CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, December 31, 2009

Hari Agung Hari Jumaat....


- INtrO -

ya besok tahun baru ikut kalender kapir dan jatuh pada hari yang mulia, hari Jumaat penghulu segala hari.... aku bila criter hari jumaat nie aku sentap sikit, pasal bila hari jumaat kena semayang jumaat dan bila kena semayang jumaat jerrr kena pulak masa aku kerja kat KL musti aku banyak SKIP... astaga!!! Tapi itu dulu dan semuanye BERUBAH biler aku kena satu incident juga yang jatuh juga pada hari Jumaat.....

zaman jahiliyah dulu, bila hari jumaat jer musti apply konsep 2-1: 2 minggu skip, 1 minggu kena semayang, pasal tahu kalu 3 kali tak semayang jumaat berturut2 nanti jadi kapir (mana punye philosopi nie pun jangan tanya aku, ader kut hadis yg apply utk nie nanti aku check balik) tu laa pasal heran gak, tau takut, tau berdosa skip 3 kali, tapi cam biasa aku hanya manusia biasa yg membuat kesilapan... (Ya Allah, ko ampunkan laa dosa ku ini).....

dan yg nak jadi lagi best, aku pulak yg paling tua dikalangan bebudak opis yg slalu lunch ngan aku, kena kalau aku tak gerak dari kerusi lepas abis makan, lepas tu aku order pulak Nescafe tarik.. Confirm yang lelain juga bakal menyusul (padahal sejadah dah bawak dah nie ader kat sebelah kerusi nieee.....). Time indicator biasa dalam pukul 1.15pm.. agak2 masa nie kalu aku tak bangun dari kerusi, bebudak semua tahu dah.. apa lagi panggil laa "Battchhhhaa.. nescafe tarik satuuu..." dan mangkuk2 yang lain pun order laa jugak.. maka berkumpul laaa kami geng2 jahiliyah nie kat meja makan lagi sampai laaa orang habis semayang datang kedai tu makan tgh hari pun kami tak bangun2 lagi dan balik opis laa bila dah pukul 2... (dalam hati... fuhhh gila lama break tuhh... 2 jam ngko... lepak minum teh jerrrr....)


Ya, disini laa dimana kamu dapat melihat kami berlonggok pada waktu semayang jumaat, tapi di belah dalam yaa.. takkan nak duduk kat luar (dalam hati, tau pun malu masa tu)

aktiviti haram nie berlangsung lama gak ahhh, masa aku kerja kat opis lama aku.. dan biasa port kitaorang kat tepi benteng lama, kat depan sungai kelang, belah belakang selangor mansion.. kedai mamak jenis nasi hidang lauk kari wooooo... memang kaw kari dier, kena pulak ayam goreng nye sedap pulak tuh bahagian peha.. fuhh memang meriah... (isshhh nak kena call budak opis lama nie nak ajak makan kat situ... hahahahahhaha).. kira kalu ari jumaat, geng2 lain tahu dah puak2 aku musti pegi kedai nie punye.. tanya mana?? biasa laaa Kari... sampai aku ader sorang RM (relationship manager) laaa yg jadi cam aku punye pelayan tetap bila group aku sampai kat kedai tu dan nama dia dollah...

-ChORuS-
nak jadi criter, ader laa satu moment tuh, aku cuti lama pasal aku gi operate lutut aku @ acl reconstruction.. lama gak aku MC.. 2 bulan ngko.. (criter pasal operate nie pun best gak nie.. ahhh lain entry laa aku buat kalu sampai seru...) masa lepas operate acl, aku kena pakai "Brace" kat lutut aku, so pergerakan terbatas dan pada ketika ini, pakai kain pelikat dirumah merupakan pakaian rasmi aku pada masa tuh... memang limited, lepas operate tuh aku ingat lagi, 3 minggu pertama aku kena pakai 2 tongkat ngko + brace, minggu ke-4 baru laaa pakai satu tongkat je + brace.. so dia punye limitation dari seorang yg buleh berlari, bermain bola, naik mutor sesuka hati sambil bawak anak jenjalan hinggalah kepada hanya buleh mengesot dan bertongkat di rumah (bahagian bawah sahaja yeee,, atas langsung aku tak naik..)

aktiviti tgk TV wajib masa aku jadi orang cacat nie, remote belah kanan aku, tepun belah kiri aku dan tin biskut ngan roti duk depan aku sambil aku melayan Astro.. masa tu aku rasa aku tak gile FB lagi dan takde Blog pun.. kalu tak musti banyak entry aku dalam blog time tuh....

so kalu korang tanye bagaimanakah rasanye menjadi seorang yang cacat??

jawapannye aku rasa aku buleh jawab YA, aku tahu rasanye.. walaupun tak secara menyeluruh.. tapi masa jadi cacat sekejap nie, bab semayang syok gak.. apa lagi kaedah "RUKSAH" laaa kita aply (hehehehehe, baru belajar ayat nie.. hehehehhe TQ teacher...) takde laa sampai aku jamak, cuma semayang takde laa aku berdiri cam biasa, pasal kaki pun takleh nak bengkok.. semayang duduk perghhh memang rasanye best, ternyata Islam itu Mudah, manusia punye Application yg buat benda tu nampak susah....


so hari aku dapat hidayah tuh CONFIRM hari jumaat, hari jumaat biasa aku rest kat umah, hari yang lain yang aku pegi buat physioterapi untuk lutut aku tuh... ari tu ari jumaat cam sama gak seperti hari Jumaat yg lain.. dan masa tuh aku tengah duduk depan TV atas sofa (posisi cam biasa, posisi mengereng belah kiri aku pasal kaki kanan aku ader Brace.. tak pakai baju tapi pakai kain pelikat.... giler takkan naked kut!!!!) NTAH macam maner buleh pulak terbuka TV1 maka terdengar laa masa tuh KHUTBAH JUMAAT siaran langsung dari Masjid Negara.... dan tak nak pulak masa tuh aku tukar channel lain, elok ajerrr aku biarkan siaran TV1 satu lelama.. cuba kalu dulu, mau dengan pantas aku tukar channel layan MtV ker, layan SPOrt Channel ker... CFM punye.....

masa tuh takde laa dekat sangat TV ngan sofa port aku lepak tuh, dari jauh jerrr aku tengok tuk imam dalam TV tu Berkhutbah, lepas tu ngan takbir nak solat Jumaat dan terus laaa berjemaah semayang Jumaat beramai-ramai... aku perati satu-satu aktivit diorang, bahu bersentuh bahu, takbir diangkat serentak diringi dengan kalimah agung Allah maha Besar..... masa tu jugak automatically menitik air mata aku pasal .....

masa time bilal tarik suara untuk ikamat tu laaaa ntah kenapa that moment tetiba HIDAYAH tu sampai kat aku??? masa tu gak aku.....
  • rasa syahdu sangat masa tu... naik bulu roma beb masa tuh.....
  • rasa sebak tetiba, ishhh rasa kesal ngan dosa free yang aku amal sebelum nih.....
  • rasa nak sangat pergi sangat-sangat berjemaah solat jumaat ari tuh gak
  • rasa rindu jerrr nak jejak kaki kat masjid semayang jumaat ngan kengkawan.....
  • rasa malu kat Allah dengan dosa2 kering yang aku buat sebelum nie.......
dan pada masa tu jugak terus terflashback dalam kepala hotak aku... beribu2 persoalan yg tidak terjawab dan terdiam aku dibuatnye....
  • Tu laaa masa buleh semayang dulu, ko tak nak buat apa hal????
  • Tu laaa udah sakit nie laaa baru rasa nak rindu gi solat Jumaat???
  • Tu laaa ajar lagi bebudak opis ko tu tak gi semayang gak.. ko tu udah laa paling tua, tunjukkan lah contoh yang baik, bukannye buat kerja tak elok???
memang aku rasa kesal giler masa tuh, dan pada waktu dan ketika itu jugak laa terus aku berazam dalam hati aku yang aku nak ubah dan berubah ke arah kebaikan bila masuk bab solat Jumaat nie.. tak moh tinggal2 dah solat jumaat nie dan ALHAMDULILLAh sejak aku dah buleh berdiri dengan 2 kaki sendri tanpa perlu bertongkat pada minggu ke-6 rasanye lepas operate tuh aku dah menunaikan solat Jumaat aku yang pertama selepas insiden tu and the rest is history.....

sampai laa sekarang, sampai geng2 jahat aku pun aku dah tarbiyah dah,, no more nescafe tarik for me masa semayang jumaat, aku criter kat diorang kenapa aku nak berubah dan pls do follow me... ader gak yang ikut, tapi standard laaa mungkin tak cukup kuat desakan aku kut.. ader gak yang jadi pengunjung nescafe tarik lagi, tapi not in front of me pasal CFM aku akan kutuk dan perli tak hingat punye.... aku cakap lantak korang, karang kat akhirat kelak pls declare ngan Allah yang aku dah ajak korang ke arah kebaikan dah.. kalau dulu YES, aku laa influence jahat korang tapi kini takde dah... udah korang degil, lantak dosa sendri tanggung laaaa......

mungkin benda yang aku criter nie bagi sesetengah orang kira kecik punye hal, tapi bagi aku benda nie besar pasal ini laaa antara buktinye bagaimana seseorang tuh sebenarnyer masih lagi di bawah Radar orang yang Allah kasehi and I DO gratefull for that Ya Allah...... dan pasal tuh aku post entry nie dalam blog aku kalau-kalau cerite aku yang hina nie buleh dijadikan iktibar untuk kebaikan bersama.. insyallahhh......


# Dan sampai sekarang aku masih lagi terfikir macam mana lah aku buleh terlayan siaran langsung solat Jumaat dari masjid negara?? Well god is great........

3 comments:

Dian Noriza said...

u're welcome ...hihii perasan.
nice2...sy suka citer ni. =D

zacko said...

gagaga..pedih2..apa lagi bro, jom la p pekena kari..dollah dok tanya hang la..hhehe..nanti tepon kalu nak p..lama dah tak lepak skali.tapi after mkn kita p la sembahyang..ok..after baca ni..terasa insaf la..

m.o.x said...

hehehehehe.. tahun baru bro.. azam baru bro, ayuh kita ke arah kebaikan.. hahahahhaha