CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, December 31, 2009

Hari Agung Hari Jumaat....


- INtrO -

ya besok tahun baru ikut kalender kapir dan jatuh pada hari yang mulia, hari Jumaat penghulu segala hari.... aku bila criter hari jumaat nie aku sentap sikit, pasal bila hari jumaat kena semayang jumaat dan bila kena semayang jumaat jerrr kena pulak masa aku kerja kat KL musti aku banyak SKIP... astaga!!! Tapi itu dulu dan semuanye BERUBAH biler aku kena satu incident juga yang jatuh juga pada hari Jumaat.....

zaman jahiliyah dulu, bila hari jumaat jer musti apply konsep 2-1: 2 minggu skip, 1 minggu kena semayang, pasal tahu kalu 3 kali tak semayang jumaat berturut2 nanti jadi kapir (mana punye philosopi nie pun jangan tanya aku, ader kut hadis yg apply utk nie nanti aku check balik) tu laa pasal heran gak, tau takut, tau berdosa skip 3 kali, tapi cam biasa aku hanya manusia biasa yg membuat kesilapan... (Ya Allah, ko ampunkan laa dosa ku ini).....

dan yg nak jadi lagi best, aku pulak yg paling tua dikalangan bebudak opis yg slalu lunch ngan aku, kena kalau aku tak gerak dari kerusi lepas abis makan, lepas tu aku order pulak Nescafe tarik.. Confirm yang lelain juga bakal menyusul (padahal sejadah dah bawak dah nie ader kat sebelah kerusi nieee.....). Time indicator biasa dalam pukul 1.15pm.. agak2 masa nie kalu aku tak bangun dari kerusi, bebudak semua tahu dah.. apa lagi panggil laa "Battchhhhaa.. nescafe tarik satuuu..." dan mangkuk2 yang lain pun order laa jugak.. maka berkumpul laaa kami geng2 jahiliyah nie kat meja makan lagi sampai laaa orang habis semayang datang kedai tu makan tgh hari pun kami tak bangun2 lagi dan balik opis laa bila dah pukul 2... (dalam hati... fuhhh gila lama break tuhh... 2 jam ngko... lepak minum teh jerrrr....)


Ya, disini laa dimana kamu dapat melihat kami berlonggok pada waktu semayang jumaat, tapi di belah dalam yaa.. takkan nak duduk kat luar (dalam hati, tau pun malu masa tu)

aktiviti haram nie berlangsung lama gak ahhh, masa aku kerja kat opis lama aku.. dan biasa port kitaorang kat tepi benteng lama, kat depan sungai kelang, belah belakang selangor mansion.. kedai mamak jenis nasi hidang lauk kari wooooo... memang kaw kari dier, kena pulak ayam goreng nye sedap pulak tuh bahagian peha.. fuhh memang meriah... (isshhh nak kena call budak opis lama nie nak ajak makan kat situ... hahahahahhaha).. kira kalu ari jumaat, geng2 lain tahu dah puak2 aku musti pegi kedai nie punye.. tanya mana?? biasa laaa Kari... sampai aku ader sorang RM (relationship manager) laaa yg jadi cam aku punye pelayan tetap bila group aku sampai kat kedai tu dan nama dia dollah...

-ChORuS-
nak jadi criter, ader laa satu moment tuh, aku cuti lama pasal aku gi operate lutut aku @ acl reconstruction.. lama gak aku MC.. 2 bulan ngko.. (criter pasal operate nie pun best gak nie.. ahhh lain entry laa aku buat kalu sampai seru...) masa lepas operate acl, aku kena pakai "Brace" kat lutut aku, so pergerakan terbatas dan pada ketika ini, pakai kain pelikat dirumah merupakan pakaian rasmi aku pada masa tuh... memang limited, lepas operate tuh aku ingat lagi, 3 minggu pertama aku kena pakai 2 tongkat ngko + brace, minggu ke-4 baru laaa pakai satu tongkat je + brace.. so dia punye limitation dari seorang yg buleh berlari, bermain bola, naik mutor sesuka hati sambil bawak anak jenjalan hinggalah kepada hanya buleh mengesot dan bertongkat di rumah (bahagian bawah sahaja yeee,, atas langsung aku tak naik..)

aktiviti tgk TV wajib masa aku jadi orang cacat nie, remote belah kanan aku, tepun belah kiri aku dan tin biskut ngan roti duk depan aku sambil aku melayan Astro.. masa tu aku rasa aku tak gile FB lagi dan takde Blog pun.. kalu tak musti banyak entry aku dalam blog time tuh....

so kalu korang tanye bagaimanakah rasanye menjadi seorang yang cacat??

jawapannye aku rasa aku buleh jawab YA, aku tahu rasanye.. walaupun tak secara menyeluruh.. tapi masa jadi cacat sekejap nie, bab semayang syok gak.. apa lagi kaedah "RUKSAH" laaa kita aply (hehehehehe, baru belajar ayat nie.. hehehehhe TQ teacher...) takde laa sampai aku jamak, cuma semayang takde laa aku berdiri cam biasa, pasal kaki pun takleh nak bengkok.. semayang duduk perghhh memang rasanye best, ternyata Islam itu Mudah, manusia punye Application yg buat benda tu nampak susah....


so hari aku dapat hidayah tuh CONFIRM hari jumaat, hari jumaat biasa aku rest kat umah, hari yang lain yang aku pegi buat physioterapi untuk lutut aku tuh... ari tu ari jumaat cam sama gak seperti hari Jumaat yg lain.. dan masa tuh aku tengah duduk depan TV atas sofa (posisi cam biasa, posisi mengereng belah kiri aku pasal kaki kanan aku ader Brace.. tak pakai baju tapi pakai kain pelikat.... giler takkan naked kut!!!!) NTAH macam maner buleh pulak terbuka TV1 maka terdengar laa masa tuh KHUTBAH JUMAAT siaran langsung dari Masjid Negara.... dan tak nak pulak masa tuh aku tukar channel lain, elok ajerrr aku biarkan siaran TV1 satu lelama.. cuba kalu dulu, mau dengan pantas aku tukar channel layan MtV ker, layan SPOrt Channel ker... CFM punye.....

masa tuh takde laa dekat sangat TV ngan sofa port aku lepak tuh, dari jauh jerrr aku tengok tuk imam dalam TV tu Berkhutbah, lepas tu ngan takbir nak solat Jumaat dan terus laaa berjemaah semayang Jumaat beramai-ramai... aku perati satu-satu aktivit diorang, bahu bersentuh bahu, takbir diangkat serentak diringi dengan kalimah agung Allah maha Besar..... masa tu jugak automatically menitik air mata aku pasal .....

masa time bilal tarik suara untuk ikamat tu laaaa ntah kenapa that moment tetiba HIDAYAH tu sampai kat aku??? masa tu gak aku.....
  • rasa syahdu sangat masa tu... naik bulu roma beb masa tuh.....
  • rasa sebak tetiba, ishhh rasa kesal ngan dosa free yang aku amal sebelum nih.....
  • rasa nak sangat pergi sangat-sangat berjemaah solat jumaat ari tuh gak
  • rasa rindu jerrr nak jejak kaki kat masjid semayang jumaat ngan kengkawan.....
  • rasa malu kat Allah dengan dosa2 kering yang aku buat sebelum nie.......
dan pada masa tu jugak terus terflashback dalam kepala hotak aku... beribu2 persoalan yg tidak terjawab dan terdiam aku dibuatnye....
  • Tu laaa masa buleh semayang dulu, ko tak nak buat apa hal????
  • Tu laaa udah sakit nie laaa baru rasa nak rindu gi solat Jumaat???
  • Tu laaa ajar lagi bebudak opis ko tu tak gi semayang gak.. ko tu udah laa paling tua, tunjukkan lah contoh yang baik, bukannye buat kerja tak elok???
memang aku rasa kesal giler masa tuh, dan pada waktu dan ketika itu jugak laa terus aku berazam dalam hati aku yang aku nak ubah dan berubah ke arah kebaikan bila masuk bab solat Jumaat nie.. tak moh tinggal2 dah solat jumaat nie dan ALHAMDULILLAh sejak aku dah buleh berdiri dengan 2 kaki sendri tanpa perlu bertongkat pada minggu ke-6 rasanye lepas operate tuh aku dah menunaikan solat Jumaat aku yang pertama selepas insiden tu and the rest is history.....

sampai laa sekarang, sampai geng2 jahat aku pun aku dah tarbiyah dah,, no more nescafe tarik for me masa semayang jumaat, aku criter kat diorang kenapa aku nak berubah dan pls do follow me... ader gak yang ikut, tapi standard laaa mungkin tak cukup kuat desakan aku kut.. ader gak yang jadi pengunjung nescafe tarik lagi, tapi not in front of me pasal CFM aku akan kutuk dan perli tak hingat punye.... aku cakap lantak korang, karang kat akhirat kelak pls declare ngan Allah yang aku dah ajak korang ke arah kebaikan dah.. kalau dulu YES, aku laa influence jahat korang tapi kini takde dah... udah korang degil, lantak dosa sendri tanggung laaaa......

mungkin benda yang aku criter nie bagi sesetengah orang kira kecik punye hal, tapi bagi aku benda nie besar pasal ini laaa antara buktinye bagaimana seseorang tuh sebenarnyer masih lagi di bawah Radar orang yang Allah kasehi and I DO gratefull for that Ya Allah...... dan pasal tuh aku post entry nie dalam blog aku kalau-kalau cerite aku yang hina nie buleh dijadikan iktibar untuk kebaikan bersama.. insyallahhh......


# Dan sampai sekarang aku masih lagi terfikir macam mana lah aku buleh terlayan siaran langsung solat Jumaat dari masjid negara?? Well god is great........

faizal tahir - kini ku mengerti


takde hal bro, gua sekarang sambil dengar lagu rock, kekadang tuh layan lagu nasyid gak.. bukak baju lagi tapi kat rumah ajer bro, kalu kat luar mau kena baling ngan selipar pasal perut gua boroiii.... hahahahahahha

ya, memang Loan PTPN aku bayar kut suka aku jerrr... kalu nak pendek criter aku cakap aku tak bayar jer senang.... tu yang masa nak gi surabaya bebaru nie... panik gak woooo masa kat E-Gate tuh... Dalam hati "Aiii, bukak ke tidak gate nie.. lepas scan passsport, scan ibu jari laa pulok.. haishhhhh lama laaa pulak rasanye" dan selepas tuh.... pintu keramat itu pun dibuka dan menjerit kesukaan laa aku membawa maksud nama aku belum diblakclist lagi oleh pihak terbabit.... aku siap buleh joget lagi depan imigresen siap horey2 (dan seperti biasa, geng2 imigresen bercakap dalam hati.. "Nie , apa punye praaakkkk laaa mamat sorang nie, tak biasa gi obersea ker aper???" dan aku berlalu didepan mereka dengan senyuman seribu bisa.... tapi faizal tahir gate tak bukak OK... hehehehehehheh... tapi lepas tu dia bayar habis aku dengor terus namanye telah pun di WHITElistkan kembali...

kes loan PTPN aku agak unik sikit, tak banyak mana pun dalam 16k jerr.... pasal diorang disburse kat aku kurang 3k dari total agreement.. so bila aku call balik what going to happen to the balance, are u going to give me back the balance or else just give me new contract for the lesser amount ler.... diorang kater takpe just bayar first, aku pun bendul laaaa bayar laaa ikut agreement yg 16k tuuuu... bayar, bayar punye bayar.. laaaa diorang buat senyap ajerr.. bila tanye diorang cakap nanti tgh proses new contract lah, tgh tunggu approval lah.... Hmmmmm Ooooo aku dapat 13 ko suh aku bayar ikut schedule 16 yerrr.... part tu takpe laaa mungkin period buleh kasi shorter tapi masalahnye ko bagi laaa in black and white, ini tidak Tunggu ya dik, nanti kami proses... banyak ko punye songeh.. udah elok2 aku bayar ko attend laa request aku nie... kesudahannye sekarang kut suka aku jerr bayor, agak2 rasa nak bayar aku bayar, tu pun tengok laaa tak 20hinggit, tak pun bayar full, tak pun tak bayar langsung pun ader.. hahahahahahhaha....

bila tanya, bila nak keluar formality nye.. dioarang cakap tengah proses lagi... hmmmm nak kata apa lagi... korang ikut suka korang delay kerja senang, ko tunggu ajer laaa bahana delay payment dari aku... hahahahahhaahhahah.... tapi kekadang tu lawak gak diorang nie, pasal apa nak kena block dari buleh fly, yang geng2 criminal yang buleh kena ISA ker, OSA ker buleh pulak terbang sana sini... siap buleh duduk london lagi kutuk malaysia dari jauh... hahahahhahaha.. memang kelakar laaa malaysia nie, Ya Malaysia memang buleh...... buleh bLAhhhhh... smua method amik just for the sake nak tunjuk kat top management that, "YES we have taken several measure to curb and solve this problem"... damn......

bila aku cakap ajer aku tak bayar loan ptpn habis smua orang nak berceramah, bayor laaa karang amalan kamu akan sangkut tak dikira masa kiamat nanti lah, dan macam2 lagi tapi the best part manusia nie memang suka JUMP into conclusion cepat sangat, aku kalu orang muda yg pe'el cam nie aku tak kesah sangat tapi kalu geng2 tua pun pakai method nie.. Hmmmmm nampak sangat "Weighted Method" dier tak tinggi mana.. umur aje tua, pengalaman ajer banyak TAPI bangang kat part tuh... hehehehehehehhehehe.. otherise what ever issue kan elok kalu seek for more info, tanye laaa the 3w question, baru laa weight judgement lepas tuh.... dari semborono jeeeee bagi komen,.. hahahahahahha



# tapi lu punye album memang meletup brooooo... memang layan bro... syabassss..

Rasa lain macam ajerrrrr......

rasa memang segar walaupun badan ko cramp sikit lepas kena projek TAPI memang rasa dia lain macam sikit, lepas kena korek udah kena ngan hujung lidah... memang rasa geli geleman sikit, rasa cam angin buleh lalu jerrr.... kena pulak masa korek tu tak hingat punye sentap, abis smua bersih dikerjakannyerr... bila dah selesai memang rasa puas ahhhh, yer laa benda kotor dah keluarkan, kena pula dibasuh lepas tuh, rasa sejuk jerrr..... tengok pulak depan cermin ... Hmmmmm lain macam laa pulak, sexy pun ader rasanye.... putih semacam jerr pulak tuh.... hehehehehehhehe....

tu slalu servis tuh, kena yang jarang buat, mahu sengsara masa kena korek.. Haishhhhh ngeri beb, tapi rasa Nikmat lepas tuh, pasal rasa bersih jerrr.... kena pulak baru first time acara pecah dara, Fuhh suspen giler wehhhh.... macam mana laa nanti ekkk?? sakit ker nanti kena korek nanti?? orang cakap memula jer sakit, sekali dah pancut ngan air basuhan, rasa buang habis keraknyer....

lama mana tengok laa jugak, agak2 dah lama tak servis, mau kat setengah jam nak kena hadap benda tuh jerrr... agak2 dah biasa 10 minit pun cukup rasanyer.... aku semalam sebelum gi surau semayang isyak sempat lagi servis dulu.. hahahahahhaha.. rasa suci lepas tu gi semayang kat surau... hahahahhahha.. lepas tu aku tinggalkan ajer bini aku kat situ.. alaa anak aku ader buleh temankan kat klinik tuh.....


ya, aku baru lepas Scalling Gigi malam tadi dan masih lagi rasa lain macam jerrrr bila gigi bertemu ngan lidah aku nie.....


# apa?? ko hingat nie criter lucah ker apa??? chaittttttt...... giler ko, karang free-free jer aku kena panah petir buat benda tak senonoh kat dalam blog aku nih.... hahahahahahahahhahahaha


Apa?? ko ingat ko glamer sangat..??? (abg harun kata bukan aku kata)

masa tgh tunggu flight yg DELAY (Haram sungguh !@###$#@$@!#$#*)&^& ptuihhhh 100x) aku ngan geng2 nak gi surabaya nie lepak ler kat cafe LCCT jap gi buang masa lapang yang ader... time2 lepas habis makan KFC tgh ngeteh beramai-ramai aku nampak laaa geng2 Kelantan FA punye team pun ader gak tgh lepak satu group.. musti ader buat training kat sini laa kut tak pun tgh tunggu flight gi obersea ker, ader training kat luar ker mana nak tahu...


masa tgh chit-chat nie buleh ternampak laa pulak star diorang si Indra Putra buleh pulak tgh lepak ngan sorang awek cun. duduknye pulak bukan sekali ngan team dia, duduk meja jauh lagi, aku duk perati jer nak kata bini dia pun cam tak logik, pasal awek tu cam malu2 anjing sikit duk tgk kiri-kanan cam takut orang perasan jerrr kehadirannye... tapi ngan puteh, rambut panjang aku duk hingatkan awek mat salleh maner laaa tgh makan kat meja dekat meja aku nie.....

lantak ngko laa indra wehhh, ko nak dating ker, ko nak ader affair ker, ko dah tua asaalkan ko bahagia ngan pandai cover line sudah... masa nie laa aku signal kat neighbour aku bro zalee...

aku: bang, tuh!!! (sambil mulut muncung tunjuk direction)
zalee: mana??
aku: Tuhhhh!!! (sekali lagi memuncungkan mulutku ini)
zalee: Owwhh,, nampak dah tadi... cun awek dia tu wan...
aku: tu laa pasal, takde ropa bini dia pun bang..

TETIBA ABANG HARUN INTERFRAME NAK MASUK BORAK jugak...

abg harun: yang mana??? Owhhh yang itu.... aku perasan lama dah dari tadi...
aku: biar betul, abg harun kenal ke mamat tuh?? indra putra tuh,, starr giler....
abg harun: Laaa mau aku tak kenal... YANG MAIN SEPAK TAKRAW tu kan??
aku ngan zalee: (mode dalam hati, nasib baik orang tua, kalu tak mau nak kena sekeh jee kepala abg harun nie... hampeh, hampeh.... hahahahahahahhahaha)

aku makin OBSERVANT (ntah yer ntah tidak spelling aku nie...)


Ya betul, lama dah aku tak menulis..
balik jerr dari indon aku demam teruk gak, ngan selsemanye, ngan batuk, high fever smua cukup.. tapi elok gak lama dah pun tak kena sakit nie.. baru laa normal rasanye diri ini sebagai manusia dan ini membuat kan aku tertanya-tanya kenapa....

adakah ianya kesan dari:
kerana JET LAG + kena AIR POCKET selama 5 minit??? @ aku kena jangkitan ala2 H1N1 ker???

jawapan dia:
Entah, aku pun tak tahu yang pastinye aku rasa sedap badan sikit dah..... dan masih lagi hidup ketika aku menulis entry nie....

banyak gak info aku nak share pasal visit aku kat indon tempoh hari, tapi bila aku mula aje satar nak menulis... SAKIT MATA laaaa puloKkkkkkkk... hahahahahhahaha... nasib baik belen-belen refresher mata masa adam ngan mak dia ader lagi, so buleh laaa aku soh bini aku tengok dan repair-repairkan mana yang patut.... dan pagi nie aku tak buleh nak tido, so maybe the time has come for me to mengarut again.....

takde kena mengena pun gambor nie ngan post aku nih, saja aku letak pasal aku baru lepas tengok criter nie kat tv2 semalam, gile good plot movie laa woii criter nie.... hehehehhehehe

but for today, aku nak share benda yang aku rasa aku perlu share, masa aku sakit tempoh hari seharusnye aktiviti aku sememangnya banyak terbatas, nak tgk komputer lelama pun tak larat dah aku, ngan lenguh badan lenguh mata.. so the best thing is to rest down dan memerhatikan karenah anak bongsu aku...

si ammar duk ngan aku masa aku tak kerja nih, abangnye pulak siadam dah berkhemah tak balik-balik dari umah maktok dia.. so the whole this 2 or 3 day i just spent time with my youngest son..... ammar nie pe'el aku rasa banyak DNA aku dari mak dia, kalu duk hadap benda yang dia suka, memang dia hadap sungguh-sungguh.. masa aku tak berapa sihat nie, aku duk perati jerr si ammar nie (Close Up - omputeh cakap) ..

pasal sebelum aku sakit sempat laaa aku bawak 2 beradik nie gi layan Movie ALVIN the CHIPMUNK II tuuu... so masa balik ajer kat umah ammar nie sambung pulak layan DVD alvin yg 1st movie... ammar duk hadap tiap2 hari.... aku ingat dari pukul 9pagi sampai ler 6petang, separuh masa memang dia duk tgk criter alvin jerrr.... silap2 gaya bila waktu malam kalu mak dia leka tak tgk tv jerrr.. SUppp Sapppp dgn pantas dia pasang lagi criter alvin nie... dan mak dia pun menjerit mcm David jerit kat Alvin... "AMMMAAARRRRR!!!!...".. hehehehehehhe.. (dan utk pengetahuan smua, sebelum die giler layan DVD criter alvin nie balik, dia duk hadap tak hingat punye criter Ninja Turtle ngan Transformer baru tuh...)

dan 2 perbezaan nie memang ketara dapat aku lihat dari 2 jenis criter nie...

1) Masa tgh giler layan criter Ninja Turtle ngan Transformer.
Lepas abis ajer tgk criter nie musti dia datang kat aku dan berkata "Baba, Jom Lawan???"
kira ala-ala gusti laaa nie, dia musti tomoi aku punye, pijak badan aku laah kalu masa dia nak ajak aku main tu aku tgh baring ker, tgh tido ker, tgh baca surat khabor ker...

2) Masa tgh giler layan criter Alvin and The Chipmunks nie...
Lepas abis ajer layan criter Alvin nie elok ajeee menonong masuk dalam stor pergi angkat permainan PLASTISIN dier, angkat surat khabar satu buat alas, elok ajerr duduk diam2 main buat sandwich la, buat bird lah, buat bola laahhh... tak kacau aku langsung tuh.. tu yang aku terkejut, bila aku tegur dia buat dek jerrrr.. siap kata "Baba nie sibuk ahhhhh!!!!..."

so moral of the story, YA, criter filem do influence the kidos.. walaupun tanpa disokong oleh bukti bertulis hanya melalui permerhatian dan tiada rakaman yg dilakukan apatah lagi kajian data secara scientifik, tapi tetap aku MENGIYAKAN berdasarkan apa yg aku tgk jadi kat anak aku... dari tabiat tetiba nak ajak aku main gaduh2 kepada aktiviti kreatif diri sendri, apa lagi aku nak kater... korang pikir laa sendri.....!!!!!

# dan memang dari dulu lagi aku tak ajar anak aku tgk criter gusti dalam tv tuh, walaupun kekadang dia soh aku download game WWF letak dalam psp, tapi lepas tu musti aku buat2 terdelete kan ia... hehehehehehe.. untuk kebaikan ko juga anakku... hehehehhehehehe


yang nie pulak heroin dalam criter Ghajini nih, dlm movie nie nama dia Kalpana, korang tengok laaa bukan main CUN laaa awek hindustan nie.. tapi aku tak kenal pun sapa minah nie.. tapi aku sedih pasal dia mati dalam ini criter tu yg hero nak revenge kat Ghajini tu... nasib baik anak aku tak tgk gak criter nie malam tadi, kalu tak apa pulak lah kesan filem Hindustan kat minda bebudak nie?????


Monday, December 21, 2009

Salam sore dari Suroboyo...

Lama siut rasanye aku tak menulis (walaupun takde er lama sangat... hehehehehehhe) i'm away from civilization for a while and indeed it was a good experience for me and do trigger me to write a lots afterward... (wah, duduk nya diIndon kok kenapa Speaking Orang Puteh???)

mintak2 takde lerrr hilang idea dan point2 ceriter yang aku nak tulis lepas nie... nii aku ader kat CC bertemankan air ala-ala 100 plus gitu versi indon brandnye "Mizone" kaler biru tapi rasa cam antibiotik anak aku ngan coklat ala2 snickers versi indon brandnyer "Silver Queen".... beberapa hari aku duduk di pendalaman ni baru kluar town duk kat Hotel ina simpang, Surabaya pulak... balik esok kut flight kul braper ntah... hahahahaha... ni nak kena check balik nie.... hehehehe

Thursday, December 17, 2009

Makcik nak tumpang dapur , buleh????


kalau laa buleh lalang kat umah aku tuh, aku potong jadi camnie.. musti anak aku suka...

aku udah dua hari berturut aku bermimpi yang agak pelik tapi tak mengerikan (sekarang pukul 3.50 pagi dan masa aku nak type nie ntah kenapa bulu roma aku berdiri.. siyeee sungguhhh....) memula aku pikir memang tak ngeri sangat mimpi aku nie... dan geng2 ustaz pun slalu cakap mimpi itukan mainan tidor... so aku ignore ajer leerr dulu

mimpi aku simple jerr.. aku buleh mimpi ntah macam mana umah aku duduk sekarang nie, kat belah dapur tu tetiba dalam mimpi aku entah kut suka-suka dia jer jadi cam buleh share ngan jiran yang aku pun tak kenal lagi (damnn, bulu roma aku naik lagi masa niehhhh... haishhhhh) kira macam rumah setinggan laaa, bilik lain tapi dapur share dan makcik tu standard laaa dalam mimpi, nama pun mimpi mana laa nak cam dan kenal pun... jadi macam lain lerrr.. dapur tu dah macam stand alone dah....

lepas tu mimpi yg seterusnye buleh pulak aku mimpi ader Makcik sorang nie kat dapur aku tengah isi air dari paip kut dalam kendi dia... macam maner aku ingat, dun ask me but that image keep on repeating on my mind... yang aku triger tu bukan apa, konsepnye sama jer, share dapur gak.. and i dun know, but i was gifted by this instinct which i dunno Inherited from which side of my family.. (tapi aku rasa belah atuk Perak aku kut, pasal dia geng2 pendekar zaman dedulu aku rasa laaa..) instinct when come with this 3rd party world, nak criter panjang sangat deehhhhh....

ntah macam maner TETIBA instinct tu macam berkater
"Hoi, yang ko tak potong LALANG semak belakang dapur ko tu kenapa???? kan dah ader orang minat???????"

aku terus tepuk dahi.... makkk aiii betul laaa belakang dapur aku tuh semak giler, lama dah aku tak putong ngan mesin rumput, niat tu ader dah.. ari tu ingat nak pegi umah PakDin (umah jiran aku) nak pinjam mesin dier, udah Outstation laaa pulok pak dinnye... nak suruh orang potong, takde pulak lalunye mamat tuh depan umah aku... ishh nak tak nak sebelum esok aku kena potong gak kasi clear sikit belah belakang tuh,, baru laaa aman damai lepas tuh... aku dah niat awal-awal dah.. aku tak kacau ngko, ko jangan kacau aku sudah. ni rumah aku, aku akan bersihkannye, carik laa ngko tempat lain yang bersemak untuk ko bersemayam.. insyallaahhh....

jangan masa aku nak potong karang ader benda nie menyorok celah semak tu sudah....masak aku nak kena call Jabatan Perhilitan laa pulak.

lama dah rasanye....

ari nie ari Selasa 15 December, 2009
(aku tau aku post lambat sikit ceriter nie.. hehehehehe tapi korang ignore jee tarikh terkini)

aku baru balik dari layan criter "STORM WARRIOR" kat TGV Bukit Raja.. aku pun tetiba rasa rindu pulak aku kat mak aku... ahhh singgah laa jap umah mak aku... sampai lak tengah hari ngko.. perut ku pun lapar... tak tahu lerrr mak aku masak apa hari nie.... aku seperti biasa terus aku carik maner mak aku nie... rasanye musti kat dapur nie.. THAN, there she is, standing there ngan baju kurung zaman kerja dulu sambil pakai scarft kepala dengan senyuman manis dibibirnye... rupa-rupannye mak aku baru balik dari Songkhla ikut rombongan cik kiah.. biasa lepas jalan musti demam orang tua nie, tapi ari nie segor ajer aku tengok... terus aku tarik kerusi layan borak ngan mak aku...

just for you, mama....

ntah lain macam pulak aku borak ari tuh, macam-macam ceriter dari kisah dia kat Siam, kisah sepupu aku nak kawin ngan anak orang kaya, perihal sepupu aku sorang lagi yg tak balik kemaman lagi hingga laah kepada criter nak meniaga kain sutera batik dari Terengganu... ceriter sedih ker ceriter lawak lepas tu ker ceriter seram pun ader, kira macam-macam ader laah ari tuh yg kita duo orang bualkan.. after all the talks, its LUNCH TIME.. we have our lunch together only the two of us that day, bapak aku pegi mana tak balik lagi,, so aku proceed dua beranak ajerr... lauk banyak giler ko.. katanye some ader yg dia beli ajer dari kedai.. Well, aku takde hal, anak mak yg sorang nie tolak kayu ngan batu jerr...

banyak-banyak lauk yang ader, ader pulak ikan singang anak kembung lepas tu ader pulak budu ngan tempoyak, lepas tu ader pulak jering muda ngko.. hAIShhhhh.... tak cakap banyak, lauk beli smua aku tolak ke tepi, lauk mak aku gak aku terjah... maka makan laa kami dua beranak.. goes along with the chat all the ways... aku tambah nasi lagi dan aku perasan mak aku pun makan banyak gak ari tuh.. nampak selera dia makan.. kata dia, kekadang lauk kampung cam nie banyak2 anak dia, aku sorang ajer yg suka makan, tuh yang bila ader geng makan budu nie, lain macam dia makan agaknye...

sambil melantak, layan borak, gelak pun ader, rasa memang AGAK BEST ok masa tu DAN ketika itulaa baru laa aku perasan lama dah rasanye aku tak spend some quality time macam nie ngan mak aku... Hmmm, aku terdiam jap, betapa bertuahnye aku mak aku masih lagi didepan mata aku sihat berdiri.. "Alhamdulillah".. ntah kenapa ari tuh aku tatap muka mak aku sungguh-sungguh.. walaupun dah berkedut dahinye dan banyak black spot kat mukanye, tetap nampak seri dan kesungguhan dia nak layan aku hari tuh.... aku tahu all this while aku bukan laa anak yg bagus sgt dan banyak menyusahkan mama but i'll try my best to rectify that matters and become anak yg soleh dan beramal...

Kepada MAMA....
if eating with you sambil pekena jering ngan budu ngan ikan singgang buleh membuatkan mama rasa gembira, well i'm glad to do + i Love to do that always if time is at our side... lepas nie biar pang gi beli anok ikan kembung, biar mama goreng panas-panas kita makan ngan Budu musti lagi best maaa....

moment tu memang akan aku kenang sampai bila-bila dan aku rasa masa betul-betul mencemburui aku ketika itu....


aku sebenarnye dah lama pre-set dalam minda aku when the time come.... the time when:
  • mak aku ketika itu tak berapa sihat dah dan ketika itu aku datang, bukan dia yang akan menyediakan makanan untuk aku, tapi aku yang akan prepare untuk dia..
  • mak aku nak buang air besar dan mandi pun problem, bersedia kah aku sbg anak lelaki sulong untuk mendukungnye ke Tandas dan mencuci najis2 yg mungkin keciciran ketika itu???
  • mak aku ketika itu mungkin sudah kehilangan sedikit memorinye dan adakah kesabaran aku mencukupi untuk aku menghadapi saat-saat itu???
DAN aku takkan cakap angkuh dan aku takkan bercakap besar, tapi insyaallah ini sebenarnye adalah AZAM aku selaku anak no.2 mu ini that i will take care of you.. kalu perlu sampai masa nanti tiba masanye mama perlukan bantuan untuk membuang air besar, let me do it.. nak dukung ke mana pun mama cakap laa,, nak basuh najis mama pun, insyaallah aku sanggup... kalu takde orang sanggup nak jaga mama masa tuh, meh sini duk umah pang, let me take care of you.....

semoga ALLAH memberikan aku kekuatan untuk aku melaluinye dan jauhkan laa sifat tidak mengenal budi dari diriku ini Ya Allah... sesungguhnye hanya ko shj yg maha mengetahui.... dan memang aku sebak dan rasa syahdu masa aku tulis part nie... Hmmmmmmm

m.A.l.a.S

atau pun orang kampung aku panggil.......


Ntah.. aku 2-3 hari nie dah rasa malas nak update blog aku... aku duk pikir gak, kenapa, kenapa dan kenapa.... dan satu benda yang pasti adakah KERANA sekarang hidup aku semakin Tenang walaupun ribut yg bakal melanda??? yang pastinye aku rasa aku nie jenis yang kena Hidup dalam Tekanan baru laaa "the best out of me will surface"..

kalu dulu...
masa sibuk tu laaaa tetiba banyak giler IDEA nak menulis tuh datang,
masa sibuk tu laaaa balik umah ajerr tak sabar2 nak on Lappy nak memBlog
masa sibuk tu laaaa kat opis pun sempat lagi nak update Blog
masa sibuk tu laaaa masa nak sidai baju pun buleh pulak idea datang tuh utk dibuat criter...

Tapi aku admit, memang sangat selesa keadaan sekarang....
nak sidai baju family aku pepagi pun takde gaduh-gaduh dah.
nak buat susu ammar pun aku buleh amik My own sweet time
nak gi tengok wayang pun dah takde hal dah... just name me the time
nak gi lepak ngan mak aku pun, gi ziarah borak ngan mak aku pun rasa best gilerr ahhh..

yang pastinye hari esok bakal berlalu sekali lagi dan setelah criter "STORM WARRIOR" aku tontoni kini criter "AVATAR" kini didalam pertimbangan ku samaade nak pergi tengok atau tidak????

HAHHAHahahHAHAHAHha.. jom tengok wayang lagi woiiiiiii....

Friday, December 11, 2009

sama sama belajar

sapa kater anak kita tak buleh ajar kita.. coz this things happen to me just now...

aku ntah tetiba rasa cam nak berjemaah Maghrib laa pulak ngan adam ngan ammar tadi.... so aku pun suruh laaa dua ekor budak bertuah ni gie mandi dulu.. lepas mandi, adam dah pakai baju tido smua.. aku pun suruh laaa adam gi amik wudhu siap2... muka blur jee adam masa nie... siap garu kepala lagi.. all this while bila nak semayang, tanya dah wudhu ker belum, dengan segera Adam jawab "Dah baba"...

tapi ntah kenapa tadi aku tertriger laa pulak nak check cara adam berwudhu.. aku pun panggil laaa si adam "Jom masuk bilik air, baba nak tengok" masa nie muka lagi laaa blurrrr je anak sulong aku nie... masuk ajer dia tak buat apa-apa... aku pun lagi laa heran... masa tu yang aku buleh tanya.. "Adam, ingat tak lagi cara nak berwudhu???"... dia pandang aku sambil geleng kepala...

aku masa tuh... Hoishhhh.. rasa cam malu kat diri sendri siuttt time tu aku rasa..... Speechless for a moment and start to thinking, thinking and thinking.... ishhh selama nie aku take for granted jerr benda-benda nie... always assume everything is in order.. Ya Allah, sorry my son for not take the lead on this matter for you.... masa nie macam2 statement kluar kat kepala otak aku... "Tu laa, jgn duk harap sgt benda yg anak2 belaja kat sekolah, kat umah mak bapak pun kena lah amik iniative" dan lagi, dan lagi, dan lagi.....

terus timbul perasaan rasa bersalah, dan masa tu aku ajor adam cara nak berwudhu rasa sebak pun ader pasal salah aku jugak all this while... sorry my son.. sorry... . hmmmmm.... so lepas semayang tuh rasa cam Syahdu laa sangat, rasa tenang, feel lebih pasal dah dapat reminder dari Allah another mistake that i should avoid future time.. thanks for that.... sampai ler lepas isyak sampai laa sekarang benda nie duk bermain-main kat kepala otak aku nie.....

Kpd mu Ya Allah, thanks for the reminder.. alhamdulillah u choose me to spread this info...
Tq God

Kpd adam... trima kaseh (walaupun baba tahu ko tak paham lagi pasal benda nie) for give me a lesson as well....


aminn.....

# kekonon nak ngajor anak sendri lerr tadi, last2 ader lagi benda yang aku kena belajar dulu.... hmmmm God is Great.....

Panas ITU nikmat????



hari jumaat cam biasa, masa untuk Jumpe tuhan.... mutor aku pun cam biasa parking belakang kreta, so sudah kepanasan laaa diSirami ngan cuaca terik tak hingat punye hari nie...

cam biasa nak semayang musti pakai kain pelikat tanpa pakai boxer aku... hahahahahha.. baru laa selesa.. heheheheheh... kena pulak dah pukul 1.00 dah tuh... haishhh nasi masak dah, karang kalu aku gi semayang dulu, lapor pulak anak aku.. Hmmmm nak tak nak, gi kedai juga lerr dulu gi belikan lauk favorite diorang, lauk SUP AYAM.. hahahahahha... tengah nak cepat, start ajer mutor, throttle di perah... VRommmmm terus meredah angin mutor ku ini....

TETIBA aku rasa, MAK AIIIIII panas gilerrrr pungkok aku... WUUhhhhOoooOooooo..... buleh lupa lak nak tepuk sikit seat mutor aku tadi sebelum aku naik.. ni dah naik dah nie, nak cepat lagi nie... Ishhh takkan nak berenti mutor pulak.. ku biarkan sahaja Pungkok ku itu menahan derita..

TAPI kan, ajaibnye setelah aku tahan sekejap DERITA itu, ntah kenapa TETIBA bahagian bawahan aku tu rasa nyaman sangat.. don't get me wrong, panas still panas tapi at the same time rasa COMFORTABLE giler... susah ahhh aku nak describe perasaan tuh dan aku rasa amat selesa lepas tuh....

Sampai kini aku masih lagi confuse KENAPA aku buleh rasa cam tuh??
Adakah kerna selulit lemak di Bahagian Bawah ku amat tebal dan perlu dicairkan dgn cara begitu???

# tapi yang pastinye lepas sampai jerr mesjid time nak semayang, cepat2 aku parking mutor kat tempat redup, tak sanggup lagi dowh nak rasa for the second time in a row.. hahahahahahhaha..


Thursday, December 10, 2009

Bukan aku, dia-dia yang buat!!!!

perbualan antara mereka2 yang bertugas dalam UNIT PENYAMPAHAN dikawasan umah aku...

naja: hoi... aku baru jerr lalu tadi.. apsal ko buang camtuh??? ko giler ker...
enal: alahhhh, rilek laaaa.. kira ok laa tuh...
naja: toyah ngko, nampak mdks sure kena saman punye...
enal: Ahhhh mana ader, diorang tak perasan punye...
naja: kepala hotak ngko laahh.. baik ko pegi angkat balik
enal: Ehhhhh.. suka-suka ngko ajerr nak suruh aku.. tadi masa buang bukan ko yg buat pun
naja: ko angkat camner tadi tuh??
enal: rahsia...
naja: hampeh.... ko gila laa enal.. nanti orang tahu dowh
enal: takde makna nye, aku dah buang no. plate dia dah.. musti org tak tahu punye
naja: ko biar betul....
enal: betul... ko jangan takut laaa, aku GUARANTEE 100% musti line clear punye....
naja: abis tu, kira tawakal ajer laa nie??
enal: Ha'ah... dun worry my fren. everything under control
naja: Ok laa kalu camtuh.. apa-apa hal biar pecah diperut jgn pecah dimulut
enal: Ok.. brotherhood forever (sambil bersalaman tangan)



nah benda yang diorang buang.....

hahahahaha... bengong diorang nie!!!!!!!!




- disclaimer -
hehehehheheheheh.. ceriter ini hanya lah rekaan semata-mata tapi watak naja dan enal sememangnye wujud dan karakter mereka memang bengong dan bodoh-bodoh alang sikit.. hahahahahahahha

Hoi.. bila korang nak kutip nie?????



dari SUDUT yang mereka lihat....
Adusssss...... laen kali check laa dulu battery tuh dulu, kan dah tak buleh buat kerja dah nie... abis tu tunggu apa lagi, pegi laa call boss cakap nak kena towing gak ari nie... ishhhh, masak nie nak kena buat repot brapa hari dah tak buleh beroperasi nie..... nie nak tunggu siap habis repair, makan berapa hari dah nie.... karang aku buat2 rajin tanye ader lori standby ker?? udah tak buleh relax laaa pulak aku... baik aku tunggu ajer lori aku nie siap... ari tuh dah dekat 2 hari sangkut kat bengkel, boss pun satu, kedekut sgt bila masuk part nak claim spare part, sekarang udah rosak, udah aku pulak yg nak kena taruk.. apa hal??? sendri mau ingat laaa... karang report ngan majlis daerah, komplen dari persatuan penduduk area kawasan aku, boss sila laah jawab yerr....


aku lah lori yang rosak tuhhh....



dari SUDUT yang aku lihat...
Ishh maner laaa diorang nie dah braper hari tak datang nie... dah makin menimbum dah tuh.. biler nak angkat nie.... yang kat dapur nie pun nak campak kut maner pun aku Buntu.... shitt la diorang nie... udah bertakung dah dalam tong depan umah aku tuh.... biasa seminggu 2, 3 kali datang kutip, rajin laaa pulok.. ni kat seminggu lebih dah nie, haram tak dengar bunyi lori langsung... apa ke hal aaa diorang nie, takkan tukar contractor lagi kut???? kater itu ari dah tak pakai perseorangan punye company, takkan pakai alam flora pun sangkut lagi... dah laa cuti sekolah, bebudak duk ngan aku kat umah, cfm banyak laa sampah sarap yg nak dibuang.. udah berlalat dah tong sampah kat depan tuh.... giler diorang nie, sekali aku himpun smua sampah depan umah diorang baru ader akaiiii... Woiiii cepat datang woiiiii.... karang ader Wabak taun mau aku saman MDKS nih!!!!....


jangan jadi camnie depan umah aku sudah lerrr..!!!!!!.....



Monday, December 7, 2009

"Kambing" kenapa ko sedap sangat.... (Part III)


SETERUSNYE
pada hari sabtu yang lepas, minggu yang sama, entah macam maner aku buleh terjebak tulong Syeikh Kholil masak nasi beriyani kambing tanam kat surau.. kebiasaannye aku akan melarikan diri dari buat kerja2 memasak nie.. hehehehehehhe... giler ngko maner laaa pernah aku jadi kitchen helpers nie... dulu masa part time kat hotel pun aku jadi waiter ajer....

minyak baru nak pecah masa aku mengOFFERkan diri tuhh....

aku duk tgk masa tuh takde orang laa pulak nak layan Syeikh masak, so aku pun menVOLUNTEERkan diri, mengOFFERkan diri untuk memasak nasi beriyani tuh.... maka berdiri tegak laa aku disitu menantikan arahan Syeikh Kholil apakah benda yg perlu aku hulurkan kpd dia.. aku duk perati gak apa hal pulak laaa ader segerombolan daging kambing kat belah luar nie, takkan nak buang kut?? ishhh banyak lagi tu isi dia??? apakah MOTIFnye??? ishhhh... banyak noooo tanye aku nie, mau kena tampor gak ngan Syeikh Kholil karang.. hahahahhahah......

mau aku tak tanye, korang tengok lerr, sekor kambing tuhhhh..... kenapa harus dibiarkan begitu sahaje??? hehehehehhehe...

tapi aku tanye gak apahal lepak luar jer daging tuh... ropa-ropanye, kambing tu tgh kena tos ropanye... so daging tu angkat lerr ke luar dulu, sementara bekas air rebusan daging kambing tu digunakan kembali.. apa lagi lepas tu Syeikh Kholil pun buat laa aktiviti favorite dia, iaitu sesi mencampakkan ape jua rempah yg diperlukan ke dalam periuk besor tuh.. aku pun hulur ajer lee benda apa yg Syeikh Kholil nak.... lepas tu kacau lerr... tunggu sampai ntah akupun tak gheti budget.. tau tgk ajer.. hahahahhaha.. tapi yg pasti bau sudah naik time tuh... perrghhh tak leh tahan... lepas masuk beras Basmathi 5 kilo, pun kacau lagi... udah agak harum, api pun cantek, Syeikh Kholil pun suruh aku masukkan kambing yg kat luar tadi... fuhhhhh,, giler ahhh apa rasa pun tak tahu nie.. hahahahahhaha, lepas tu masuk apa lagi yer.. carrot slice kecik, air mawar, sunquick sikit, Hmmm apa lagi???? ntah.. korang nak tahu korang tanye Syeikh laa sendri...

masa nie Syeikh Kholil tgh tuang air mawar ke dalam masakan.... Haishhhhh...

udah masuk ajer smua, tetiba Syeikh soh aku pegi amik daun pisang sikit... Daun Pisang???? Hmmm aku yg menurut perintah, maka ku redah laa semak samun dibelakang surau ku itu untuk mendapatkannye... ropa-ropanye lagi Syeikh nak buat tutup nasi briyani tanam kambing tuh ngan daun pisang, itu pun nak tutup kena betul, siap kena marah aku, kena pakai daun yg belah atas.. (apa beza ntah aku pun tak tahu.. hahahahhaha) tutup laa aku nasi tanam kambing tuh ngan daun pisang. lepas tu tutup aje tudung periuk tuh, Syeikh siap sendal lagi ngan 3 batu bata, and on top of that letak lagi 3 kayu beluti.. (tak sempat nak amik gambar laa pulak dis part) aku tanye syeikh pasal apa.. ropa-ropanye nak bagi pressure dalam periuk to circulate and jadi stim buat masakkan nasi tuh... perghhh dah rupa PRESURISED COOKER laa pulak aku cakap dalam hati laa... from time to time Syeikh akan suruh aku bukak lepas tu dia kacau sikit tgk beras, lepas tu tutup balik.. lepas tu bukak balik, tambah apa yg patut rempah lagi ker, sunquick lagi ker, lepas tu tutup balik and finally when Syeikh tgk jam dia dan berkata laah ia .. "Ok, wan lagi 1/2 jam buleh makan dah nie, jom kita jemaah Zohor dulu, ko jangan risau, tak lari nye nasi nie...."

habis ajer solat, maka kluar laah aku bersama Syeikh, Syeikh pun suruh aku bukak tudung dan

WALLLAAHHHHHH!!!!!.


finish product... bau sudah naik, rakyat jelata dibelakang sudah tidak sabar lagi untuk membaham.. ARE YOU READY TO RUMBLE???????

APA??? MAKAN DALAM DULANG!!!!! tak sempat nak hamik pinggan tetiba din bilal hulurkan dulang ajak makan sekali.. nah jom kita makan utk 5 orang... OK... aku pun apa lagi terus menjalankan spt tugasku spt biasa CEDUKAN NASI berserta DAGING KAMBING makan untuk 5 orang.... tapi aku makan 4 orang sahaja... makan lepas jemaah zohor so korang buleh bayang laa betapa PIRANHA jerr jemaah-jemaah surau pada hari tuh, kena pulak cam aku and the geng yg duk tunggu dari subuh tadi.. (hehehehe.. cam aku gi subuh pagi tu.. hehehehhe) ngan periuk-periuk aku angkat letak kat meja makan... aku hingat dalam 30-40 orang ader lepas zohor makan nasi beriyani kambing tanam tuh... cantik sungguh ari tuh, tak membazir dan tak berlebih, just nice jer masakan utk para hadirin tgh hari tuh.. kira aku cam terdiam jap ahhh.. giler berkat aahhh buat kerja gotong royong nie.. AMIN...

daging lembut dah tuh.. perghhh series tak leh tahan wooooo... ngan lerai cantik jeee isi dia.. subhanallah sedap sungguh dapat makan berjemaah tgh hari tuh....

aku hingat lagi that moment nasi memang tgh panas, kuah abg muzamil baru jer siap tu pun kuah sajer OK, isi nye tidak ader.. hehehehhehe.. tapi JALAANNNNN.. takde halnyer.... wangi sungguh nasi beriyani ku rasakan ari tuh, kena pulak kuahnye masam-masam sikit.. alaamaakkkk good combination ahhhhh mcm org kg aku kater.... ngan daging kambing nye yang relai-relai ditambah pula dengan keharuman nasi beriyani itu sendri yg menggunakkan air rebusan kambing itu sendri.... duduk pulak bawah kipas berempat, dekat pulak tu ngan periuk nasi tadi senang aku nak refill... NAK apa lagi wahai manusia-manusia smua, tidakkah kamu tahu bersyukur???? alhamdulillah ya allah ngan rezki dan nikmat yg ko berikan.... maka diamlaa mereka-mereka yang lapar tadi dengan nasi briyani kambing tanam penuh dimulut mereka disulami sekali sekala dengan air mineral water, dan juga acar rampai berserta jua kuah nasi abg muzammil kiter.....

tengah panas-panas tuh,, pun tak sempat sejuk, tangan jalan dulu,, gila ngko karang habis laa pulok... hahahahahhahaha


20 minit kemudian
tersandar "piranha-piranha" semua sambil minum air dibawah kipas kat kantin surau dan dapat ku lihat kepuasan terpancar pada muka masing-masing yg datang makan nasi briyani kambing tanam ari tuh.. smua tak putus-putus memuji kesedapan nasi tersebut dan ader yg mencadangkan agar kita buat lagi lepas nie... aku pulak terdiam memerhatikan shj gelagat abang2 long dan abg2 ngah aku nie smua sambil memikirkan mungkin inilaah yg kita dapat bila kiter bersatu hati bila kita buat kerja gotong royong.. Hmmmm.. tak pindah dah aku dari area umah aku nie. rugi wooo,, rugi..... hahahahahahhaha....


# selingan
Syeikh duk cakap ngan aku, kalu masa PRESURRISED tadi amik tepung, lepas tu uli sikit lepas kasi TAMPAL ngan lekat kat keliling tudung ngan periuk tuh, tu yang baru betul2 jadi NASI BERIYANI GAM.. pasal kita sudah gam laa itu tudung periuk... nak tahu masak ker tak masak bila tepung yg kita gam tu dah crack atau dah pecah maknanye nasi kat dalam pun dah masak laa tuh....

(aku dalam hati - mana laa orang tua dulu-dulu dapat idea nak masak lagu nie??????)

"Kambing" kenapa ko sedap sangat.. (Part II)

Jom makan kambing lagi????

lepas ari apa ntah, tapi minggu lepas laa, tetiba bini aku cakap dia lapor, nak makan nasik tak nak pulak, kena pulak lalu kut sg buluh, tetiba bini aku ajak gi BIG PLATE... apa?? Big Plate??? dengan segera tanpa ragu2 aku mencilok simpang kat fasa 3 terus aku ke Subang Permai pergi ke restoren Big Plate. Kira Big Plate nie ala-ala CHilis ker, TGIf ker takpun ala-ala Vic Station. tapi versi murah punye tapi makanannye SANGAT SEDAP.. sungguh aku tak tipu...

cuba teka apakah benda yg berwarna pekat, likat dan sedap ini???

Ye laa dulu zaman2 jahiliyah smua aku sapu, ni kan umur dah makin tua, sedar pun dah banyak sekarang SO bagi mengelakkan dari timbul rasa ragu-ragu dan was-was terhadap isu Halal nye satu-satu makanan tuh, maka aku dah kurang dah pergi tempat yg aku boldkan kat atas... kat Big Plate nie insyallah makanan yg disediakan esp all the grill item not being served either with red wine or rums (some ppl might say).. Big Plate nie owner nie orang melayu kita Chef Zamri, makanan smua Western Food... Chef Zamri nie aku pernah interview dulu kerja kat Brunei, serve kerabat gak ah dah cukup modal balik bukak kedai sendri... ok tempat dia, harga tak mahal mana, halal Toyiban some more...

tak buleh tahan, tak buleh tahan bau dia....... haishhhhhhh.....

aku kalu kat sini CONFIRM aku order Kambing Banting (serve with hard crops) pasal serve ngan salad ader gak, tapi aku tak braper layan sgt salad2 nie... standard dishes dia mesti 3 KEPING kambing, ngan Home Made Gravy dia, ngan hard crops dia pulak cam Jagung lah, pan cake, tomato kecik tu, celery, ngan bunga kobis lagi, ngan wedges dia lagi dan mcm-mcm lagi ahhh.. gila penuh laa satu pinggan tuh... udah nama pun Big Plate, serve pun ngan pinggan besor...

maner laa diorang ni dapat idea kepung Sup dalam Roti???

kalu pegi sini, menu lain memang aku tak order dah, dulu, kini dan selamanye KAMBING ok..... bini aku kalu datang sini dia akan Order AYAM KLANG kut.. (grill gak serve with the same home made gravy).... anak aku standard diorang aku order SUp dalam roti tuh, lepas laa makan 2 beradik, yg lelain diorang pau mak bapak dia... air pulak tak silap aku harga dalam rm4 hinggit kut, tapi GELASnye adalah sgt BESAR... aku pulak standard musti air Nanas dan lelain mesti ader air Epal.. hehehehheh

aku kira dah lama gak laa jadi regulars kat kedai nie, kira kalu tak tau nak makan apa, dalam sebulan sekali musti aku sekeluarga sampai laa ke kedai nie... tak jauh sgt pun dari umah aku, makanan pun sedap, harga pun tak mahal maner, memang buleh sgt laaa... ader gak pandangan sinis yg aku dapat kata tempat nie takde klasss laaa, kambing dia masin sgt laaa, tpt jauh sgt laaaa.... bagi aku senang ajer, kekadang jgn layan sgt Ego bangsat kiter nie, kalu sedap kater laa sedap kalu kat restoran lelain tu korang buleh bayor beratus sekali makan, Tetiba ader option yg buleh tulong mlayu, makanan sedap, tak mahal maner, halal toyiban lagi lepas tu korang banyak songeh laa pulak... korang yg baca, korang pikir sendri laa Tinggi mana tahap EGO BANGSAT mereka2 ini... hehehhehehehehe.....

untuk kemudahan orang ramai, nah aku sertakan map tu pun kalu korang kenal laaa area Subang Permai nie kat maner, rasanye ader bukak branch kat tpt lain BIG PLATE nie, tapi ntah wujud lagi atau tidak aku pun tak tahu... hahahahhaha.. apa2 hal pun selamat melantak kepada mereka2 yang akan sampai ke BIG PLATE lepas nie..... hehehehehehhe

"Kambing" kenapa ko sedap sangat.... (Part I)

(manisnyer senyuman ku adalah semanis daging aku yg dipanggang.. OK???)

aku tak tau kenapa minggu nie, banyak sangat aku makan kambing. Bila dikenang kembali pembabitan aku dalam dunia pemakanan kambing nie, rasanye smuanye bermula bila aku tetiba buleh terbeli daging kambing yang dah siap marinated kat giant shah alam... aku tengok cam layan jerr marinated dia, ngan pekat likat, kena pulak 1 slice kambing takde laaa kecik sgt, aku pulak tak sempat lak ari tu nak marinate kat umah utk acara BBQ pada malamnye.... ingatkan nak carik ayam, last2 terbeli kambing..

korang tengok laa sendri, camner laaa aku buleh tak terbeli Kambing nie???

dia punye marinate not bad, layan gak ahhh... rasa smuanye cukup ahh.... kena pulak suasana BBQ bersama rakan handai, sahabat taulan, memang feel laa,... kena pulak bau dia bila dah start "Moist".. makkk aiiiii, subhanallah, sedapnye laaah sungguh..... Giant punye pesen, diorang marinate pagi-pagi setiap hari, walaupun dia pakai kambing beku, tapi diorang defrost dulu... lepas tu kena pulak marinate black pepper dia.... ISshhhhh.. tak leh tahan ahhh....

(nah, hambik ngko, gambar close-up lagi.... )

kena pulak bakar pakai arang yg mahal tuh... Hambik ko,,, bau arang dah wangi dah, belum kena grill lagi tu kambing yg dah sedia wangi tuh.... aku bab2 BBQ memang aku extreme sikit... memang spesis aku kut.. hahahhahaha.. tapi sejak BBQ set aku dah hancur udah lama laa pulak tak ber BBQ... tapi to be honest, bakar atas tray ngan kasi smoke kambing, aku prefer smoke, tapi nak set-up tempat buat smoke leceh sikit tu yg ramai orang prefer grill terus tuh.... kena smoke korang campurkan kayu basah + kering sikit (ader jual kat giant gak) lepas tu kasi seal biar 45 minit korang tengok, lepas tu... perghhhh dia punye daging MANISnye maintain pak.... bau kayu lekat kat daging, tak yah cicah apa-apa dah lepas tuh... ratah daging pun dah cukup SOdap.....

(yg nie kalu korang kater tak sedap jugak, tak tau lerr aku.....)

nie dah kira ultimate dah nie, cfm jadi cam crite Kanibal Holocaust dah kalu kena yg ini.. tapi bakor camnie pun kena pandai, kena slow cooked at least 4 hour kalu tak daging jadi kering tapi sttill sedap untuk di lantak.. hahahahhahaha... benda alah nie aku ngan geng2 pengbolers makan reramai masa main Big Game, bila yerr?? tahun lepas kut... yg penting gambor kambing bakor tetap selamat dalam simpanan ku... hahahahhahahahaha

Saturday, December 5, 2009

mutor aku....

"asyik rosak ajerr scooter ko nie, ko jual ajer laa mox oiii,"
Cissss.. aku tau laa dah tak berapa baru dah skuter aku nie
Tapi suka-suka diorang nak kutuk pasal MUTOR AKU....

Mutor aku kalu bawak pegi pasar malam, smua buleh hangkut, dari bini aku, adam ngan ammar, lauk pauk kalu beli, smua aku beli sumbat bawah seat... mutor korang buleh???


Mutor aku atas highway, potong lori selamba jerr... naik bukit buleh dapat 100km tuuu.... turun bukit korang jangan criter ahh.. berani tak berani jer... 120mph senang2 jerr.. mutor korang buleh???


Mutor aku kalu kena hari Hujan... hahahahhaha... takde hal bro, kaki buleh simpan belakang fairing, kepala buleh cover belakang wind shield, mutor korang buleh???

Mutor aku lagi alim dari aku, kalu aku tak pegi surau tapi mutor aku musti sampai gak kat surau pasal jiran aku pinjam bawak pergi surau, Haaaa mutor ko buleh????



lepas tu dengan tenangnye mamat pomen tu menjawab....
Bro, mutor lu memang hebat bro, tapi mutor gua kan bro, kalu rosak giler babi pun takde laa sampai kena charge sampai rm1,250 cam mutor bro.. amcam Mutor bro boleh????

dan aku pun tersenyum seorangan, menantikan saat dan ketikanye yang sesuai untuk aku melangkah perlahan tanpa disedari oleh pomen itu..... (Hampeh... hehehehehehehhehe)


baik aku blahhhh dulu, sebelum orang lain perasan....
VrOmmmmmm.. VrOmmmmmMMm...



Friday, December 4, 2009

aku memang KAMPUNG....

"here we Go.... ataupun cakap mlayu Pengembaraan Bermula"

giler ngko. mana pernah laaa aku terpikir satu hari dalam hidup aku, aku kena tengok wayang rega tiket RM25.00 hinggit.... udah masuk umur 33 tahun nie barulaaa merasa.. selama nie ader dengar gak laa tapi kat Midvalley tak silap aku, cam best ajerr kalu layan nie.. (itu dulu, tapi kini dah makbul dah buleh rasa dah cam orang lain)...

(gilerr diorang nie....)

Hmmm.. masa dah time, so aku ngan bini aku pun gerak laaa ke Platinum Suite nih, laaa aku hingatkan masuk wayang jer terus, rupa-rupanye ader bilik lain pulak dahhhhh.... WOW... masa nie aku dah start rasa.. (Hmmmm.. Klass.. klasss tempat nie...) siap ader kaunter dulu, hampeh tau aku beli terus kat sini tak yah beratur panjang at depan tadi (hehehehe.. mcm purposely nak tgk kat tpt mahal laaa pulak.. hehehehhe) masuk aje terus jalan ajer... yang tak tahan, aku sebelum masuk dah beli siap2 popcorn ngan air mineral water, buleh pulak selisih ngan ader waiter tgh bawakan air for customer... dia pandang aku atas bawah... (Aku dalam hati, laaa buleh order sini gak ker... hehehehhe.... hampeh.) tapi aku ingat rega musti lain dah nie..

(kena dapat kat anak aku, cfm jadi dlm criter mr.bean dah kerusi urut nie...)

lepas lalu kat kaunter, laaaaa ader lagi satu hall, ader kusyen banyak giler ngko,, siap ader komputer 3 bijik... giler siap buleh berinternet lagi tuh... (tau aku masuk awal pun takpe tpt nie tadi) udah laa ader Wifi, buleh pulak diorang letak kerusi OGAWA, 4 bijik kut.. 2 belah depan, 2 belah belakang.. giler diorang nie... (tapi aku tak sempat nak try pun, pasal masuk dah lambat... cuba kalu aku tahu awal, cfm gi Massage dulu dah aku...)

ngan layout dia memang rasa cam masuk hotel ler, toilet pun smart giler ahh (aku ingat lagi iklan contractor yg buat toilet tu kut, apa kenama Intahwa Trading kut, opis kat Kepong)... siap ader mini bar lagi, gambor tulis CHIVAS tapi aku tgk Hos smua utk SOft Drink jer.... berjalan laah aku ke wayang 12 kut, kira tak silap aku minggu nie smua Platinum SUite tayang criter Twilight jer... minggu depan rasanye tgk schedule cam criter AVatar..... masuk jerr aku, memang rasa cam diraikan lah... room dia memang exclusive giler ahh, rasa cam tgk pementasan criter Romeo and Juliet pun ader, ngan warna merah baldunye, tak banyak seat pun, memang sesuai sgt laaa bagi mereka2 yg perasan mereka itu kaya.. hahahhahahah.. bunyi sound pun, aku rasa tak de beza ngan wayang biasa.. yang lelain memang TerbAekkkkk....

(sekeping gambor P.Ramlee pun takde aku tgk diorang gantung.. hampeh....)

so aku hingat.....
  • kepada mereka2 yang COUPLE maut takde anak (ataupun dah ader anak tapi kluar bujang cam aku ngan bini aku.. hehehehehhe) buleh laa try masuk tengok wayang kat Platinum Suite nie... aku rasa memang mahal... tapi aku rasa ngan facilities yg dia bagi, ngan kerusi ala2 naik kapal terbang first class lagi, ngan privacynye lagi, sekali-sekalla nak buang duit tengok wayang memang aku RECOMEND sangat lahh... agak2 korang selamba, bawak sekali selimut kalu ader, sejuk gilerrrr siut....
  • tapi aku rasa alang2 nak tengok wayang kat Platinum Suite, korang tunggu ler criter filem yang betul2 meletup penuh ngan aksi dan tak meleleh.. alang-alang nak bayor mahal kan, biar tgk criter yang puas hati.. pasal Fyi aku duk layan Twilight semalam ngan bini aku semalam, aku hingat kat 20 minit gak laaa aku membuta.. hahahahahhahahahaha..... nasib baik laa teringatkan Bella panggil aku.. aku gagahi jua mataku ini melihatnye....
(mcm maner aku buleh tak tido, korang tengok berapa punye sedapppp dahhh seat dia....)

selingan untuk hari ini......
# mcm maner laaa geng2 nie buleh suka si Cullen tu ha.. - muka pucat lesi tu haaaaa..
# mcm maner laaa geng2 nie buleh suka si Jacob tu ha.. - hidung mcm kena sakit resdung jeeer.
hehehehehhehehe.......

lupa lak nak pesan, harga RM25.00 hinggit tuh adalah harga weekdays sebelum pukul 6.00 pm, rega lepas tu ngan weekend adalah RM40.00 hinggit sorang.. so aku bagi tahu laa siap2, karang takut korang pulak lepas nie pergi tulis criter dalam blog korang la pulak, apsal laaa aku tak tanye harga tiket untuk hari Minggu.. hehehehehehhehe

lain kali tanya dulu....

ari nie turn tengok wayang ngan bini aku pulak.....

ari nie akak ngko half day, udah abis gi Metrojaya warehouse sale, udah awal laa pulak rondanye.. jam baru pukul 2.00 petang.... perut dah lapor... Hmmm apa lagi, pi layan "Twilight-New Moon" pun ok gak.. terus tak cakap banyak ke CINELEISURE aku berdua...

ishh lama sungguh rasanye tak gi dating berdua camni, best gak layan.. hahahahahha... udah sampai aje kat wayang terus laa aku ke kaounter, terus aku tengok screen... Hmmm cantekkk, next show pukul 2.45pm... sedang elok laa tuh, abis jer wayang buleh terus balik umah maktok adam, gi ambik bebudak...

so dengan MaNchonye aku bergerak ke depan...

Aku: Dik, criter Twilight pukul 2.45 bagi abg 2 tiket..
Tukang Jual tiket: Bang, kul 3.45 ader la bang...
Aku: Laaaa.. kan kul 2.45pm ader show tuh??? (sambil tunjuk kat screen)
Tukang Jual Tiket: Memang ader tapi kat Platinum Suite...
AKu: HaAaaa, ok laa tuh.. tak kisah bagi je 2 tiket... sambil hulur note RM50 hinggit kat dia...
Tukang Jual tiket: Ok bro... set.. (terus punch keyboard dan ticket pun kluar.....)
Tukang Jual tiket lagi: Nah, bro.. tiket...
Aku: TQ bro... ehh duit balance takde ker???
Tukang Jual tiket: Haloo bro, nama pun Platinum SUITE, sorang tiket RM25.oo bro.. so 2 orang RM50.00 laa bro....
Aku: Erkkkk (terdiam.... hampeh...mak aiii... sampai RM25.00 ngko sorang........)

terus aku blah dari kaunter sambil tersenyum sinis kat bini aku... hehehehhe.. hari ni Popcorn ngan air mineral awak tulong beli boleh?? pasal takde balance laa, tadi last note dalam poket saya tadi... tak sempat nak withdraw.. hehehehhe..... (dengan aksi menepuk dahi buat kesekian kalinye... sebanyak 10x....)


ishh apsal laaa aku tak tanye dulu berapa harga tiketnye??????

Tuesday, December 1, 2009

tak baik tipu budak-budak...

agak2 kalu aku start masuk gym buleh dapat tak body cam nie ???

hari nie aku ngan adik sudah ader plan nak tengok criter NINJA ASSASIN, giler ngko setelah berbalas criter dan bertukar pendapat (kena pulak dengar criter mamat rain dah train for 8 month for this movie, tukang kritik pulak cakap scene criter ne ganas giler like u never seen before) tak cakap banyak, trus ajerr aku call adik aku... siap, 1/2 hour aku sampai amik ngko...

aku layan gak tgk mamat HUJAN@RAIN nie berlakon, sebelum nie criter Kungfu Dunk, sebelum tu lagi criter Speed Racer (cameo appearance).. buleh ker mamat nie jadi ninja?? mamat nie ninja baik ker ninja jahat??? kena pulak membe yg dah tgk kater, scene lawan memang best giler siap bagi cakap above dia punye expectation....

so strategi pertama, adalah untuk meyakinkan adam utk tgk criter nie.. (ammar Ok lagi, rasuah ngan cheezel, bagi susu, settle dah dia bukan nak tgk sgt pun, cfm berlari ajerr dalam panggung tu karang...)

aku pun hapa lagi...
aku: adam, jom tgk wayang nak??
adam: criter apa??
aku: Hmmm.. HAAA.. criter NINJA NARUTO. amcam??
adam: criter kartun naruto tuh ker?? nak baba, nak..
aku: (tersenyum kambeng sambil mengenangkan umpan sudah dimakan)

maka on the way, sudah terbayang akan Popcorn yang bakal dibeli, air mineral yg bakal diseludup dari luar berserta mentos ngan snickers yang akan dikunyah ketika melihat akan ninja sepet beraksi... lepas pick up adik aku kat umah mak aku, trus aku ke Jusco Bukit Raja, satu-satunye tempat wayang yang aku rasa selesa sgt tgk kat situ, walaupun seat dia old scholl sikit takde laa canggih tinggi cam bucket seat dan dah lama gak laa TGV kat situ dari zaman aku belajor lagi laaa... tapi Ntah... feel comfortable kat situ...

sampai ajer kat TGV cam biasa, pak uda pun menjalankan tugas utk membeli tiket, aku pula pegi beli POPCORN DULU... (aku rasa TGV punye popcorn sedap lagi dari GSC... aku rasa laaa) ngan kudapan untuk anak-anak... adam ngan ammar pulak standard budak kampung, habis smua poster diHONGGAHnyer, berlari-lari seolah-olah berada dikampung sendri sambil menjerit disini dan disana....

(adam siap tunjuk kat poster NINJA ASSASIN, apsal lain jerr Naruto ni babah.. aku jawab, rilek dulu, ni naruto bila dah besar...)

Dan pada ketika itu laah MIMPI NGERI bakal bermula... jam pukul 12.25 pm dah nie, show pukul 12.30 pm, tetiba adik aku panggil aku pegi tiket kaunter, aku pun pergi laa, sampai2 siap sound lagi... laa beli ajer laaa tiket tu, 2 dewasa 2 budak... MASA tu aku buleh nampak keKELATan dan betapa KETATnye muka adik jantan aku masa tuh... adik aku pandang aku, lepas tu dia pandang awek jual tiket tu, lepas tu awek jual tiket tu tengok aku sambil berkata...

"MINTAK MAHAP BANG, CRITER NIE BEBUDAK TAK LEH TENGOK, LABEL DIA 18SG..."

aku terus terdiam, diam dan terus terdiam sambil............................

10 minit kemudian - kini aku dan adik aku masih lagi memakan popcorn, mentos, snicker dan mineral water yg diangankan sebelum tadi sambil menonton wayang juga, sementara adam dan ammar disebelaha aku pula tengah menikmati tayangan filem juga TAPI yg diorang angankan....






iaitu criter ASTRO BOY.....

# hampeh.. hampeh... ARGHHHHHHHhhHHHHH... Hmmmm takde rezki ler nampak gaya, ye laa takkan aku nak tinggal pulak 2 anak aku tgk criter lain, aku pulak tengok criter lain.. rain-rain gak.. hehehehhehe.. hampeh.. hampeh.. terkena aku, mcm maner laa aku buleh lupa laak tang 18sg nie....(ishhh,, sambil tepuk dahi 10x....)

20 minit kemudian - aku ngan adik aku masih lagi menonton ASTRO BOY, sambil disulami ngan gelakan tidak ikhlas, muka penuh ketat kerna memikirkan si Ninja tgh lawan saper time nie.. ish tak buleh jadi camnie, kena hantor balik jugak bebudak bertuah nie, lepas tu baru datang balik tgk show kul 2.30pm... ishhh, hampeh.. hampeh... (tepuk dahi lagi 20x.)