CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, November 29, 2009

apa Jeling-Jeling!!!!

(lembu: aku confirm dah masuk syurga, korang????)

semalam rasa penat lain macam, tak tahu kenapa memang flat siutttttttt... abis program korban semalam ngam-ngam kul 12.30 tgh hari.... pasal taun nie aku kena in-charge sekor lembu so, aku stay back la sikit sampai kul 2.30 petang tuh.... masa ni takde aper tinggal dah,
  • disatu sudut adalah si bidi tgh proses kepala lembupasal nakkan kan Otak lembu tu, masak lemak minang sedap katernye (dia sorang hadap 4 kepala, giler makan orang otak org tua nie)
  • disatu sudut yang lain siJotun ngan siJohaimi tgh proses perut lembu... (aku tulong doh tadi bahagian anatomy, dari amik perut muda, basuh sampai lerrr buang isi rumput dari perut kasor.. giler cam fear factor ahh... hahahhaha)
  • disatu sudut yg lagi satu Syeikh Kholil tgh masak lemak utk bahagian perut yg dah siap sebelum nie (aku duk perati muka2 sekor smua standby mode ajer nak terkam bila siap, yg best nyer masak perut ni lambat sikit nak lembut so kurang2 pun lepas asar baru buleh makan..)
  • satu angle lagi, abg muzamil lak tgh finishing touch gulai daging kawah dier... (memang KAW siut makan ngan roti, petang tuh... hahahahahha)
program start dalam kul 9.00 pagi, 5 ekor smuanye... lembu yg pertama memang KASAR punye size, udah ropa lembu new zealand dah aku tengok, ngan buckle belakang dia yg tinggi. biasa laa lembu first kalu bab nak tombang, musti ramai yg interframe, so pasal aku memikirkan ader lagi 4 yg belum ditombangkan, maka aku back-off dulu lerr.. hahahahahha... bagi laaa depa dulu rasa benda nie... memang ganas sikit ler, kaki dah ikat pun buleh lerai lagi... ishh gila rodeo ahh...

aku duk risau kan budak2 yg duk excited nak tengok, ramai gak pagi tadi termasuk laa anak aku siAdam... adam aku dah bagi instruction dah duk jauh-jauh sikit, anak orang lain?? Hmmm... all the best ajer lerrr... tapi alhamdulillah semalam takde apa-apa insiden yg tak diingini.. amin...

tombang aje lembu satu, aku pun memulakan lah kerja aku start dari lembu no.2 sampai ler ke lembu no.5.. memang adventure gak ahh... lembu pun tahu dia nak kena sembelih, nasib baik tali dah berikat kat tiang yang ader, kalu tak letih gak nak layan lembu nie.. takde laa jauh sgt movement dia.... banyak2 lembu, aku hingat lembu no.5 yang last rasa SENTAPAN nye lain sikit

mcm mana aku nak describe ahh.... kita geng2 tombang lembu nie, kebiasaan after kaki dah ikat, 2 orang akan pegang tang kepala, 2 orang tang kaki yg dah berikat tuh, sorang tukang tarik babat bawah leher tu utk senang tukang sembelih nak lalukan pisau sembelih dia, yang lelain tulong pegang tang pungkok ngan pegang/regangkan tali yg mengikat... aku tgk ahh.. biasa aku pegang tang kepala.. standard benda kena buat kalu ader tanduk, tanduk belah lagi satu mau kasi tekan tanam dalam tanah, amik telinga lembu kasi flappy sikit tutup mata lembu, lepasa tu tekan ngan paha, giler kuda-kuda kena kuat ahh.... takpun aku duk bahagian kaki kena ikat, aku letakkan paha aku kat situ, sambil tangan duk tekan kat belah sendi lutut lembu tu...


dia masa yang pakai kederat banyak masa imam rosyam start sembelih tuh... engar diiringi Takbir raya beramai-ramai, masa nie AUTOMATICALLY mana-mana lembu pun musti ader resistance punye... Every time part nie musti aku syahdu dan teringat akan kebesaran dan kehebatan criter pasal Nabi Ibrahim ngan anak dia... masa pisau Lalu ajer kat leher lembu tuh, kita pegang badan lembu tu kan, so getaran, rontaan dia memang kita rasa.. aku tak nafikan memang rasa kesian kat lembu tuh tapi benda nie fardhu kifayah kan, dan memang Allah dah tetapkan and things do happen for a reason.. so aku redho... tapi tetap feeling tuh lain, darah memancut kluar korang jangan criter ler,, abis kopiah aku, tshirt aku kena splat.... sedih, tapi rasa gembira pasal ibadat korban dah pun aku selesaikan.. amin...


(aper jeling-jeling??? gua penat giler beb tahap dewa dah nie, Angelina Jolie sekalipun kalu bogel depan gua time-time nie,, cfm gua tak heran punye....)

Thursday, November 26, 2009

Eidul Mubarak 1430

(lembu dah siap camo ko.. kalu ajak main pengbol nie cfm susah nak detect dalam hutan....)

tahun nie, raya haji aku berbeza.. biasanyer aku buleh melarikan diri dari jadi in-charge sembelih lembu kat tmn umah aku.. (hahahhahahahahaha) tapi ntah mcm maner tahun nie rasa nak mencurahkan bakti ngan kederat aku kat sini pulak...

parang pendek mana aku letak nak kena carik balik dah nie, nak kena Oilkan balik tu, nak kena asah lagi karang lambat pulak aku nak melapah dagingnye pulak.... aku pun tak tahu macam maner aku buleh jadi rajin join aktiiviti korban nie... aku ingat kalu dulu punye pe'el laa diambil kira, mcm tak percaya jerrr aku sekarang nie rajin bermasyarakat, tu pasal aku sekarang kalu ader masalah-masalah mana-mana jiran yang tak join aktiviti tmn umah aku, aku selalu sound kat ketua kampung... "Sabar, bagi depa masa.. nanti dah sampai seru, insyallah depa join punye.. " yer laa he might not be the choosen one yet, but who knows... keep yr faith in them + pray for them also....

tahun nie ntah mcm maner nama aku naik kena jaga 1 ekor lembu bahagian melapah... mcm siye, mcm lerr takde orang lain yg kena in-charge.. aku baru ajer nak lek-lek jerr tahun nie.. haahahha.. tapi udah org percaya bagi tugasan, aku terima ngan hati yang terbuka... aku memula ingat try kerja melapah nie ingatkan senang jerr. rupanye banyak stage siut... banyak kali kena sound gak laa ngan yg senior2 bila aku memula melapah nie.... aku hingatkan senang jer, nak senang aku list down kan dalam list

1. sembelih (biaser ustaz2 yg bertauliah jerr yg jaga bab nie)
2. lapah lembu (pun ader banyak bahagian nie)
dari lapah daging, kerat bahagian peha, buang perut, kerat kepala, ishhh banyak ahhh.. aku pun tak sangka siuttt.....

paling best bab nak buang perut (bab nie pun aku tak braper terrer lagi) memang complicated sikit lerr pasal nak kena kenal benda yg sepatutnye buleh dipotong sebelum lapah dan selepasnye.. bukan apa takut terpotong pundi kencing, karang udah hamis laa pulok dagingnye nanti, kira aku rasa cam DOKTOR YANG NAK PERGI SURGERY pun aderr.. ye laa nak kena kenal urat2 reserve lah.. macam-macam ahh..... nie kira kalu belajar kira mcm level amik PHD laa nie bab-bab melapah daging yang sempurna....


kena pulak kalu ader geng2 indon yg turut seta bergotong royong mengerjakan lembu tu, kalu kat tpt aku CFM, kulit lembu ngan bahagian perut musti depa rembat punye. Kebiasaan 2 benda tu orang buang, tak simpan pun nak2 tang perut, dia punye bau... mak aiii... tapi geng2 indon selamba jer, tanye nak buat apa..

- diorang cakap Kulit tu buleh buat keropok (kulit tu diorang jemur kaw-kaw punye lepas tu siat nipis-nipis lepas potong kecik2, lepas tu depa goreng...) aku ingat benda nie kalu kat indon banyak kut, pernah gak aku makan kat restoren pure indon punye, ader benda nie dah siap packing dah,, yang tak tahan keropok tu siap ader balance-balance lagi sikit-sikit bulu lembu terlekat kat situ.... (hahahahahaha... mcm siye... naik balik siut air limau ais aku minum ari tu)

- bahagian perut pulak diorang cakap diorang akan proses gak, amik certain-certain part, nak2 tang usus yg banyak tu, diorang cakap ngan aku diorang masak kari, sedap giler dari gaya diorang criter kat aku.. APa Rasa??? jangan tanya aku, tak nak aku rasa dan tak nak aku amik tahu langsung... hahahahahhahaha

the best part kat tpt aku, sembelihan akan dibuat pada hari sabtu, ari jumaat smua rilek, lembu sampai pun pagi sabtu tu dan smua tugas dah diSEGREGATEkan, so aku jaga bahagian melapah shj.. geng potong kecik-kecik ader orang lain, geng timbang ader orang lain, geng masak ader orang lain, so aku ingat insyallah everything going to be smooth this year, ader 5 ekor tahun nie, yang gatal ader menteri lembu buleh pulak pilih lembu yg jenis tak berikat pulak tu.. Ishhhh gile ahh depa nie, udah satu kerja pulak nanti nak menenangkan spesis lembu lepas nie..... mintak2 semuanya akan berjalan lancar.. amin.......


ader satu scene yg sampai bila2 cfm aku ingat punye
(masa lembu dah tombang, tinggal nak sua parang kerat halkum jer....)
aku: syeikh, cuba syeikh tengok lembu tu nanges lerrr (memang aku nampak ader kluar air mata kat mata lembu tu...)
Syeikh Kholil: ko tahu kenapa??
aku: dia tau kut jap lagi dia nak mati...
Syeikh Kholil: Salah tu..
aku: abis tu??
Syeikh khalil: dia tgh bersedih pasal dia tahu dia confirm kena sembelih lepas tu SYURGA adalah janji Allah kat dia..
aku: abis tu....
Syeikh Kholil: yang lembu tu lagi sedeh, bila orang cam ngko tgk dia kena sembelih tapi takde effect apa-apa pun!!!!! tau datang melapah, makan sup, balik bawak daging itu jerrr......
aku: Erkkk.. (terdiam sambil ishh.. bisa sungguh ayat syeikh nie...)


so Kepada smua pembaca yang baca post ni sebelum ari raya jumaat nie, aku nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA... god bless and THE MOST IMPORTANT is to enjoy the spirit of Korban jangan sampai kena cam aku kena sound ngan Syeikh Kholil... hehehehhe

Tuesday, November 24, 2009

Terasa nak makan Piza...


aku nie spesis yang kalu aku dah suka benda tu,, cfm aku hadap benda tu sunguh-sungguh... hadap tak hingat punye.......

kira aku ingat prinsip tu aku apply to all lerr... nak2 kalu benda tu adalah makanan... aku cakap Ngko.. lalu tak lalu ajer bini aku nak follow aku...

dulu aku ingat lagi, aku kalu carik char-kuey tow memang payah siutt kat belah shah alam ker, kelang ker (pj ngan kl aku tak survey lerrr,, jauh siutttt...) last2 dgn izin allah buleh pulak aku jumpa satu kedai kat TTDI, Shah alam... nama kedai: AImar Char kuey teow
aku cakap korang, ader orang cakap tak sama ngan penang punye TAPI bagi aku its better than nothing...


Bagi aku memang char-kuey teow dia memang SUPERB beb....
ngan udang dia yang hitam-hitam sikit pasal kena goreng
kuah dia gelap-gelap sikit pedas-pedas masam sikit ngan rasa manis dtg dari air stok udang
kena pulak kena selak UDANG baru nampak kuey teow dia...
campur pulak ngan jeruk cili hijo....
daun kuchai + tauge pulak scathered all over the plate
I TELL YOU.... Perghhhh.. tak leh tahan... wooiiiiiiiiiiiiiiiiii

ye laa dulu kan aku blajar kat Arau, so belah2 sana Char Kuey Teow yg sedap-sedap senang jumpa kat sana... gila ngko dari arau ke kangaq terus ke sg petani kat tikam batu nu sampai laa ke Sunshine, Bayan lepas tu pegi jap Bukit Gedung, Penang semata-mata nak makan benda alah nie.... kat belah penang, char kuey teow yg meniaga tepi2 jalan pun layan siutt.... la nie ader specific place lerr yang kalu aku pegi penang, cfm aku singgah punye gi rasa... biasa kalu kat tanjung aku gi kat Sg Dua punye kedai, tak pun kat sg ara pun ader gak yg sedap.. kena belah seberang.. cfm aku pegi kat Bukit Mertajam itself.. kat selekoh dalam bandor tu... Fuhhhhh... lama siut tak pergi....

char kuey teow nie bagi aku simple food laa.. ngan Hot delivery dianye... udang BESAQ banyak lak tu, campur pedasnye pekena pulak ngan jeruk cilinye.. PERRGhhhhHHhh.. (tak leh tahan... tak leh tahan...) sampai ader satu masa tu.. tiap2 minggu tak sabtu, hari ahad musti aku bawak family aku makan situ.. sampai naik muak lerr bini aku nak follow.... (hahahahahahah.. sorry yang... awak layan jerr laaa...) kat aimar tu bukan apa.. memula aku sampai aku perati gak konsep masak dia camner, siap buat2 pegi basuh tangan kat dapur ngko, pasal nak tgk line-up material kat sebelah dapur dia... sekali piii tgk.. cfm ngan kuali bulat besar satu, udang tgh rendam dalam bekas, siap ader air stock rebusan udang.. daun kuchai, sambal cili sikit, telur berpapan-papan kat dapur so CONFIRM aku tak silap pegi situ.....

udah perati siap tunggu pulak tgk macam maner dia prepare dishes tu...


bagi aku char kuey teow mana-mana pun musti ikut konsep chinese style.. kira masa masak kuali tu musti kena PANAS gila, api mau kuat... nak sedap udang tu musti goreng laa dulu, agak2 dah masak sikit toskan balik udang tu.. minyak buang sikit tinggal sikit dalam kuali.. lepas tu dimulakan ngan bawang putih dulu... CHESSSSS>.. bunyi bawang putih ditumis... maka bermula upacara mencampak demi campakan kesmua barangan untuk masakan (ader sesetengah kedai yg best, depa duk tumis bawang putih ngan udang dulu... sama jer rasanye walaupun kaedah masakannye berbeza)

campak kuey teow
campak sambal cili
campak sos kicap
campak taugey
finishing ngan pecahan telur
baru tabur ngan daun kuchai
api mau besar,

nak stylo sikit musti ader mau tarik masuk api dalam kuali sekali-sekala..
hahahah barula Wok With Yan.. hehehehehhe

ader gak membe-membe yg cakap...
"Laa mox, mana ader sedap sangat kuey teow kat Aimar.. pepandai ko jee rekomen..."
jawapan aku
"Pungkok hang, kalu betul tak sedap kuey teow kedai dia, takkan business dia maju giler sekarang"

Pasal dulu satu kedai je aimar nie, tapi sekarang dah expand siap tambah lagi 2 lot ngko.. sudah jadi 3 lot kedai dia kat TTDI tu...tak caya korang buleh pegi check sendri, gi google ker... owner Aimar nie asal seberang perai gak, amik initiative bukak sendri jauh dari penang, bukak kat TTDI Shah Alam ngko.. business laki bini - laki dia memula jadi tukang masak gak, bini jadi cashier.. tapi laa nie expand dah so depa berdua jadi mandur jaaa, duk perati dai jauh... dan alhamdulillah tactical nyer menjadi.... amin dan aku pun senang laaa nak makan char kuey teow yg sejati... hahahahahhahaha

# Laaaa aku nak criter pasal Yellow Cab Pizza tadi, pasal sekarang aku duk gila Yellow Cab Pizza... sekali sudah intro pasal char kuey teow sudah habis satu episod laa pulok... hahahahaha.. lain ENTRY laa aku buat criter pasal Yellow Cab tuh... heheheheheh

Monday, November 23, 2009

Surabaya

aku ingat lagi lepas kenduri Abg Hamdan, ader lah majlis meraikan geng-geng rewang buat kat restoran Aroma, kat Jeram, Kuala Selangor OK.... lauk cam biasa diorang soh aku yang suggest.. So apa lagi... dan antara lauk-pauk yang telah dishortlistedkan utk diBAHAM pada malam kejadian....

  • Ketam stim halia (stim siuttt makan lauk nie.. hahahha)
  • Sembilang Laut (masak asam pedas - memang kaw beb...)
  • Sotong goreng tepung
  • Jenahak masak Sweet Sour.. (muka Ikan JENAHAK tu tak nampak sweet ler pasal dah kena DEEP FRIED)
  • Nasi Putiih
  • Air Teh-O (Pasal majority geng2 rewang smua stok nak gi Mekah kan,, so aku ikut ajerr laa request diorang... tabik!!.. Tabik!!)

malam tu satu meja makan 4 orang, meja aku Bak, Abg Muzamil, Aku ngan WAK SELAMAT....
(kalu yang ini laah wak selamat, lama dah aku menuntut ilmu silat ngan dier... hahahahha)

Past Tense sikit:
Wak Slamat nie indon kerja contract kat area umah aku, dia duk buat projek rumah fasa kat belah belakang nun.. yg belum siap lagi.. wak nie pakar plaster simen... wak buat kerja memang KLASSSS.. aku tgk dia levelkan simen plaster masa gotong royong surau dulu, mak aiiiii.. gila mcm machine siut tangan dia... muka Wak ni standard laa muka JAWA SURABAYA, gelap-gelap tak hitam, rambut tak kerinting pun, tegap badan wak nie.. dia tak duduk kat area rumah kongsi.. wak nie kira otai gak laa so dia nie sudah jadi tahap Supervisor dah nie.. so banyak laaa kuncu-kuncu bawah wak nie... Wak and the geng duk sewa rumah cam aku siut, corner lot lagi tapi fasa lain dari umah aku laa..... Wak sekarang dah maju, ader pakai Motor, ader pakai Kreta Saga Lama... and the best part abt wak is HE IS VERY HUMBLE from my view.. tu yg aku ngan dia timbul rasa HORMAT secara semulajadi... tak kira laa dia Indon ker, Indonesian ker, yang pastinye respect tu ader... aku biasa lerr... udah tgk buleh ngam ajee, CFM aku interview mcm-mcm... wak nie dah dekat 12 tahun dah kat Malaysia.. Umur dia dekat 40 lebih dah kut... bini wak ko jangan criter laa... (hahahahahha) indon standard lerrr, bini kat malaysia nie pakai konsep cam Mutaah pun ader aku tengok.... dulu wak masuk Haram gak, tapi sekarang dah halal dahh... siap bawak ngko paspport pegi makan malam tu.. hehehehhe...

Present Tense balik
malam tu aku Wak duk sebelah aku, elok ajer aman damai, tenang, bergembira, buleh blajar bahasa Jawa Asli.. siap nyanyi keroncong lagi... kira memang takde beza laaa antara aku, bak dan abg muzamil (we are malaysian) againts Wak Selamat (His Indonesian) aku pun tak sangka dalam umur aku sekarang, aku akan kenal orang2 yang tak budget langsung masuk dlm friend list ko (wahh, cam FB gitu.. hahahha) gila ko, who thought aku buleh berkawan ngan seorang Indon, kerja contract ngko.. mungkin orang lain pandang HIna golongan-golongan camnie.. maklumlaa udah panggil pun indon, nampak keji ajer macam laa kita yg cakap orang keji tu sempurna gak.... Hmmmmm... manusia..... tapi aku tak ah... aku buleh semayang sekali ngan wak nie, buleh lepak melawak ngan wak nie, buleh layan teh sekali ngan wak nie.. pasal kita semua tak kira bangsa, kulit sama je wak kat mata ALLAH....
kalu mak ngan bapak aku baca statement nie CFM dia tak caya laa anak dia sorang nie dah jadi tolerate giler bab-bab nie... hehehehehhe (maklumlaa dulu zaman memuda gi Picaddilly, ngan geng2 kelate pun aku gomo... ishhh nama pun bebudak masa tu....)

Aku cerite nie bukannye apa, pasal karang kalu takde aral melintang bulan 12 aku bakal ke Surabaya, Indonesia gi download Ilmu HItam jap... (hehehehhe.. tak ahh gi teman abang2 aku kat sa2 nie..) kena pulak baru lepas kes yg satu geng duk buat roadblock pakai buluh runcing jer ko, tahan, check lepas tu nak hantor balik orang malaysia kat Jakarta tempoh hari...
Tapi sekarang dah reda sikit dah pasal SWEEPING MALAYSIA lah, GANYANG MALINGSIA lah... heran gak aku, pasal apa laa geng2 indon nie jadi lagu tu??? berdasarkan pembacaan dan Pentakulan aku, aku rasa laaa MEDIA MASA kat indon lah sebenornye yg banyak influence dalam gerak gempur yg BUANG MASA nie..... (nak criter bab nie karang udah panajang berjela laa pulak... sambung topik lain laa yerr...)

risau gak dowh, nak pegi surabaya bulan 12 nie....
ye larr.. karang orang semua kalu gi Jalan obersea smua bawak balik fridge magnet sbg cenderamata, aku pulak bawak balik:

(senario yang TAHAP paling ngeri mungkin terjadi laaaa...)
Bini aku: Hi Yang..
Aku: Hi yang
Bini: Apa Ole-Ole awak bawak balik dari Surabaya
Aku: Laaa tak nampak ker nie... nie kan ada BULUH RUNCING kat DADA..
Bini aku: ???????

agak-agak kalu panggil TV3 suruh rakam wak slamat tgh makan duk sebelah-sebelah lagi ngko.. lepas tu buat LIVE ngan Tv Indon malam tu pun musti diorang akan cakap aku dah bayar Wak Selamat utk berlakon buat2 mesra ngan aku..... CFM Punyeer....

# sekarang aku tgh rasa bersalah pasal ari tu dia order gak tshirt rewang yang baru tapi MASYAALLAH macam mana laa aku buleh terlupa nak masukkan order dia dalam order list.. camno nie??? sapakah yg empunya T-shirt yang bakal bertukar hak milik selepas ini??? hahahahahhahaha...... "jaga-jaga ya CIk Salmah, Saya datang nie...." - masuk unsur-unsur criter Bujang lapuk sikit

macam S.I.Y.E...


4 hari sebelum kenduri
Rabu - 10.00 malam (meeting untuk rewang abg yahya)
Bidi: Ok smua setuju
Jemaah: Setuju..
Bidi: sapa lagi yg takde specific TASK??
Zalee: Hmm.. hah tu wan tu belum ader lagi..
Aku: Ehh, saya ader dah... duk kat khemah laaa..saya kan bawah Hj mAzlan control bahagian lauk..
Bidi: ARGHHH.. takde-takde duk kat khemah, ko bawak Hilux jaga transportation ari tu... jgn harap laa ko dapat memekak ari kenduri tu.!!!
AKu: (Dalam hati mode: mcm siye...) hehehehhe



Hari Kejadian/Perkahwinan
Ahad - 10 pagi (baru sampai surau bagi memulakan kerja rewang ari tu...)
Aku: Bang, pinjam mutor jap
Zalee: Mana??
Aku: Gi Khemah jap... abg amiklaa kunci Hilux nie pegang...
Zalee: Hahahahahha... JANGAN HARAP laa ko dapat naik mutor aku.. ko pegang Hilux tu kan Bak dah amanah kat ngko jaga kreta dia, ko jangan mimpi laaa dapat nak memekak awal ari nie kat kenduri..!!!!
Aku: Hehehehe.. (Dalam Hati mode: mcm siyee..)


Ahad - 1 petang (tgh sibuk reload lauk kat buffet line..)
Aku: Aji, mintak tulong bawakkan bekas nie jap kat khemah kita..
Haji Omar: Maner bekasnye??
AKu: Tu haa... (sambil aku memandang kat bucu meja)
Haji Omar: (mula-mula muka AJI serius, lepas tu tersengih..) HAHAHHAHAHA.. ko jangan nak lari, aku baca dah trick ngko.. ko suruh aku pergi bawak balik bekas tu kat khemah.. karang aku bawak balik,, ko lari pergi kat meja DJ nak memekak kan??? ko jangan nak menggatal, zohor dah nak masuk dah nie....
Aku: Hehehehe.. bisa.. bisa.. orang tua nie... hehehehe (Dalam Hati model: mcm siye...)


Ahad - 3.00 petang (tgh nak tapau lauk utk geng2 rewang...)
aku: habis dowh nie mal, 60 bungkus nasi beres...
kamal myanmar: habis tu??
aku: cukup aku nok giii dowh nie.. tangan menggigil dah nie.... telinga sakit dah nie....
kamal myanmar: pegi maner??
aku: Hmmmmm (belum sempat aku cakap..)
Kamal Myanmar: ARGHH.. aku tak kira, ko jgn berangan laa nak pegang MIC petang nie.. ni amik sayur ni pulak gi bungkus dulu... 60 bungkus jugak....
aku: Hehehehe.. (dalam hati mode: mcm siye...)


Ahad - 3.30 petang

(kawalan agak longgar dan aku berjaya meloloskan diri pergi ke meja DJ.. apa lagi JOM MEMEKAK laaa....)
aku: (baru nak masuk chorus "sampai syurga - faizal tahir") BAhagia ku selamanye, biar SAMPAI SYURGAAAAAA..........
(tetiba dari jauh aku nampak dah ader benda datang kat aku.. tak sempat ngelak.... dan BUShhhh.... isi buah nenas lauk pengantin ko puak-puak nie baling kena baju aku....)
Bidi: (dari jauh aku dengar dia menjerit) WOooooo Hahahhaa.. kena woo, kena wooo, wan kena tang dada aku baling.....!!!
Geng rewang yang lelain: HahAHhahAHahhAHhahHAhahahh (kimak cam acara gelak beramai-ramai la pulak...)
aku: Hehehe.. (Dalam hati mode: Mcm siye..)


Ahad - 4 petang
(aku tgh duet ngan minah maner ntah.. Mila namanye.... masa nie lagu Broery ngan Sharifah Aini)
AKu: Dinda
Mila: Kanda
Aku dan Mila: Dan cinta mula bersemi... La, la, lalal ,laa...
(Tetiba aku nampak bidi sampai depan aku tapi kat umah sebelah sambil pegang BB STorm diaa, lepas tu mulut membebel-bebel)
Bidi: Ko siap ko wan... Oooo pegi rewang yerrr... orang soh ko pergi rewang, ko belasah memekak ngan awek yee... nanti aku SNAP gambor nie, aku upload dalam FB bagi bini ko tgk.....
AKu: Sambil pegang MIC sambil tersenyum (dalam hati mode: CFM MCM SIYE.. sempat lagi puak-puak nie dajal aku nie.. ).. hehehehe


Ahad - 5 petang
(sesi Karok selesai dan aku pun pergi laa kat Hilux Baktiar pasal nak balik terus....
sekali aku pergi belakang.. tengok apa ade isi)
AKu: Mak AIIIII.. semua barang diorang campak kat HILUX nie..
AKu lagi: dah laaa aku sorang-sorang nie..
Aku lagi: sapa nak tulong angkat menatang nie smua.....
Aku lagi: (Dalam Hati mode: Mcm Siye )
Aku lagi: hampeh, hampeh... terkena daahhh aku... hahahahhaha


Ahad - 9.30 malam (lepas isyak tgh minum-minum kat kedai rock)
abg harun: ko melalak petang tadi yer wan??
aku: Ha'ah
abg harun: Ko biar betul, ko yang nyanyi...
aku: apsal??
abg harun: mcm tak LOGIK jeee ko suara tu keluar dari mulut ngko
aku: (Dalam hati mode: mcm siyeee....) hehehe


Sunday, November 22, 2009

Baba bangga ngan ko nak.....

3, 4 hari lepas kat rumah aku....

Adam: Baba??
Aku: Apa??
Adam: Hari rabu lepas, diorang ader buat Hari penyampaian Hadiah kat sekolah..
Aku: Haa, habis tu..
Adam: Hmmmm..
Aku: Hah, apsal ko diam...
Adam: Apsal Adam tak dijemput pergi sekali haaaa???
Aku: Laaaa.... adam dapat no braper periksa akhir tahun nie???
Adam: Oooo DAPAT NO.18 MEMANG TAK DAPAT HADIAH ya???
Aku: (Dalam hati mode: Tinggi cita-cita ko yeer dam.....)

Friday, November 20, 2009

Tuhan punye kerja


Bukit Jalil tgh ader Tournament World Cup Asia 2009
semua dealer2 turun jual barang2 paintball
semua murah-murah
semua mahu kasi let GO
semua nak kasi habis stok
semua mau kasi potong

yang datangnye pulak ramai
ramai yg datang tengok
ramai yg datang tengok lepas tu beli
ramai yg datang tengok lepas tu beli dan beli lagi
ramai gak laa umat manusia datang dari hari Komis sampai laa ari nie..

Termasuk laa aku juga..
aku datang nak tengok geng aku main speedball
aku datang jugak nak tengok barang2 yang diorang sale
aku datang pun teringin gak nak shopping-shopping barang a5 aku
aku datang pun dah lewat, hari pun hari JUMAAT...

udah hari JUMAAT, apa lagi start mutor pegi masjid SERI PETALING ler....
masjid seri petaling nie aku tak pernah sampai sebelum nie...
masjid seri petaling nie besarrrr siutttttt bangunan dier..
masjid seri petaling nie pulak kalu ari jumaat, ramai geng2 KARKUN yg meniaga makanan...
masjid seri petaling nie pun, ramai gak yg meniaga jubah ngan kurta depan dia...

Kurta??? lama dah aku carik benda alah nie....
Aku pun apa lagi terus serbu laa kedai kat depan sekolah agama tu
Aku belek punye belek punye belek
Aku jumpa satu kain COTTON, simple giler siut kurta nie
Aku tanye harge berapa??
Aku heran.. murah giler diorang jual.
Aku beli rm35 hinggit jer kurta yg lama aku duk ngidam tu...
Aku dah beli jer, ntah aku rasa terus nak balik..

Balik ajer sampai rumah....
Laaaa aku hingat tadi ader ler barang paintball yang aku beli..
Last2 aku beli barang-barang DIA.... baju kurta ajerrr rupanye..

Hmmmm.. Tuhan punye kerja....

Thursday, November 19, 2009

autoGOAT.. Transforms......

"mempersembahkan criter benar, tiada yang benar melainkan benar-benar belaker.. kisah perihal bunyi kambing yang musti korang tak pernah dengar sebelum nie...."


criter nie berlaku lama dowh.... aku ingat masa tgh break semester kut... berapa tahun lepas dos nie...... spt biasa aku kalu duk kat kampung, petang-petang aktiviti biasa musti aku bawak mutor ex5 makcik aku, lepas tu musti aku.....
round kampung,
round dalam kampung,
round jalan tepi pantai,
dan finishing dia musti aku berenti kat kedai jual keropok tepi pantai pekena keropok, goreng pisang cicah ngan cuka kena pulak ngan air jagung takpun abc "dungun" style......

(Damnn... i do miss this moment, korang bayang makan krepok.. kedai memang buruk laaa.. tepi jalan je nie, tepi pantai ngan angin laut petang yang nyaman, meja pulak penuh ngan customer tak kira bangsa, tak kira size.. smua ader dan menikmati benda yang sama SUASANA MAKAN KEROPOK ditepi pantai...)


sambung balik...
so masa on the way BALIK ke umoh tok aku... kena lalu kat tempat buang sampah nie... ader macam belukar laa sikit-sikit tempat aku main nyorok ngan senapang kayu kecik2 dulu..
sebelum sampai lagi area tu, aku dah dengar KUAT giler bunyi pelik nie...

BERK, BERK,...... BERK, BERK......... BERRRRKKKKKKKKKKKK... BERRRKKKKKKKKKKK......

lepas tu silent mode... diam jap, lepas tu bunyi balik

BERk, BERk..... BERk, BERk......... BERKKKKKKKKKKKKKKKKK... BERKKKKKKKKKKKKKK...


kali nie makin kuat.... Ishhhh.. tak leh jadi nie.. tak pernah dengar aku bunyi camnie....
makin aku perah throttle motor.. giler ahhh dowh laaa dah nak masuk Maghrib....
aii takkan awal kut datang nak kacau umat Adam.. kata aku kat diri sendri...

aku pun menenangkan diri, bawak mutor rilek-rilek.. SESAMPAINYE aku disana!!!!!!

HAMPEH.. KHIAARGhhhh TUIHhhHHHHHh 5000x...
AKU INGATKAN BUNYI APA LAA TADI.. BIKIN SUSPEN JER....


nah korang tgk sendri laahh..
bunyi tu datang dari SAPA, KENAPA dan BAGAIMANA.....!! khiarghhh tuihhhh sungguh.. bikin suspen jerr... hampeh... hampeh.....

(dengan tenang jerr dia buat kerja terkutuk sambil diperhatikan oleh kengkawannye sendri... hehehhehehe)

#To Lenny, Leo and Saghah... kang aku kabor dowh, aku hapal laa bunyi dia buat kerja guaner... hahahahahha.. i see it with my two eyes, i hear it with my two ear dan than i split to them with my one mouth.... cilake sungguh.. natang.. natang..... (tgh maroh kena cakap omputeh...) hahahahahhahaha...

#To the rest.. selamat membaca dan menambahkan ilmu NATIONAL GEOGRAPHIC anda....


nota kaki
aku pernah criter benda nie dalam radio pepagi buta, apa ke nama channelnye tu, tapi masa tu DJ dia si Yasmin bekas model msia tu... dan aku menang contest criter paling lawak pagi tu.. Hasilnye aku dapat voucher duk hotel Pan Pac ngko.. hahahhahaha.. tq kambing..
since that aku mula menyayangi binatang ciptaan tuhan nie... hehehehehehehhee

kampung aku....


baru dapat call kata toki aku kena tahan spital pasal TAUN.. camno nie.. nak balik ker tak nie????

Hmmmm.. nak balik ke tak nie???

Itu saja entry utk hari inie.. sekian trima kaseh

Wednesday, November 18, 2009

Kini ku mengerti.....

MALAM TADI......


hujan makin lebat kat luar,
udah hujan biasa ler siaran astro pun cfm mcm SIYE,
anak-anak sudah tertido depan tv,
bini aku tgh baca novel,
aku pulak tgh sidai baju,
aku masuk bini aku sengih kat aku,
aku pulak senyum kat bini aku....
ingat baru nak bukak internet,
ingat baru nak update blog,
ingat baru nak gi chatting,
ingat baru nak bukak FB,


(Tetiba lepas tu aku TER-Flashback)


kini ku mengerti kenapa Tok aku dulu,
beranak banyak anak,
tu zaman takde astro,
tu zaman takde TV,
tu zaman takde Internet,
rumah pulak berdindingkan kayu,
confirm sejuk,
atap pulak pakai zink,
confirm bising,
jadik sound proofing,
kalu dah Hujan nak buat apa lagi,
kalu atuk balik dari surau nak buat apa lagi,
tok tgk muka toki aku,
toki tgk muka tok aku,
sengih muka tok aku,
senyum bibir toki aku,
udah diajaknye tido,
takkan peluk kosong aje,
udah hujan lebat diluar sana,
baik buat sesuatu,
maka pergi melayari bahtera dikala malam dingin..
(scene cam criter dulu: Gambar bunga ros tetiba layu dengan gambar kuda tgh berlari)



PAGI NIE...


aku tersenyum puas
memikirkan pasal malam tadi...
kini ku lagi mengerti,
Kenapa adik beradik mak aku ader 9 orang,
aku baru nak buat yang no.3,
hehehehehehhehe..... (sengih puas)

Tuesday, November 17, 2009

nie pulak kes lepas P.E.R.I.K.S.A (part III)

Criter nie adalah keadaan dimana PERIKSA dah pun berakhir dan mereka GAGAL tapi dah sort it out dah.....



Araf ngan luz (bukan nama sebenar)


Kawin jugak korang yerr... alhamdulillah.. couple nie agak kontroversi gak laa kat opis aku.. pasal si Araf nie dah kawin dah dulu.. dan siLuz nie bujang trang tang tang lagi masa tu.. lepas tu Araf pun bercerai pasal couple ngan luz nie.. aku ngan siAraf nie setakat angkat2 dagu ajer lerr.. ngan Luz ok sikit, buleh masuk tahap nak berbicara pasal permasalahan rumahtangga..


Aku pernah melawak ngan luz nie, ko jejaga luz jangan ko karang jadi serupa cam arwah Along Spoon tu, tau-tau hilang ajee lepas tu jumpa dalam guni kat Kuala Kerawang.. si Luz nie sengih jeeee.. aku bukan apa, ye laa masa tu siAraf tgh kawin lagi, baru kawin lak tu.. buleh pulak elok pulak siLuz nie buat cam couple CINTA AGUNG kat opis.. pantang lepa musti berkepit punye… dan pasal aku dah tahu status masing-masing tu yang aku sound tu…


Ye laaa.. Karang kalu tak cakap udah masuk subahat laa pulak.. kurang2 kat akhirat karang, kalu tuhan tanye.. aku buleh jawab “saya dah cakap dah Ya Allah, jangan tapi mereka buat jugak. Nak buat camne lagi”… aku ingat criter sengsara diorang kalu buat drama, mau top macam Nur Kaseh gak rasanye.. banyak sgt liku-liku ngeri yg diorang kena hadapi.. tapi bro.. SALAH tetap SALAH masa tu, Cuma pasal cinta korang AGUNG sangat kut, tu yang korang strong hadapi tohmahan orang-orang sekeliling kamu…


Bab diorang ni kawin jugak walaupun dicerca dan di kata dibelakang yg buat aku respek ngan diorang nie... at least they prove they’re serious about their relationship... Bab dosa aku tak nak criter lerr… tu korang tanggung sendri lerrr dari buat mesjid first, runtuh balik lepas tu buat mesjid lain kat tpt lain…


(tu gambar atuk aku tgh bersilat masa wedding anak buah dia baru-baru nie.. HAH.. ader berani??)


dan 21hb nie diorang buat wedding kat belah tpt luz shj… belah araf tak buat.. kenapa?? Korang tak paham-paham lagi?? Panjang criter laaa kut??


Masalah nye 21hb tu aku ader game pengbol, malam ader rewang kat kenduri rumah aku, ahad pulak kendurinye.. habis tu camne aku nak pergi luz weiii???? Hehehehehehe... tu pasal aku post entry nie dlm blog so ngko paham kenapa aku tak dapat hadir kat wedding ceremony ngko..

(ni bukan gambar diorang pun.. saje jee aku post psl nampak cam sempoi jee...)

Kpd pasangan kontroversi ini. Aku ucapkan tahniah diatas kegigihan anda dalam mendirikan impian anda dan sorry kalu aku korang terpaksa menerima KECELUPARAN mulut aku dulu masa kat opis pasal definately its wrong what are you doing AT THAT PARTICULAR time... Cuma sekarang all has been settle out dan korang pun dah masuk another level..


Kepada Luz ngan Araf Selamat pengantin Baru


nie kes tengah P.E.R.I.K.S.A (part II)

(Kalu korang dah baca pasal periksa PART 1.. haaa nie ader sambungan dari post yang dulu)


aku duk tertriger nak tulis criter pasal periksa-periksa nie bukan sesaja.. tapi memang sesaja pun, pasal banyak sgt membe-membe aku kena.. tu yang aku buat entry dalam blog aku tu.. tapi


TETIBA…

Aku dikejutkan ngan criter seorang hamba Allah nie… mamat X nie udah kawin dan ader bini cun.. cfm cun tapi tak pakai tudung ler.. mamat nie pun pangkat besor gak lerr tapi aku dengor briter dia ader affair ngan minah lain... couple nie masuk under kategori WEEKEND HUBBY and WIFE pasal sorang duk barat, sorang lagi duk kat selatan (sikit ajer tapi selatannye)

KENAPA

Criter Curang tu aku dah biasa dengar dah dalam masyarakat kita nie.. tapi Cuma aku nak kupas KENAPA still buleh terjadi camtu..

  • nak kata bini dia tak lawa.. ishhhh kalu jadi janda mau beratur gak geng2 toyboy nie offer service kat bini dia nie
  • nak kata bini tak buleh beranak.. ishhh udah masuk 2 dah, walaupun gap nye jauh TAPI consider ok lerrr dari yg kawin berpuluh tahun tapi tak ader cahaya mata
  • nak kata takde understanding.. ke Jadahnye udah nak masuk 10 tahun dah wedding dia... dan rasanye berdasarkan criter dan gambor2 depa rasanye there were having a good life as a family


ker pasal hujung minggu aje jumpa itu yang buat ader kureng sikit kasih sayang jadi drop laa sikit volumenye.. (background lagu "KASIH TERCIPTA“ – faizal tohir) tapi zaman sekarang comunication is not an issue rasanye.. kerna dari video call, email, msg, smua dah takde halangan dah sekarang.. so tak leh nak kata gak... udah korang agree nak life mcm tu, so akibat dan musibatnye kena laa tanggung jugak...


COMPARISON luaran

pompuan yg dia ader affair tu tgk dari gaya kat gambor nampak mcm ajer lerr.. (nampak ajer Ok.. pasal aku tgk gambor ajeee.. perilaku tak tahu) nampak cam Extra-va gak.. ngan free-hair, ader kaler-kaler sikit.. seksi!!! Hmmm tak nampak sgt ler. Tak tahu lerr kalu kat luar jenis pakai skirt pendek belah tak hingat ngan tube aje.. (but that’s not sexy to me, that is Bitchy!!!.. heheheheh)


bini dia pulak tak pakai tudung gak, nak kata seksi.. tak seksi mana pun (mungkin dia choose not tu pakai seksi-seksi kut.. kalu pakai seksi, mau bukak spek mata geng2 buta yg main muzik kat tepi lrt masjid jamek tu tgk bini dia…) rambut takde lerr kaler-maler.. kira luaran sama spec aje laaa kut sibini dan sipompuan nie…


COMPARISON dalaman

ker pasal dalaman yang membezakan antara siIsteri dan siBitchy nie??? Aku bab-bab nie rasanye kalu ITU laa yg menyebabkan mamat nie memilih untuk CURANG ngan bini dia... adakah Ia satu alasan yang munasabah...

memang tak dinafikan dalam hubungan laki isteri nie termasuk laaa aku sendri.. kekadang attitude bini/laki kita memang tak sempurna.. mesti ader loop-hole punye.. tu yang Allah pairkan manusia nie untuk melengkapi satu sama lain (aku rasa laa.. tapi still kes perceraian meningkat jugak dalam umat Adam nie..)


  • adakah kerna si isteri nie jenis kategori mulut TERcelupar tak kena tempat ala-ala mcm tak respek ngan laki dia yang membuatkan siSuami cuba mencari dan merasa EGOnye serta INTEGRITY tercalar maka membuatkan dia cuba melepaskan marahnye itu dgn buat affair ngan pompuan lain
  • atau adakah kerana bini dia degil taknak balik duk ngan dia kat kg, membuatkan dia rasa LONELY pasal takde bantal peluk memalam tu yang melancarkan lagi proses menSYAITANIsasi kan hubungan terlarang itu??

Kekadang tu joker laa manusia nie.. memang laaa laki/bini kita tak perfect... tapi udah kawin ngan dia.. baik buruk dia kena laa trima.. jangan bab baik aje ko sanjung, masuk bab buruk pasangan kita, kita cuba jadikan alasan utk buat benda lain.. kan tak Un-Ethical tu..????


aku bab nie yang aku slalu teringat pesan atuk aku tu…

  • kekadang jangan pandang sangat benda yg kat ATAS,, pandang jugak benda ygang kat BAWAH nie…..
  • Jangan trima yang PUTEH, terima juga yang HITAMNYE… ishhhh gile philosophical atuk nie….

Atau sebenarnye MAMAT X nie sebenarnye telah FAIL dalam P.E.R.I.K.S.A. paper nie??????


Ending criter diorang aku tak tahu lagi apa kesudahannye.. all the best to them.. hopefully they can settle off peacefully. Pasal masing-masing dah tua.. dah masuk kategori nak fikir MCM MANA CARANYE untuk mendapatkan HAJI MABRUR.. hahahahahhaha. Tapi nak buat camne udah Allah bagi periksa kat pasangan diorang nie…. Selamat BERDAMAI wahai pasangan tersebut... insyallah.. amin



FINISHING

Bila masuk bab-bab rundingan nie...

aku slalu kena taruk ngan abg long aku.. nak settle problem nie senangnye make sure sebelum masuk BILIK RUNDINGAN tu ko kena buang siap2 korang punye EGO BANGSAT tu baik Laki mahupun Bini.. baru leee cerah sikit minit mesyuarat tu nanti…


tapi pernah gak aku buat2 tanye soalan nie kat abg long aku… “Bro, kalu curang setakat sms, main2 email, kluar makan2 buleh tahan lagi bro EGO BANGSAT bulehla set aside dulu TAPI kalu dah masuk tahap curang main kat atas katil umah sendri… ke jadahnye nak buang EGO BANGSAT lagi,, cfm makan penampor dulu baru criter pasal rundingan….”

Kali nie abg long aku pulak yang terdiam....


Dan untuk pengetahuan smua, mamat yang kat B nie aku tak kenal sgt pun.. hahahahahha.. pasal takde apa nak tulis kan.. so aku henyak aje lerrr tulis.. try to evaluate and analysis permasalahan diorang nie.. mana laa tahu sedikit sebanyak dari pada benda nie kita buleh ambil iktibar dan peringatan untuk diri kita sendiri yang belum kena PERIKSA paper mcm nie lagi……kalu udah amik lepas tu pass ngan flying kaler.. hahahahhaha.. tahniah laaa… itu sahaja Objektif aku..


(heheheh.. silap letak gambar laa pulak.. hehehehehhe)


Nota kaki

membe aku sorang pernah criter kat aku dia kerja Oil & Gas kat offshore kira slalu outstation gak.. sebulan 2 kali ajer baru balik.. bini dia memang ramai orang ngendeng, maklum laa masuk kategory CHANTEK nie.. tapi dah lebih 5 tahun dah life dia mcm nie.. aku rapat ngan laki bini nie.. pernah gak aku melawak ngan diorang nie... bagus laa korang takde masalah pun duk berjauhan.. Membe aku jawab simple je... "Amalannye senang je mox,, make sure laki bini slalu baca Quran (ader surah yang memang untuk mengukuhkan kasih sayang nie.. nanti laaa aku kena check balik ngan dia.. dia kata itu aje laa yg dia bergantung selain solat dan doa) aku terus terdiam.. pasal aku kategori PJJ baca quran nie tu yang sengih ajerr kena betah.. hahahahahha.. bisa.. bisa.... Main masuk pakai petua Islam nie kalu tak tak lepas gak periksa nie, tak tahu lerr......

Monday, November 16, 2009

aku pun tak paham.....


Ok laa aku tipu, ader gak kuliah-kuliah agama yang aku dengor masa kat surau nie... takkan tak dengar langsung gila ngko.. tapi banyak2 benda yang aku nak share ader this moment aku rasa aku nak throw dalam blog aku nie...

malam bila ntah.. aku cam biasa, sampai isyak musti lambat punye.. ye laa aku bukan suka lepak2 dulu sebelum semayang.. aku slalu budget agak2 orang dah start semayang, aku terus masuk saf, ye laa ader orang suka chill around dulu, tanye kabor, latest update kat tmn aku... aku takde lerr, biasa that part aku buat lepas semayang kat tpt makan...

so tak spt biasa lepas abis je solat takde doa terus Ustaz jemputan nie start kuliah agama... aku bab-bab nie takde hal lagi pasal ader gak baca bab-bab amalan rasululloh nie, so takde hal laaa yang penting solat jemaah tu solat dah selesai... tgh ceramah Ok lagi bab ap yerr??... (Hmmm dah lupa siutt.. hahahahhahahaha...) tapi mula-mula intro takde hal lagi lerr...

tapi setengah jam lepas tu, tetiba ntah macam mane ustaz nie naik SUARA dan siap mencabar agar mana-mana jemaah yang buleh bawak sesapa sbg rujukan utk dia berdebat psl tarikat nie..... aku jadi mcm..

"Hek eleh mamat nie, apa hal nak tengking-tengking orang nie... kalu bukan psl bab agama dah lama dah aku maki dari JARAK JAUH dah ustaz nie..."

mungkin orang cakap aku kurang hajor tapi memang sudah panas hari tu.... ko nak berdakwah dgn cara yg lembut tak leh kerr... does he think WHAT TYPE OF MSG did he deliver to all the jemaah that night?? ko nak cabar orang untuk perdebatan dan menaikkan taraf ilmu agama ngko tak jadi masalah tapi ko masuk level apa sekarang???? pergi laaa jumpa geng2 ulamak tu, kluarkan STATEMENT BANGSAT kat atas tu baru laa betul.. ini tidak.. tak masuk akal langsung ... ko jgn pikir ko punye keras ajerr.. orang lain punye keras ko belum rasa lagi.... ridiculous.. really ridiculous....

memang aku tak mahir langsung pasal ilmu agama nie, malah aku baru nak berjinak-jinak nak melembutkan hati yg keras kejung nie.. tapi secara LOGIKnye kalu Ngko nak BERDAKWAH perlu ker NGKO menunjukkan sifat EGO BANGSAT mu itu... kalu geng jemaah VIEW seorang ustaz tu sbg seorang yg ANGKUH buleh ker jemaah tu terima lagi kuliah dia lepas nie?????

berGelodak siut dalam diri..


aku bab-bab nak dengor kuliah agama nie memang aku jadi malas sikit.. tak tahu kenapa.. kekadang bila dah habis semayang jemaah, tgh lepak2 kat kantin makan.. TETIBA ader orang announce KULIAH ISYAK on. masa nie jiwa bergelodak, permainan hati masuk ke tahap lain, antara nak pergi dengor ke tak ceramah kuliah agama nie dan bila ustaz dah sampai.. aku tetapON kan juga mutor aku terus blahh dari surau gi lepak kedai Rock pulak... hampeh... maafkan saya Ustaz...

memang rasa UN-ETHICAL kat situ, yer lerr udah ustaz tu datang nak bagi kuliah tapi kita pulak lari dari nak dengor ceramah... susah nak gambor siutt perasaan tu.. ye laa antara nak dengor dengan tak nak dengor.... kebiasaannye dalam kes nie, bahagian syaitan tu menang lagi tu yang slalu ke ke kedai rock tu... rasanye kalu nak U-Turn nie mcm main game RPG GAME dalam PSP ker, dalam X-Box pun ader rasanye..

Ye laa katakanlah....

STAGE 1 - nak lepas pegi ke surau
Ok kita lepas stage nie, buleh laaa dipujuk hati keras nie gi rumah allah, pegi berjemaah, bermasyarakat, aku rasa sekarang nie kalu mak aku call umah, lepas tu siadam jawab "Baba, takde gi surau" musti mak aku terkejut giler ahhh dan mau dibuat sujud syukur bebanyak maklum laa (Once upon a time, in a village... hahahahhahaha...) who know's, me also dun expect at all.. thank god for that...

next stage pulak....

STAGE 2 - dah lepas ke surau takkan nak semayang jemaah jer...

Ahh bab-bab nie, memang bisa beb... biasa ler aku ingat udah ke surau kira dah cukup bagus laaa nie. ropa-ropanye banyak lagi siuttttt next level punye challenge, ye lerrr kat surau kan banyak aktiviti cam kuliah lepas solat lah, ader kelas mengaji untuk orang dewasa ler dan sbgnye... ye laa as a human takkan ko nak stagnant aje dlm satu2 tahap... kalu bab kerja korang sanggup berhabis masa semata-mata nak mengejor pangkat, sama concept applied here what..

DAN bila nak masuk bab-bab nak melembutkan hati nak buat aktiviti bermoral nie,, Ishh godaan dia hebat sungguh, masa nie laa aku rasa Kueyteow Kungfu kat kedai rock sedap giler, masa nie tetiba rasa "Ehhh, ader kerja tak settle lagi kat umah" kena balik nie... Hmmmmm sekali-sekali pikir balik... bukan senang nak masuk syurga siutttt

perjalananan jauh lagi nampak gaya nie......