CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, December 7, 2009

"Kambing" kenapa ko sedap sangat.... (Part I)

(manisnyer senyuman ku adalah semanis daging aku yg dipanggang.. OK???)

aku tak tau kenapa minggu nie, banyak sangat aku makan kambing. Bila dikenang kembali pembabitan aku dalam dunia pemakanan kambing nie, rasanye smuanye bermula bila aku tetiba buleh terbeli daging kambing yang dah siap marinated kat giant shah alam... aku tengok cam layan jerr marinated dia, ngan pekat likat, kena pulak 1 slice kambing takde laaa kecik sgt, aku pulak tak sempat lak ari tu nak marinate kat umah utk acara BBQ pada malamnye.... ingatkan nak carik ayam, last2 terbeli kambing..

korang tengok laa sendri, camner laaa aku buleh tak terbeli Kambing nie???

dia punye marinate not bad, layan gak ahhh... rasa smuanye cukup ahh.... kena pulak suasana BBQ bersama rakan handai, sahabat taulan, memang feel laa,... kena pulak bau dia bila dah start "Moist".. makkk aiiiii, subhanallah, sedapnye laaah sungguh..... Giant punye pesen, diorang marinate pagi-pagi setiap hari, walaupun dia pakai kambing beku, tapi diorang defrost dulu... lepas tu kena pulak marinate black pepper dia.... ISshhhhh.. tak leh tahan ahhh....

(nah, hambik ngko, gambar close-up lagi.... )

kena pulak bakar pakai arang yg mahal tuh... Hambik ko,,, bau arang dah wangi dah, belum kena grill lagi tu kambing yg dah sedia wangi tuh.... aku bab2 BBQ memang aku extreme sikit... memang spesis aku kut.. hahahhahaha.. tapi sejak BBQ set aku dah hancur udah lama laa pulak tak ber BBQ... tapi to be honest, bakar atas tray ngan kasi smoke kambing, aku prefer smoke, tapi nak set-up tempat buat smoke leceh sikit tu yg ramai orang prefer grill terus tuh.... kena smoke korang campurkan kayu basah + kering sikit (ader jual kat giant gak) lepas tu kasi seal biar 45 minit korang tengok, lepas tu... perghhhh dia punye daging MANISnye maintain pak.... bau kayu lekat kat daging, tak yah cicah apa-apa dah lepas tuh... ratah daging pun dah cukup SOdap.....

(yg nie kalu korang kater tak sedap jugak, tak tau lerr aku.....)

nie dah kira ultimate dah nie, cfm jadi cam crite Kanibal Holocaust dah kalu kena yg ini.. tapi bakor camnie pun kena pandai, kena slow cooked at least 4 hour kalu tak daging jadi kering tapi sttill sedap untuk di lantak.. hahahahhahaha... benda alah nie aku ngan geng2 pengbolers makan reramai masa main Big Game, bila yerr?? tahun lepas kut... yg penting gambor kambing bakor tetap selamat dalam simpanan ku... hahahahhahahahaha

7 comments:

Dian Noriza said...

kambenk kena sula..tsk.
saya suka mkn lamb jer...biaselaa duk ireland kan. ;p
jgn mkn byk sgt..kolesterol tinggi

m.o.x said...

memang setiap kali sebelum makan, musti cakap ngan diri sendri, jgn makan banyak sgt TAPI tetap termakan banyak.... ishhhh...

Anonymous said...

Yo lah tu panggg.. ko makan ada rasa kambeng takkk

Anonymous said...

ehh ako ceomment terlupa letak nama...GUala Leo! hehehhe

..:: LadyhiLL ::.. said...

bLeh mkn daging kamben takpe.. jgn dh makan nanti tumbang mcm kamben kene panggang tu sbb darah tinggi ehehehe..

hazimi said...

hmm kepada rakyat malaysia...

ini pengumuman penting.. tahukah anda.. kambingitu lebih rendah kalorinya dari pada lembu??
percaya atau tidak.. saya ada bukti buktinya..

Dulu, makan kambing..takleh byk byk..nanti colapse..sakit kepala..tekanan darah tinggi..sakit jantung.. so automatik badan kita react camtu..

tapi sebenarnya.. semenjak makcik aku dok import kambing..baru tau..

itu semua Dusta!!

nak tau lebih lanjut.. aku ceta nanti.. renung renungkan..dan slamat beramal..

makan kambing jgn lupa ajak aku..
thanks.

m.o.x said...

hehehe... menarik tu gmee weh.. nanti post kan fakta2 ko tuh.. jom kita share and spread out this info,

lagi pun kambing ni sebenarnye antara binatang kegemaran yg Rasululloh kita suka pelihara dan makan, so there must be a reason behind there...