CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, October 30, 2009

Kurang HAJOR punye designer baju....

anak aku si ammar memang spesis kuat menGOMBAH barang kat rumah aku... mak dia udah tak tahu nak kater apa dah.. bila marah aje, dia sengih, bila dia sengih, kami tak jadi marah, lepas kami tak marah, dia kombah balik, lepas dia kombah balik, kami marah balik, lepas kami marah balik, dia pulak SENGIH balik...

(abis tu camne,, bila nak habis nie???? cuba korang ceriter kat aku)

begitula keadaan dirumah setiap hari, pantang lepa harus akan ader benda2 untuk aku kemaskan balik... kena pulak kalu aku cuti dia pulak duk ngan aku sepanjang hari.. siap lerr tulang empat kerat.... udah nama pun budak-budak bukannye dia tahu apa... (antara ayat2 penyejuk hati yang banyak diamalkan oleh mak bapak zaman sekarang)

TAPI Hari ni, kesabaran aku sudah ditahap GABAN... ade ke patut:

1st round
dia nak makan kuih siput stok raya ari tu.. Aku OK.. lantak laa ngko, makan sementara buleh makan nie.. dia pun gi laaa amik Tupperware mak dia, bawak turun dari rak ngan pinggan plactis satu... aku pun OK aje lerr... layan blog lagi bagus kata aku dalam hati... layan punye layan punye layan 3 minit berlalu... aku toleh ajer belakang.... MAK AIIIII berterabur giler NGKO,, ngan daun kari disetiap penjuru ruang, dengan kuih siput berselerak diatas kapet putih aku dan ader satu kuih siputdia duk selit dalam lubang pusat dia... lepas tu siAmmar ntah hilang ke maner,, main kat luor pulak.. aku rilek lagi.. meng COOL kan diri terus aku ke dapur amik penyapu,, sapu balik, angkat buang dlm sampah.. lepas tu lepak balik layan blog....

2nd round
1/2 jam kemudian, abang dia balik dari sekolah agama terus makan kek dlm peti ais... dan budak bertuah nie pun datang laa... "baba tengok amar nie kata" si adam.. aku cakap suap aje lerr kak adik ko tu.. maka proses integrasi 2 beradik pun bermula la... aku spt biasa duk ngadap blog lagi...
2 minit berlalu........
5 minit berlalu........
10 minit berlalu.........
senyap aje belakang aku nie... aku pun toleh laa ke belakang... SEKALI KO... YA ALLAH.... lagi havoc dari tadi.. ngan limpahan coklat kek dikeliling pinggan, tercalit sedikit sana dan disini diatas lantai, terpalit sikit dan banyak kat kusyen besor depan TV... hati ku menyirap and the best part is 2 beradik dua-dua udah hilang... kali ini kedapur lagi aku bukan shj PEnyapu yang aku bawak kluar ngan MOP-MOP skali aku kena bawak... maka bermula laa proses pembaik pulihkan sampah sarap dirumah aku buat kali keduanye dalam masa stengah jam....

kena pulak baru habis MOP smua, lantai pun basah lagi.. DAN pada ketika itu lah, tetiba dimuka pintu muncul lahhh budak bertuah nie ngan muka selamba badak dia... aku pun standby dah nak gi interogate si ammar nie..

DAN PADA MASA TU LAA
aku terNAMPAK BAJU DIA TULIS...
..



AKu: (Terdiam....)
(mode dalam hati: Kimaakk sungguh.. haram jadah punye designer.. ko hingat aku apa kaki kombah jugak ker... KHiaRrrgghhHHhh tUihhhhHhh 4000 x sungguh)


# terus Ammar berlalu dihadapan aku pergi mengadap TV tanpa perlu mendengar sepatah huruf pun kluar dari mulut babanye..... sambil aku memerhatikan SAHAJA bekas-bekas hitam yg muncul di lantai akibat dari main kat luar tak pakai selipar, kena pulak lantai tak kering habis...

# dan aku terus sayu sambil memikirkan apakah tindakan undang-undang yang buleh diambil terhadap designer baju nie...

Terkini pasal Afiq

Bernami (30/10/2009) - dari sumber2 yang dipercayai Afiq kini telah pun berada diTaiping di bawah jagaan opahnye di sana. Dipercayai ibubapa afiq telah pun menghantar Afiq ke sana untuk dimasukkan ke dalam sekolah Madrasah Agama. rasanye periksa sekolah rendah pun tak habis lagi. Tapi Mungkin atas dasar2 serta sebab-musabab yang hanye keluarga Afiq sahaja yang tahu, dapat laa disimpulkan mungkin itu lah keputusan yang terbaik untuk masa depan Afiq. Semoga Afiq bakal berjaya satu hari nanti dan jangan lupa kami disini.

Moral of the story - kalu nak lari rumah, lari laa pergi ke surau yg berdekatan dengan rumah anda, nak lagi afdal plan laa time nak lar tu biar clash ngan kenduri kawin ahli surau... baru laa ader lauk kat surau malam tu..

malam meninggal, petang esok ICU, pagi esok meninggal

minggu nie banyak cerite pasal orang sakit dan mati...

Selasa (malam) 27/10/2009
dapat call kater ader adik kpd jiran aku ader kematian.. yg meninggal BABY dalam kandungan (umur baru 6 bulan). smua orang kg dah standby mode dah malam tu ingat nak settle terus.. udah2 wak toman (the kubur keeper) kate.. pagi esok laaa dia buat lubang... So.. pagi esok laa settle nye.. pasal baby umur 6 bulan dah cukup sifat ngan ade roh dah, maka urusan jenazah seperti biasa ler, dari mandi, kapan, semayang hinggalah tanam. Kubur bebudak nie aku duk anggar dalam 4 kaki lebor aje.. lepas tu slot cantik jee wak toman nie susun utk bebudak satu part, orang tua satu part..

Rabu (petang) 28/10/2009
dapat call dari shanas (penyokong liverFOOL yg hantor msg kat mail ngan henpun aku 3 hari berturut-turut.. setann ko nas...heheheh) kater membe aku punya MAK masuk ICU.. appendix burst dalam perut... Ishhh budak siBOY (duduk kat JB) nie rapat ngan aku masa zaman belajor dulu.. memang close gile.. my brotherhood.. ye laa walaupun jarang2 jumpa still udah nama pun kawan.. sentap gak aku bila dengor beriter sakit nie.. korang bayang mak dia dah masuk spital gomen kat kota tinggi dah 2 hari sebelum tu,, mak dia cakap sakit perut.. berdasarkan criter Boy, spital tak buat apa2 pun, cuma tahan dan check up shj... last2 hati panas transfer kan masuk specialits kat JB.. masuk2 ajer.. terus tak cakap banyak.. STRAIGHT MAJOR OPERATION ngko.. and the rest is history..
background mak boy pernah operate jantung sebelum nie, so its a bit complicated.. ngan appendix burts which dah effect banyak organ dalaman lain.. Now pakai life support, and dr give period of 1 week to see the progress.. if not??? (haishhhh... boy, be tough bro.... ader rezki aku turun JB lawat ngko...)

Khamis (pagi) 29/10/2009
membe aku duk sabah sinajib bapak dia meninggal.. najib ni blogger gak so sementara nak tunggu flight balik sini, dia duk update facebook dia.. as follows

Lucius Maximus ; Abah passed away peacefully in his sleep around 5am today. Al-Fatihah and may God bless him, Amin.

mamat nie close gak budak opis aku dulu.. bapak dia dah lama sakit dah.. masa duk KL, pernah masukIJN gak laa.. so sakit dah lama dan smuanye sakit package... alhamdulillah sempat najib nie turun KL tgk arwah sebelum dikebumikan... aku ingat nak gi melawat gak semalam, udah akak ko balik lambat karang bebudak takde orang nak ambik pulak.. tapi aku suka dia punye acceptance level.. cool jee.. which is required for us as the muslim... as stated in the latest update:

Lucius Maximus Thank you everyone for the condolences and good wishes. Abah laid to rest at 3pm today, managed to see him for one last time. Setiap yang bernyawa pasti akan mati tapi hidup tetap diteruskan. God bless us all.







.......................................................................................................................................................................

so kepada kluarga BABY yg meninggal tu, kepada BOY ngan kepada Najib.. thanks for the moment.. kekadang ditengah kita GELAK besar, akan datang peringatan kat kita JGN LUPA dari mane kita datang... takziah untuk korang semua.. god bless...

so kepada sesiapa yang baca ceriter nie MOH kita buat pahala free.. ramai-ramai jom kita baca AL-FATIHAH untuk keberkatan hidup kita dan MEREKA....
........................................................................................................................................................................





ralat:

Ye laa sekali-sekali nak gak kena ceriter pasal benda-benda nie, asyik nak cerite lawak ngan kontroversi aje... so apa lagi agak2 kursus jenazah tak gi blajor lagi, gi laa blajor siap2.. karang kalu mak bapak kita udah dipanggil ALLAH.. kan lagi cantik dan afdal kalu kita sendri yg MENGURUSKANnye???

Wednesday, October 28, 2009

Makan selipar jugak budak ni karang....

Disuatu petang pada hari Ahad dirumah aku

Adam: Baba, tukar game PSP baba.. boring laa game lama
Aku: Ok, meh sini
Adam: Sekarang ker baba??
Aku: Ye laa.. cepat sebelum baba tutup laptop nie..
Adam: YEAaaaa...
Aku: Ha cepat nak game apa??
Adam: Hmmmmmm????
Aku: Woittt, cepat lerrr....
Adam: Hmmmmmmm?? game apa ader baba?
Aku: Banyak, adam nak game cam mane?
Adam: Hmmmmmmm....
Aku: Wuittt cepat laaa..
Adam: buleh tak kalu adam nak GAME TEPUK BATANG AISKRIM ker tak pun game main CONGKAK ke, buleh baba????
Aku: (Mode dlm hati: Makan selipar jugak budak nie karang)


setengah jam kemudian

Adam: baba, tukar lagu sekali buleh tak baba...
Aku: laa tadi tak cakap, baba dah tutup laptop dah nie
Adam: buleh laa baba...
Aku: Ye lah.. ye lahh.. (aku on balik laptop buruk aku tu..)
Adam: Hehehehe.. YEAAaa...
Aku: Ha, cepat nak lagu apa?
Adam: Hmmmmmm..
Aku: Woii cepat laaa..
Adam: Hmmmmmmm...
Aku: (Budak ni karang...)
Adam: Ok baba...
Aku: Haa apa dia lagu apa nak??
Adam: Adam nak baba download lagu SEKOLAH ADAM, LAGU NEGARAku ngan LAGU RAYA annuar dan elina buleh???
Aku: (Mode dlm hati: CFM makan selipar size 10 lepas nie budak bertuah sekor nie)

Tuesday, October 27, 2009

Hati puas tapi kosong.. camno tu??

kemarin kat kenduri umah abg hamdan@ayah aku sudah belasah nyanyi karaoke tak hingat punye.. dari pagi udah start dah sesi karaoke nie dan ramai laaa artis2 yg terbabit dalam acara menYUMBANGkan lagu.. aku pulak datang lewat dan terus bertugas jaga lauk SO tak leh nak gegor jugak laa.. karang kalu tgh sibuk aku belasah gi nyanyi mau aku pulak yang kena belasah ngan aji mazlan ngan abang aris...

dalam kul 4.30 petang kira acara membungkus lauk untuk geng2 rewang pun dah selesai, MAKA aku pun memulakan langkah ku ke tempat karaoke.. seperti biasa tempat karaoke nie orang segan2 nak gi nyanyi.. cam biasa laa orang melayu kita.. "Saya nak nyanyi tapi segan laaa".. "Saya karaoke kat umah aje.." dan segala seribu satu alasan laaa.. aku pulak seperti biasa, kalu line clear, lagu yang aku nak ader, kerja pulak dah takder, selesai semua, maka CONFIRM aku blasah nyanyi punye... hahahahhaha

sesampainye aku disana siZaki coach rotu ader dos kat situ tgh nyanyi lagu koleksi IKLIM.. aku dalam hati "Iklim pun iklim laaa.. aku layan gitu-gitu aje laaa...".. satu demi lagu sizaki ni nyanyi.. aku layan jadi back up vokal jee.. ader 3 mic ngko kat situ... satu sorang laa pegang aku, zaki ngan dj sekali blasah melalak... TETIBA tu DJ soh nyanyi lagu NUR NILAM SARI ko.. Hmmm apa lagi Forte aku... dan bermula laaa episod ngeri telinga-telinga pengunjung kat kenduri kawin petang tu.... aku hingat banyak gak lagu aku henyak petang tu.. lagu RATUKU, lagu MUH, lagu budak si faizal tahir tu SAMPAI SYURGA, lagu rock nak nyanyi gak tapi koleksi DJ takde lagu rock kapak.... dan macam2 lagi lerr.. dari kul 4.30 petang sampai 6.30petang ngko aku belasah nyanyi, dari hari cerah ke hari hujan laaa aku belasah nyanyi...

memang tak dapat dinafikan HATI AKU MEMANG PUAS ketika tu, tapi rasa KOSONG jugak pada masa yang sama.. KENAPA yaa?? seem's like there is a missing puzzle there...

PUAS nye tetap tak sama ngan PUAS bila kita gi surau, dengor alunan surah-surah al-quran dibacakan oleh imam (nak2 pulak imam bawak jenis berlagu yang syahdu punye)
PUASnye tak sama cam bila kita kluar pepagi gi semayang SUBUH, ngan suasana dimana tubuh badan kita disejukkan dengan hawa embun-embun pagi..
PUAS nye tak sama cam bila kita cium tangan mak kita pagi-pagi raya tu
PUAS nye tak sama cam bila kita dengor zikir-zikir pendek dalam MP3 tu.

Hmmm.. tak leh jawab siut soalan tu.. aku ingat nie smua PUAS NAFSU je kut.. biasala manusia ni kan hidup akan sentiasa diuji oleh empunya nye... aku terdiam jugak memikirkan apsal laaa jadi macam nie... camno nak buek tu????

memang cfm feel tu tak sama... kalu orang kata dia puas siut dapat melalak.. dia tipu bagi aku.. tapi cam biasa laaa benda2 cam melalak nie pun jadi best aku hingat pasal setan-setan pun ader main peranan kat sini.. musti diorang duk hasut kata "Nyanyi laa lagi... nyanyi laaa.. suara ko kan sedap"... tu belum pegi karaoke kat tempat2 mahal tu.. cfm GRO masuk nyanyi sekali.. kena kita 'goyang' mau lepas 5 minit lepas kita punye pulak yang akan dinyanyikan oleh GRO bertugas..

Haaishhhh.. complicated siut kena macam nie....
pasal apa laa Tuhan soh aku pikir macam nie.. musti ade sebab nie......
(maka bermula lah episod bermuhasabah diriku ini yang banyak dosa)

yang pastinye pada ketika dan saat petang tu sebenarnya....
"PUAS AKU ITU SEBENARNYE YANG TIDAK SEMPURNA"


.........................................................................................................................................................................

aku nyanyi sedap sgt tu idak ler tapi yang pastinye petang semalam...

  • ader awek mana ntah ajak aku duet lerr... yang tak tahan tu budak tu panggil aku ABANG ok, bukan PAKCIK yeee... (hahahahhahahahahaha I LOikE.. hahahahahhahahahah....
  • pengantin pompuan pun datang nyanyi ngan aku last song lagu Meet Uncle Hussein "Lagu Untukmu.". buleh?????
dan JUGA yang pastinye juga lepas nie pasti akan kedengaran ayat maut yang berikut....
  • Haa.. melalak buleh KAT kenduri kawin umah ayah, takkan BANG Magrib tak buleh.. dah gi AZAN jap kat dalam.....
nota kepada bapak pengantin:
agak2 dalam vidoe kawin tu karang, ader gambor saya tengah melalak.. maafkan laah saya kalu saya mencemar majlis ngan pekikan F-sharp saya petang tu.. saya tak sengaja pasal dah naik syehhh... hahahahha.. tapi kalu ayah rajin bagi kat saya satu COPY buleh??? (heheheheheh)

Sunday, October 25, 2009

Afiq tak balik rumah???

semalam aku ditugaskan menjaga lauk kenduri-puri kat surau.. spt biasa kul 1.30 pagi baru aku nak gi lepak sana.. sesampai nye aku kat sana.. MAK AII ramainye pulak orang yg nak tunggu lauk kenduri kat surau nie... aku pun gumbira.. sekali aku pergi rupa-rupanye:

  • puak-puak nie tgh hurung seorang budak umur 8 tahun
  • yang tengah makan roti canai 2 keping + nasi putih ngan lauk gulai kawah yg baru masak...
aku heran gak apa hal pulak laaa bebudak nie lepak surau gak pagi2 buta nie... giler ramai ahhh siap ngan polis 1 patrol car laaa ader sekali dalam kejadian nie.. aku pergi aje kat budak nie... LAAAAA si Afiq rupanye membe anak aku daa.....

terus aku terflashback...
"pernah sekali tu aku gi hantor anak aku gi taska, budak si Afiq nie ader kat depan taska ngamuk gila babi punye siap tendang2 pintu, sampai cikgu tak kuasa dah nak layan.. aku pujuk gak budak si afiq ngan kuasa ilmu penenang tahap 15 aku.. ok jalan gak laaa jalan gak la pujukan aku.. tu yang aku ingat sangat MUKA BUDAK nie.. "

back to reality...
lepas makan geng2 jemaah yg lain nie cuba laa pujuk korek ceriter kat afiq nie.. apasal tak nak balik umah?? tak takut ker?? dan afiq jawab simple jerr.... afiq takut balik nanti abah rembat ngan besi!!!!... (Gulppppp - tertelan air liur aku) tapi kekadang antara rasional dan logika kita yg dah tua berakal nie pun kena bertenang dan mencari kebenaran jugak... ye laaa budak2 nie sifatnye memang dia tak gheti menipu bila dia ketakutan tetapi kekadang bebudak nie jugak benda yang tak gheti menipu nie bila dia nak menceritakan ketakutan dia kekadang OVERSHOOT projection pun ader bila diorang berceriter...

aku ingat nak jadi hero gak semalam tapi pasal geng2 otai tempat aku lagi pantas dalam mencari kaedah nak hantor dia balik,, MAKA tau laaa kami umah budak si afiq nie kat maner... tanpa berlengah lagi dengan sifat hamba mu yg penuh rendah hati dan tawaduk, maka beramai-ramai laa aku pergi ke rumah si afiq nie.. ye laaa kena hantor dia balik gak.. gila ngko nak suh aku jaga dia sensorang kat surau tu, buleh kut takde hal.. polis pulak tak leh simpan prosedur dia kalu jumpa budak hilang, kena buat report lepas tu kena hantor jabatan kebajikan... ishhh kesian lak aku dengor cam tu... mungkin pasal benda nie jadik kat surau kut tu yang dipermudahkan segala kesukaran masalah nie, dilembutkan hati budak siafiq nie untuk bagitahu umah dia kat mana dia...

masa sampai kat umah afiq nie cam keadaan yang agak SENTAP telah berlaku, mak dia yang kluar dulu pakai baju tido ajee... nasib baik takde lampu kat belakang kain akak tu kalu tak cfm jadi wayang kulit dah pagi tu... (hahahahahahahha).. lepas tu baru bapak dia keluar pakai TOWEL KECIK ajee ngko.. gila ahhh... badan agak SASA kira walaupun boroi sikit nampak memang bapak siAfiq ade main dumbbell gak laa zaman muda-muda nie.. tapi kalu ajak aku one by one takde hal lagi.. belum tentu... buleh makan aku walaupun aku main jinglebell je zaman memuda aku... (hahahahhahaha)

tapi masa nie LOGIKA takde dalam situasi seterusnye.. korang bayangkan kalu korang yang dah anak, lepas tu anak korang tak balik umah kul 2 pagi baru balik ngan kena escort ngan polis ngan beberapa penduduk kampung yang prihatin..
APA KORANG AKAN BUAT?????

kalu standard criter filem melayu ker, cerite cerekarama musti si mak budak akan kluar sambil menangis-nangis mendayu-dayu terus pergi kat anak dia,KITA PELUK, KITA CIUM dan kita pasti akan tanya.. kenapa fiq lari dari umah?? kenapa fiq tak sayang kat mak ke tak balik umah?? jangan buat camnie kat mak lagi fiq!!.. mak risau tak tido malam fiq mengenangkan ko mana laaa anak aku tak balik umah nie! (huk,huk,huk, huk)

yang nie mak bapak AFIQ buat pulak
dengan penuh ketenangan siIbu kluar tanpa membuka pintu pagar (kira kami satu group ngan afiq duk kat luar) dan (mak afiq ngan bapak afiq yg pakai towel kecik duk blah dalam) rasa cam nak main badminton acara beregu la pulak...

perbualan bermula dengan ceriter yg mana afiq nie tak balik umah dari maghrib tadi laa sehingga kini.. bla, bla, bla, bla.... (nie anak kat luar nie tak peluk tak apa.. tapi yg pastinye afiq nampak benar akan ketakutan dimukanye seumpama didepannye ada satu pasangan MAK LAMPIR ngan PUAKA NIANG RAPIK yg menunggu masa sahaje untuk membaham siafiq nie - ishh ngeri siut......) aku bab2 kenapa afiq lari dan sterusnye aku tak nak cerite laa bcoz for me that one is up to them to decide nak buat apa walaupun hati nie agak panas mendidih dan juga timbul rasa kesian dengan situasi afiq.. its the line already cannot cross wooooo....

CUMA aku nak tekankan kat sini IF THIS THINGS happen to US?? nak buek camno tu...
anak-anak kena marah gak, tapi level marah camne dan kaedah guna pakai mana kita nak applied kat sini....
korang bayangkan laaa BETAPA rebel nye si afiq nie larik dari umah dalam umur y sebegitu muda (berpotensi untuk direkrut menjadi anggota reformasi ataupun jadi komando msia) agak tinggi tahap kengerian siafiq nie bila berhadapan ngan mak bapak dia....
apa masalah budak siafiq ni sampai sanggup lari dari umah, kita kena kaji kenapa dan mengapa dan macam mane nak elak dari berlaku lagi....
tapi yang pastinye aku memang SENTAP ngan kejadian pagi tadi.. mungkin sedikit sebanyak mempengaruhi kaedah guna pakai aku dalam nak mendidik anak2 aku pulak....

padan laaa uztas slalu pesan
sebelum nak pukul anak bacalah bismillah dulu
lepas pukul peluk pulak sianak tu
masa peluk cerite la kenapa budak tu dipukul
dan sebelum tido gi laa cium kiss sekali cerite sorry to hit you son but have to (wahhh cakap omputeh gitu)


antara bait-bait kata yang masih lagi terngiang2 kat kepala otak aku
  • acik, afiq takut laaa.. afiq nak duk surau buleh tak, besok pagi afiq balik laaa..
  • memula afiq dah kena rotan, lepas tu tali pinggang, last sekali yg afiq tak tahan afiq kena besi ngan abah...
  • acik, afiq lapar laa, afiq makan dulu ye habiskan roti canai nie sebelum balik
dan juga antara bait-bait KATA BANGANG yang juga masih lagi terngiang2 kat kepala otak aku
  • ala afiq balik aje, nanti abah musti takut pasal acik nie bawak pistol (sambil tgn menunjuk kearah polis yang duk kat situ)
  • afiq nak duk surau ok gak, buleh gak afiq tengok-tengokkan lauk kenduri nie
  • macam sedap aje gulai kawah yg afiq makan tu, acik pun nak makan gak laaa....

TAPI yang pastinye pagi tu TETAP afiq akan kena rembat ngan bapak dia.
  • pasal berdasarkan keadaan bapak dia yg bertowel kecik je (kecik giler siutt asal boleh aje bapak dia sarung time-time tu gak) masa tunggu kat depan rumah ngan mak dia muka agak keletihan, aku rasa musti baru nak main ngan mak afiq...so sudah POTONG STIM
  • tapi sebelum blahhh bapak dia hulur tangan nak salam ngan kitaorang dan tangannye agak basah... Erghhhh.. diorang lain perasan ke tak, ke aku sorang je yg rasa kebasahan itu.. (KhiargHhhhhh Tuihhhhh 5x sungguh)

Friday, October 23, 2009

i have a dream



2 tahun sebelum hari inie...

"I have A dream" dah banyak kali dah aku duk ulang ayat tu dalam group aku nie.. musti dioarang nie tertanya-tanye apahal laaa aku nie duk ulang ayat nie... aku pun rasa ITS time already to make a move.. tapi mana yea??? ye laa kekadang rasa boring gak aku asyik nak main kat TANAMERA aje... lepas tu kalu main musti gaduh, abis perang kat hutan, perang kat luar pulak...tak leh main happy-happy ke puak-puak nie.... teringin gak aku nak gi main kat field lain aman damai, pegi as a fren balik pun as a fren..

so i have to make a move now, but where??

Hmmm.. try bukit cherakah punye field laa.. so aku pun call laa brader ROSLIM, aku ceriter kat dia niat suci aku nie... abg roslim dengor pun OK gak dia kater.. so i terus plan buat game plan untuk benda nie.. Tapi aku nak panggil apa menatang nie???. HHmmmmm... why not i named this one as DREAM TOUR.. yaa DREAM TOUR ok gak tu.. buleh gak aku jelajah smua field2 kat msia nie... (hahahahahahha) nie nak kena meeting ngan bebudak Feskila nie.. tapi apa konsep yaaa??? kurang2 kena buat big event, big game jemput ramai recballers baru laa meriah dan tercapai dream aku nie...

So bermula episod plan-menPLAN utk Dreamers Tour aku.. maka bertungkus lumus laah aku dalam mencari networking, dalam mencari sponsor dan juga dalam mencari kaedah guna pakai yang terbaik dalam perancangan aku nie...

alhamdulillah dengan izin Allah, sukses jugak aku punye dream nie. Bermula dengan....

Dreamers Tour 1 - Bukit cherakah (Save for Palestine)
Dreamers Tour 2 - Paintball Tag (Night Game - Night for mayhem)
Dreamers Tour 3 - Mudtrekker (Trophic Thunder)
hinggalah ke DT yg baru-baru nie....
Dreamers Tour 4 - Canyon Paintball (ntah takde tagline pun)


so banyak- banyak DT aku rasa DT1 is a good start, DT2 ngan DT3 ader criter sikit (arghh kira settle ahh) tapi OK lagi laaa pasal dapat kumpul comunity gak and when come to DT4 aku rasa objective aku tercapai balik... walaupun takde press coverage ngan tempat takleh nak cater more than 60 soldier.. aku rasa puas, aben you really help me a lot bro... rasa seronok tengok recballers pergi balik dalam keadaan aman damai, takde gaduh-gaduh.. makan pun sedap (nasi minyak ngko).. kira OK laa smuanye... aku puas laaa... hahahahhahaha

so now smua dah bising DT5 nak buat kat maner?? hek'eleh.. lek-lek laa dulu.. bagi laa aku bertenang gak jap.. nak gak aku gi concentrate main speedball jap, banyak tournament nak attend gak nie... aku hingat pun DT5 taun depan laa kut, tempat tak tau lagi.. ingat nak try field baru bagi glamer sikit (promosi kat tpt tu) takpun biar set comittee laa bagi mantap lagi DREAM punye TOUR lepas nie.. sapa yee... ahhh aku henjut aje panggil, takpun lantik smua ketua-ketua kabilah recballers kat malaysia nie.... senang sikit ader comittee nie buleh gak delegate kerja, takde laar huru-hara aku dibuatnye...

sekarang DT4 dah habis, aku nak rilek dulu layan anak aku, layan speedball dulu lepas tu baru pikir ahhh DT5. kat mana ya nak buat nie????


.........................................................................................................................................................

AKU dalam cerita nie adalah sahabat baik korang yang bila:

- suruh berucap kat depan orang, dia gagap
- tapi ko soh dia buat design baju laju giler idea dia datang mencurah-curah,
- kepala botak
- bini baru satu dan anak pun satu
- pakai honda city baru..

Ya betul smua para-para pembaca.. "AKU" dalam cerita nie adalah GMEE MERICAN our fellow recballers... he iniate this DREAM TOUR project for us all the recballers to unite as a ONE community.. so that whenever we go to other field takde lerrr kita nak berpuak-puak.. buleh join smua group, takde gaduh-gaduh after the game, when the frenship developed i do believed RECBALL WORLD going to be a better world to play...

so to all the recballers + all the player in woodsball comunity outside there just bear in mind what is this DREAM TOUR is all about.. aku saje post entry just in case we forget the SOUL of dream tour...




so tunggu apa lagi:
=================

kalu korang tengah baca cerita nie tgh waktu kerja (dlm erti kata lain menGULOR)
- dah pakat gi kumpul bebudak recball smua pakat gi PERANG hujung minggu nie

kalu korang tengah baca cerita nie tgh malam pukul 2,3 pagi
- dah gi tido, pagi esok2 subuh moh kita gi perang

kalu korang tengah baca cerita nie waktu pagi
- dah gi tutup komputer, sempat lagi nie gi packing lepas tu gi PERANGGG...

kalu korang tengah baca cerita nie lepas balik dari semayang isyak
- dah gi laa packing senapang smua pegi prepare utk perang esok hari


So HAPPY HUNTING everybody, enjoy the spirit, jangan gaduh-gaduh and forget you not the DREAM TOUR mission..



...................................................................................................................................................................

kepada Gmee:
aku tau ko tengah tepuk dahi ko sekarang pasal cerita nie aku upload.. (hehehehehhe) tapi aku rasa aku kena ceriter benda nie kat smua recballers outside there pasal its a good thing to share.. so kalu ko nak marah ke, ko nak maki ker lantak ngko. pasal ni blog aku.. so aku akan cerite benda yang aku suka.. (HAHAHAHHAHAHA)...

kepada Aben:
aku rasa dah buleh dah ko pergi carik mana-mana producer yg nak buat MOVIE pasal dream tour nie. Skrip biar aku buat takpe.. aku ingat 8tv buleh kut pasal stesyen tu criter-criter INDIE nie diorang support.. kita panggil Ollie Lang buat special appearance dalam movie tu. Pelakon utama Hmmmm.. sapa yee... nanti laa decide.. So tunggu apa lagi gi carik laa aben... hehehehehhehehe.....

kepada field operator yg membaca:
agak2 korang nak promote tempat korang, korang carik lerr si GMEE and the geng.. dengor kata dah ade comittee dah sekarang.. so aku ingat DT5 musti meletupnye lepas nie.. korang tanye aje lerr sapa2 yg duk slalu main pengbol nie.. aku ingat smua orang ader no. phone si GMEE nie kut..


ok dah bye... nak perang jangan lupa ajak aku

Aku: (TERDIAM........) - versi surau

Scenario 1:
-------------
(lepas isyak masa nie tgh duk lepak kat kantin makan borak-borak ngan jiran tetangga....)

Sheikh Kholil: Ai wan, lama tak nampak kat surau???
Aku: Eh ader syeikh,, saya datang syeikh jemaah kat surau..
Syeikh Kholil: Ishh mana ader lama dah aku tak nampak ngko, sungguh nie...
Aku: Laa tadi kan saya duk saf belakang syeikh tadi masa isyak??
Syeikh Kholil: Aku bukan tanye ISYAK, tapi waktu SUBUH lama tak nampak ko jemaah kat surau ni????
AKu: (TERDIAM dan terkebil-kebil.. ) ish checkmate giler ahhhh statement syeikh nie....

..........................................................................................................................................................................

Scenario 2:
-------------
(lepas isyak gak diwaktu dan hari yang lain, tgh lepak minum-minum juga)

Syeikh Kholil: Wan, rasa-rasa ko ari nie tuhan terima tak semayang ngko??
Aku: Erkkkk.. terima kut syeikh....
Syeikh Kholil: Ko dia terima laa aku dia tak terima kut
Aku: Uikk. jangan cakap camtu syeikh..
Syeikh Kholil: sungguh nie pasal aku tak KHUSUK laa semayang duk belakang SAF ko tadi...
Aku: (TERDIAM dan juga terkebil-kebil lagi)
aku lupa daa sekali time tu aku terpakai baju IRON MAIDEN daaa.. ngan gambor hantu EDDY printed kat belah belakang baju aku.... ishhhh... sory syeikh....

Wednesday, October 21, 2009

Kaseh IBU

dikala ini tangan ku tengah memegang cawan ber-isikan "sparkling water - perisa apple" balance2 masa sambutan hari raya kat taman umah aku minggu lepas sambil diiringi dengan lagu dari YouTube dari artis Singapura "Taufik Batisah - lagu USAH LEPASKAN".

Mengenangkan perbualan aku dengan seorang hamba allah tadi NTAH kenapa tetiba aku duk teringatkan mak aku kat umah.. Sihat ke orang tua nie?? udah makan ke mak aku nie?? sakit kaki dia ari tu dah OK ker?? udah kaler inai ker rambut mak aku nie?? tengah layan criter Bunian kat TV3 ke mak aku sekarang?? bermacam-macam laa soalan demi soalan yg timbul kat kepala otak aku nie... KEKADANG tu bila pikir-pikir balik bertuah kita lahir kat dunia nie dengan diiringi kaseh dari IBU kita nie... memang tak buleh ukur level KASEH dia kat kita.. kORANG perasan tak:

  • redup ajee mata mak kita bila memandang kita sebagai anaknye...
  • senyum ajer bibir dia melihat karenah kita
  • dan berseri aje muka dia bila lihat kita gembira
(kalau nak feeling lagi sila nyanyi lagu "SAMPAI SYURGA" dari faizal tahir sbg background)

aku pun udah tua-tua bangka nie laa baru nak sensitip sikit ngan keadaan mak aku, tu yang aku bila masuk bab-bab IBU cfm aku kalah "CheckMate" tapi tak perfect lagi ler keSensitipan aku nie, kekadang kluar juga sifat2 brutal aku tapi getting better now, buleh laa control much2 more than the earlier day. kalu DOULU-DOULU korang jangan criter lerrr.. aku kesal gak aku agak kurang HAJOR ngan mak aku nie.. tapi dah beberapa kali raya dah aku mintak mahap kaw-kaw punye (bottom from my heart) ngan mak aku.. siap kluar air mata lerr mak aku tgk aku punye keSERIUSan dalam meminta mahap tu...

mulianye IBU nie disisi agama kita sampaikan ada hadis yang mengatakan bahawa ade 3 perkara didunia ini yang mana bila kamu memandangnye KAMU akan dapat pahala
1) Bila kamu melihat akan kitab suci Al-Quran
2) Bila kamu melihat kepada MUKA IBU mu itu
3) Bila kamu melihat ke arah laut yang membiru...

ishhh tu yang aku bila aku dengor jeee benda nie terus aku SENTAP jap.. patut laa kalu kita lihat muka mak kita betul-betul nak-nak bila mak kita tgh pakai tudung baru lepas semayang time nak baca Quran tu musti rasa cam ader AURA SEJUK jerr yg masuk menusuk kat rongga2 tubuh badan kita..... (Hmmmm i love that feeling)

kekadang benda nie timbul bila ader kejadian yg menTRIGERkan ia (sory bahasa aku) mcm kes aku nie aku duk tanya minah sorang nie...

Aku: Uitt, mana ko nak gi tergesa-gesa nie??
Dia: Sorry la bro, nak balik kg jap.. anak saya sakit
Aku: Ok ler balik mana?
Dia: Melaka bro..
Aku: Uitt bukan anak ko kat KL gak ker..
Dia: Tak ah, saya weekend wife bro...
Aku: Mak aii.balik LAAAA nie gak ker??
Dia: Ha'ah.. demam panas anak saya bro.. nak periksa lak tu
Aku: (Aku terdiam dan terus pemikiran jumud ku ini berpusing dan terus berpusing...)

just imagine seorang IBU nie have to drive from KL to MELAKA with her anak kecik sorang... naik pun kreta kecik... ke MELAKA she go semata-mata kasihankan anak sulong nye yg tgh sekolah tapi cikgu panggil katanye anak dia demam panas... apa instinct lagi nak kata tu smua KASEH namanye tu...dengan cuaca panas outside there, meredah jam dari opis keluar dari bandar metropolitan inie... nak best lagi malam tu kena balik KL balik pasal esok tak dapat cuti.. tu pukul berapa sampai pun tak tahu lerr pulak.. takkan tak dinner dulu ngan family dia, musti punye.. tu tak campur kalu tetiba laki mintak upah lagi.. (heheheheh) mau kluar balik KL nak dekat tgh malam.. sorang-sorang lagi lak tu drive PLUS HIGHWAY ngan anak kecik dia... ISHHHH hebat sungguh kekuatan seorang IBU nie...

cam bini aku pun sama gak tapi adventure tak HIGH sangat laa pasal duk dekat KL jerr...
(pasal cikgu taska tu baik ngan dia.. apa-apa hal cikgu tu terus call bini aku direct)

tau-tau jerr..
bini aku: Hello, yang cuba teka saya kat mana??
aku: musti kat masjid india nie beli kain tudung.. ??
bini aku: salah
aku: Hmmmm.. HA.. musti kat CM nie jenjalan ngulor pasal bos takde
bini aku: salah juga
aku:habis tu mana nie??
bini aku: kat umah dah, cikgu call kater adam demam...
aku: (terdiam... seketika)

tu laa pasal seorang IBU nie kekadang tak leh underestimate wiling power dia.. for me personally I will respect this KASEH IBU.. benda nie sebenarnye lah yang akan menjadi CATALYST dalam kehidupan seharian antara seorang ibu dan anaknye...

SO kepada IBU-IBU diluar sana, jangan laa korang bimbang takde orang yg akan menghargai pengorbanan kamu smua.. sesungguhnya akan ader mata-mata kecik yang memerhati dan menghargai kamu smua wahai IBU-IBU diluar sana walaupun dari jauh... tak mungkin dapat dibalas dengan harta benda hanya DOA KHUSUS untuk mu smua IBU-IBU diluar sana yang memberikan KASEHnye....
.........................................................................................................................................................................
.
.
.
.
udah pikir-pikir nie rindu pulak aku kat IBU aku..
ishh sentap dah aku nie..
ok laa bye aku nak gi tepun IBU aku jap..


Aku: Hello, Fiona ader???
Mama aku: HOH buat lawok lagi anak aku nie... duk mana? kat opis lagi ker...
(dan seterusnye.. bla bla bla bla.......................................)


BEST Feeling

sebelum aku kahwin....

aku rasa "FEELING LEPAS BERAK" is the best feeling in the world. Ye laa cuba korang bayangkan lepas kluar toilet, lepas membuang segala najis.. ucapan "ALHAMDULILLAH" pasti akan keluar dari mulut aku dan kena pulak kamu keluar sambil separuh towel membaluti mu dengan aksi menepuk perut kamu pada masa itu.. kena pulak ditiupi dengan kipas syiling KDK (speed no.3) angin-angin sepoi bahasa gitu telah menerpa ke muka dan juga seluruh tubuh kamu...

Apa yang kamu rasa sebenarnya???
LEGA, SYIOkKKK, TENANG dan AMAN DAMAI

Salah ker statement aku nie. Kejadian tu sendiri bukan kah satu rahmat sebenarnye dari ALLAH. Ye laa benda tak elok kluar dari badan kita tak ker benda tu satu rahmat??? bukannye korang yang makan taik, tapi taik yang kluar dari badan kita.. tapi seperti biasa

setiap kali bila aku MEMPERJUANGKAN statement nie musti ramai yg akan....

  • menegangkan muka mereka
  • memandang aku atas bawah dengan pandangan penuh K.E.J.I
  • buat muka yang penuh menjijikan seumpama mereka sendri tak pernah berak sebelum ni

dan aku pulak akan.....
  • rasa "salah ker statement aku nie"
  • terlalu direct sangat ke aku cakap ngan mamat nie
  • atau mereka nie tak paham akan lumrah alam

tapi yang pastinye aku akan terus memperjuangkan PHILOSOPHY aku ini.
Ahhhh, persetankan tuduhan-tuduhan jumud itu terhadap statement ku ini, persetankan muka-muka keji yg dilampirkan umpama mak lampir kepada diriku, persetankan kata-kata keji yg kluar dari mulut-mulut bangsat mereka KERNA tetap bagi ku YA ALLAH aku lega dan syukur dengan kejadian perkumuhan mu ini....

Tapi itu sebelum Kawin yaaa..
kerna SELEPAS KAHWIN feeling tu dah jadi no. 2 pasal
.
.
.
.
no. 1: FEELING LEPAS BUAT SEX MEMANG YANG TERBAEKKKKK LAAA.. (hahahahhahaha.. nak kena criter jugak ker benda tu kat sini??? hahahahha.. jangan main giler laa MOX woiii.. hahahahhahahahah)

no.2: FEELING LEPAS BERAK... itu sendri....

Tuesday, October 20, 2009

Dream Tour IV (2009) @ CANYON PAINTBALL

Ari nie DT4 Teaser Aben dah kluar kat Facebook.. Giler gempak siut ABEN sudah edit band the outcome tu udah rupa mcm criter Band of Brothers series pun ader and I can see a lot of response/comments/likes. Yaa perasaan dia susah aku nak gamborkan tapi yang pastinye based on all comments all the Recballers who play last DT04 do enjoy that day.....
(Untuk pengetahuan smua, hajat dihati hendak gak upload video tu dalam blog nie, TAPI pasal aku tak berapa gheti sangat pasal link-link ngan upload menatang tu, so takde laa benda tu dalam criter nie... hahahahhahahaha)

Its all started when i receive an invitation email from Gmee.....

Aku mula-mula bila siGmee nie duk invite aku, apa menatang laa pulak DT04 nie kata aku... dah lerr tu dia punye promo mak aiii criter Terminator punye gazet film pun kalah.. mcm siye... ternanti-nanti laa kami nie umpama anak itik kehilangan mak itik.. satu demi satu info dia bawak kluar... kat FB.. hahahhahaha hampeh sungguh dah laaa tangan nie gatal tak tekan e-grip dah dekat sebulan lebih... gmee.. gmee.. siye ko mie.. hahahahahhaha

aku tak tau la orang lain camner TAPI aku..YA, 2,3 hari sebelum big day

  • udah start memikirkan apa laaa nanti ropanye si CANYON nie... ???
  • apa Gaye laa diorang nak main DT04 nie,??
  • ramai ker orang yang datang??
  • geng2 regular team maner laa yg ramai datang hari perang nanti...
isshh banyak juga lah persoalan yg timbul sebelum hari kejadian... berdebar pun ader gak woooo (ala2 macam stage freight gitu.. hahahha) ye laaa maklumlaa dah lama dah tak perang siut.... all the gear korang jangan criter lerrr.. aku punye A5 tu cfm aku lap dulu sebelum gi perang.. Desert Storm Boots aku pun udah dibersihkan, my camo, pod, tactical vest, face mask, helmet smua kluar dari stor dah (all are in standby mode) dengan beg pergi haji aku ku, satu demi satu barang kumasukkan kedalam beg keramat itu dengan harapan aku akan pulang dengan selamat (wahhh gitu, cam askor nak gi perang betul nie)

(baru sampei tu, terus carik port baeekkkkk punye)

Hari yang dinanti sudah tiba
18 OCTOBER, 2009

pukul 8.30 pagi aku pun sampai ke CANYON PAINTBALL. so bila aku mula-mula sampai jeee udah siGmee dah terpacak dah dgn video cam dia (smart ko mamat nie ari nie, siap pakai kemeja ala2 f1 shirt ko... hahaha) terus la kepala ini berpusing-pusing mencari ada sesapa ke yang aku kenal main ari tu.... tiba2 aku nampak siChayok... (dlm hati.. hahahhahaha.. ader gak budak apache main ari nie) terus salam sahabat aku hulurkan dan bermula laah perbualan standard geng recballers
  • amcam bro, sihat bro?? lama tak jumpa ko woiii..
  • ammar ngan ali tak datang gak ker??
  • kata siIqbal datang, manernye????
dari jauh aku nampak dah the ASmat Brothers (Kerry ngan Joey with their multi-cam camo suit) sapa lagi pasangan Danil dan Isterinye si Lisa, si ABEN ngan dressing sppedballer nye, geng2 Paintball Maniacs (si Lord, donut and the rest) smua tengah gear up utk perang ari tu.... nampak berseri-seri muka sekor-sekor pagi tu.. mungkin dah lama tak gi perang kut maklumlaa baru lepas raya. aku pulak ingatkan si Ali ngan Ammar turun gak ari tu, tapi udah ader kerja pulak 2 soljar tu maka berseorangan lah aku ari tu.. nasib baik lerr si Iqbal ngan Chayok ader ari tu...
aku pun takde hal punye pegi solo pun pasal aku pergi nak buat kawan, tukar info make networking itu ajee... kena pulak same interest lagi senang borak bro... hahahahha
kekadang tu bukan kenal sgt pun ngan team-team lain nie... tapi bila aku duk tegur dku dapat rasa bila diorang jawab tu CFM IKHLAS nak berkawan which i respect that part ( ke aku yg dah lama dah takde kawan baru... hahahaha)..

kekadang tu rasa aku, datangnye geng-geng recballer nie perang tu satu hal laaa.. tapi BERKAWAN tu yang jadi objective puak2 nie berkumpul.. diorang datang nie nak jadik orang lain hari tu, nak lari dari jadi pekerja diopis, nak lari dari jadi ayah dirumah takpun nak lari dari jadik student ari tu... yang pasti masing-masing ko buleh nampak ader cahaya kegeraman yg hendak dilepaskan dari sanubari mereka ari tu (perrghhh ayat novel ngko..)
smuanye mungkin pasal "in the name of Recball" kut.. after every session memang aku buleh lihat a group of people sitting around here and there chatting about what happen just now.. kena shoot kat maner?? kena ramp ngan sapa?? sapa yg laju bila flank?? u know laaa all this paintball stuff....

memang aku dapat lihat BROTHERHOOD spirit memang tinggi buleh nampak among diorang nie.. esp bila time break.. korang tgk laaa karang ader members dari group nie pegi group sane, group sane pergi group sini which for me IS VERY NICE (I lOiKe).. hahahahha.. marker rosak ker, problem CFM ader recballers mana yang terrer sure hulur tangan tulong repair punye.. aku lain END-USER shj. repair sikit2 buleh laa...

Pukul 9.30 am GAME ON already....
giler cepat giler sini start game... konsep depa nie nak implement ok gak laaa.. different from other operator.. perang start2 diorang main style tournament fast game. 10 on 10.. smua dirojakkan nye ahli-ahli group.. bagus gak laaa buleh gak kenal geng2 lain nie...

(aku pasal perang nie cerita kena lama sikit masa dia... so nanti laa aku update balik.. hahahahahha tak pun korang nanti beli aje laa DVD yang si Aben tu nak jual)

Pukul 4.30 pm game habis
lepas main petang tu on the way balik umah.. aku terpikir gak.. apsal laaa tuhan soh aku main pengbol lak sekarang.. Hmmm mungkin dia tunjuk kat aku kut ader lagi dunia-dunia lain yg perlu aku terokai dan gauli... takde lerr terperap dalam satu kelompok ajerr... Balik sampai ajer umah maka upacara biasa bermula:
  • basuh camo aku.. (cam siye kerakkk gilerr khinzir punye.... arghhhh kena sental dah lepas nie...)
  • basuh boot askor aku
  • lap senapang aku
  • basuh segala yg buleh basuh laaa.. hopper, pod, mask dan segala-segalanye laaa...
  • sling ngan vest aku udah bergantung kat luar dah..
sampai pernah jiran aku kater ler... "Udah macam rupa Berek Askor pun ader aku tgk umah ko nie..." hahahahha... hampeh ko lie...
lepas tu gi mandi.. masa nie adalah masa utk mengeCHECK kat badan aku braper banyak dah kena kicap ari nie..."Hmmm.. tak banyak 12 body shoot aje... heehehehehe.. lebam siut udah ropa pockadot pun ader pattern kat badan aku.. hahahahah" lepas mandi udah semayang Haaa masa tu terus laaa aku meluruskan badan ku ini diatas katil senggama ku diatas ini...

masa tu terbayang lagi siutttt bunyi dentuman mercun di telinga aku, bunyi flatline senapang ku ini, bunyi JJ 16'' ngan apex pun masih lagi berdesing dicuping telinga ku ini.. Arghhhh.. what a memory.. the best part masa main kat Apocalypse.. perghh siap ngan Pyro Teknik ko.. smoke bomb, mercun bunyi bom smua ader di tambah pula dengan keriuhan peluru yg kluar dari ego8, ego 9, etek 2, a5, x7, delta elit, sp1.. ternyata benar-benar memberikan satu pengalaman baru dalam PEPERANGAN RECBALLER nie..
(To David and crew, you really do it bro.. hahahhaha.. Tq.. TQ...)

kekadang tu rasa main pengbol nie macam buat sex gak laaa.. lepas main penat, lepak tak pun terus tido tapi in the memory still can terbayang-bayang aksi-aksi yg telah dilakukan pada perang tadi... ahahhahahahaha. I LOIKE... hahahhahahahaha
(apa Yang,, bebudak dah tido lagi.. OK.. saya naik nie... # selingan sikit OK.. heheheh)


people do say if you put some PASSION in yr job than other people do can feel it.. same goes to this DT4.. me as a recballers do can fell the passion you all have put in setting up this event..
  • To GMEE the organizer,
  • ABEN and crew the cameraman,
  • DAVID GUCH and crew the CANYON PAINTBALL: Traitors Guys (poison, DB,Mun and the Land owner,
  • Joey, Kerry, Fairuz Tiberius with the rest of MARAUDERS
  • Danil, Lisa with the rest of RJB
  • Andre and the rest KEJAHATAN
  • Cookies, Alfie and Donuts and the rest of PAINTBALL MANIACS..
  • Chilin Troy with the FESKILLA rest of the members
  • Abg Man, Ban Ban Ban, Chayok with the APACHE
  • and the rest recballers.. + INDON yg duk bersidai kat zink hijo lepas tu bertempiaran lari masa last game tu... + golfers kat THE CLUB yg terteleng-teleng tengok kita tgh perang + makcik indon yang bagi aku air masa aku gi semayang kat The ClUb jap....
THANKS FOR THAT.. really appreciate it... JOB WELL DONE bro... hahahahaha.. just maintain it bro.. we all surely will give our support in whatever needed to make recballers world more fun.


To ALL RECBALLERS':
HELL YEAAHHHHHHHHHHHHHH.... see you guys soon..


................................................................................................

# Udah lepas puji-puji jangan laa korang besar kepala pulak... karang duk diawang-awangan dengan pujian, service kat Canyon pun drop.. cfm lari pulak orang gi tempat lain... hahahahah

Sunday, October 18, 2009

Aku dah kata JANGAN.. tapi ko degil jugak...

aku: ishh, ko gila ko.. tak nak aku..
dia: ala post ajer... blog ko kan
aku: memang lerr.. apsal yg ko yo-yoan kan sgt nie
dia: betul wat.. ramai orang kater..
aku: sapa??
dia: ramai laaa.. ko ni degil laaaa.. post ajer lerr..
aku: tgk laaa dulu
dia: hek'eleh.... lombab laa ekau nie..
aku: Aiii blog aku, suka aku laa nak post ke tak nak
dia
: aku tampor jugak mamat nie karang.. ko post ajer lerrr...
aku: ok laaa pasal ko mintak special request.. aku post gak laaaa....

nah kepada korang, cuba korang tgk gambor kat bawah.. sama kerr ropa aku ngan ropa awie??????
(muka aku sekarang tgh senyum jahat tapi sinis penuh dgn dendam tapi still nampak peramah dan penuh dengan kasih sayang)




ralat: Penulis hanya akan menerima komen yg hipokrit sahaja.. hanya komen yg memuji sahaja akan di appearance kan dalam blog ini... (hehehehehehhe)

Saturday, October 17, 2009

Hari ini Hari Jadi Bini Aku...

B.I.N.I. ku..

trima kaseh
pasal sudi mengaji kat dalam umah kita, nak harap saya.. yasin tu cfm laa seminggu sekali.. surah2 lain banyak dengor mp3 jer ler dari baca sendiri

trima kaseh

pasal sudi jadi teman waktu susah dan senang sepanjang 8 tahun perkahwinan kita. amin
(ko panjangkan lah lagi hubungan kami ya allah)

trima kaseh
pasal sudi jadi ibu yg rajin duk layan dan ajar adam pada waktu malam maklumla saya selalu balik umah lambat, kekadang tu dah sampai pun singgah kedai kopi lagi gi lepak kul 12 baru lerrr nak sampai umah..

trima kaseh
pasal sudi layan kerenah saya anak-beranak.. buat kombah rumah, awak sapu ngan mop balik... sudi basuh kreta saya sekali-sekala dan sudi lipat baju + gosok baju saya anak beranak (walaupun takde maid kat umah)

trima kaseh
pasal sudi bersabar ngan pe'el saya.. walaupun kekadang saya nie kasor ala-ala rock kapak, buat dek suka-suka hati, tido depan TV slalu dari tido kat atas dan jarang mengucapkan kata-kata romantik macam anuar zain..

dan sesungguhnye...
agak2 kalu lepas-lepas nie kita ader gaduh-gaduh laki bini, masuk lerr blog nie baca ler post nie sesungguhnye the day i married you, i've taken an oath to be with you for the rest of my life.. believe i'll take care of you... what ever masalah yang datang sure we can settle its "objectively."

no more card and gift for you this year as usual pasal ikhlas saya cakap saya rasa nie adalah pemberian terbaik saya sepanjang perkahwinan kita untuk HARI JADI awak.. my thought i post on my blog so that we both can view from time to time just to remind us this sweet memory. SO....

kepada NORAIHAN MOHD IDRIS.. biniku..
"really love you dan SELAMAT HARI JADI"

baba@awie@mox@rambo
adam@ben tenison@ultraman gaya
ammar@naruto umazaki@ultraman mebius


.......................................................................................................................................................................

tapi kalu nak gak card ader dalam mutor tu haaa tadi balik dari opis gi singgah sg wang jap, dengar LIVE BAND tepi jalan ko... belakang ayam Hainan punye kedai. Dan-dan kat situ gak terus tulis card kat situ saya jumpa satu budak pengbol si Kent kat situ.. tu yang lepak lama kat situ tu.. hehehehehehe...

Friday, October 16, 2009

misteri Nusantara

incident 1

pasal kisah mutor aku rosak semalam, ntah macam maner aku buleh ter-recall lagi balik ader satu scene yg tak masuk akal pada pikiran aku... it's all started when i arrive kat tepi highway tu ler...

1st thing - aku tabiat biasa seorang recballers, perimeter musti kena check dulu.. so aku tgk dulu keliling tpt aku parking tu.. betul2 tepi jalan dan harusnye belakang aku tu bukit hutan. Ader rasa gak perasaan Qurious tu.. kekadang aku musti tgk belah hutan seems like somebody is watching me...

masa waiting for rescue tu, aku double stand kan mutor aku dan aku duduk cam
(posisi: alaa cam pompuan dolu-dolu naik mutor, naik vespa tu kan yg duduk mengiring dua-dua kaki, lepas tu lentok gitu pinggang dia...)
so masa aku duduk tu BETUL-BETUL aku mengadap ke arah Highway
(trafik adalah dari sebelah Kanan Aku ke KIRI aku.. aku repeat dari KANAN ke KIRI ok....)
memang clear pandangan trafik pasal aku buleh tgk kreta banyak lalu lerrr malam tadi tapi mutor jarang-jarang.....

after a long waiting, masa aku tgh duk layan sms tetiba:
Dari sebelah KIRI aku ok.. aku repeat dari sebelah KIRI aku ader satu pakcik naik mutor udah datang kat aku tanye
Pakcik misteri: nak repair mutor ker... belting putus ker.... saya ader barang...
TAPI pasal aku dah tau penyakit dah mutor nie.. aku pun cakap balik lerr elok-elok ngan dia..
Aku :takpe lee cik.. rescue saya pun dah on the way dah nie...
lepas jerr aku cakap mcm tu dia kata
Pakcik misteri: tak pe laaa cam tu, kalu nak cakap lerr...
aku senyum aje lerrr.. dan mutor tu terus berlalu pergi....

let me describe... pakcik yg bawak mutor apa (AKU TAK INGAT pasal split second je kann).. bawak bini lagi ko.. (muka passenger cfm aku tak leh nak describe dahh yang pastinye bertudung litup) penuh barang kat mutor... tu yg terdetik gak aku tu (aiii, penuh barang siap ader orang umah takkan sanggup berenti nak repair mutor aku nie, betul ke ader tools pakcik nie.. dia ingat kapcai aperr mutor aku nie.....) pakcik nie bermisai rasanye, senyuman agak MENGGANJING sikit (istilah terengGanu dimana senyumNYE adalah senyum yang sinis)
tengah mengelamun ngan tgh layan sms nie lah tetiba aku terdetik:

Aku (mode dlm hati): Aii, pakcik nie datang dari belah KIRI aku tadi nie masa bila PULAK dia lalu depan aku sebelum tu.. tak perasan lak aku...
dan ketika itu juga reaksi berikut terjadi
- bulu roma ku meremang siuttttt tak hingat punye...
- terus aku spontan tgk belah belakang aku AND "i do feel somebody is watching me" Dammmnnn...


aku pun apa lagi dan oleh kerana "buat selamba" adalah antara salah satu kelebihan yg allah dah anugerahkan kpd insan yg bernama rosfan so aku terus laa menenangkan diri. Standard mlayu lah terus terkumat kamit laa mulut aku ngan ayat agung al-quran seterusnye ku amalkan lahh kembali amalan-amalan yg ustaz2 dan tok guru lama aku... lama gak aku menung kat situ perasaan takut tu ader tapi perasaan confuse tu lagi banyak dari takut.. memikirkan biasa laaa tak tau hantu ker tadi, takkan hantu naik mutor kut, tapi yang pastinye CFM takde mutor yg lalu depan aku sebelum tu... ishhhh memang terkena dah aku malam tu.. nasib baik lerrr pakcik tu pakai muka orang, kena tetiba dia main sergah aku dari belakang cam criter Zombie tu mau terkejut beruk aku... hahahahahha.. FEW MINUTE later my rescue arriving at the place...

So until now, masih lagi aku terngiang-ngiang incident tu kat kepala hotak aku.. Siye sungguh terkena lagi aku.. time2 mutor breakdown pun buleh lagi hamba allah nie interframe.. shiye.. meang shiyee... hahahahha what a day, my fren.. what a day

-------------------------------------------------------------------------------------------------
# benda nie dah lama dah aku amal. Always said to you said firmly "aku tak kacau ko... jgn ko gegatal nak kacau aku OK.... "

# rasa cam yg benda yg kacau aku tu tgh gelak sama pun ader masa aku tulis criter nie.. siye sungguh...

# Hmmmm buleh start tulis pasal kes unsur-unsur misteri yg aku terkena lak lepas nie... hmmmm.. menarik gak tu, tunggu para pembaca sekalian....

Thursday, October 15, 2009

Mutorku naik HILUX lagi..


Pagi (6.45 a.m.) - 15/10/2009
Wuarghhhhhhh (aksi menguap dan baru bangun tido).. ahh pagi dah rupanye, kul braper dah nie... Ooooo 6.45 pagi..... ahh letih pulak rasanye pagi nie mungkin pasal mutor breakdown malam tadi... tetiba adam duk tanye... "Baba, mutor sapa baba bawak balik tu????" oh yaaa... mutor ku rosak lagi. This round aku kena kat atas highway PLUS.. what a journey last night.. tetiba terflashback laa pulok....

Malam sebelumnye - 14/10/2009
(8.40 p.m.)
Aku dah pack2 smua dah nie nak blah dari opis.. My objective satu jeee masa nak blaaa dari opis.. nak pegi fetch up my son pasal akak ko pun komuter pun breakdown laa pulak semalam gak.. (Hmmm betul laaa breakdown gak laaa keretapinye...) aku duk kesiankan anak2 gua yg kena tunggu kat taska sampai kul braper tuu.. plus aku ader plan gak nak singgah memana tgk lerr apa2 yg patut buleh beli bagik kat anak sulong aku pasal harijadi dia esok.. "TAPI sorry dam, baba tak sempat malam tadi.." pasal 2 days before baba ko dah balik awal pasal akak ko station OUT kena pulak dis week baba kena end of day officer pulak tu...

(8.50 p.m.)
dah turun basement dah nie.. mutor pun aku start lerrrr.. OK everything as normal jus before that i can hear some of the weird nose from the belting part BUT since i've just changed the timing belt so i think is just need a fine tune only.. MAKA gerak laaa aku dari opis aku...
dari jalan tun perak ke puncak alam.. here we go..... Zooommm.. (utk aksi seterusnye sila pejamkan mata anda dah dengar ditelinga anda lagu "IMPAK MAKSIMA" sebagai background lagu) Selit punye selit punye selit sampai aku ke tol jalan DUta... seperti biasa walaupun CC mutor ku 150 cc sahaja tetapi TETAP lane kanan highway sekali menjadi pujaan ku... seperti biasa atas mutor aktiviti karaoke berlangsung seperti biasa di atas mutor.. aku ingat malam tadi aku banyak nyanyi lagu omputeh rasanye atas mutor..

(9.10 p.m.)
this is where the incident happen.. exactly this time when i was about to masuk bab chorus (lagu: November Rain - guns n roses) betul2 sebelum split road between ke Klang dan ke Sg Buloh... just imagine i was on the RIGHT LANE ok... repeat RIGHT LANE ok... baru je lepas overtake satu waja.. on the speed of 90 km THAN... TIBA-TIBA mutor ku MERAUNG (mcm maner bunyi tak gheti aku nak describe) MERAUNG.. MERAUNG.. MERAUNG dan terus MERAUNG... i can feel i losing the power now, the engine still run but no traction.. so i know that got to act now... the best part is i've just overtake many so cars so you all can just imagine BETAPa bersimpang-siur nye keadaan trafik masa tu.. with calmness given by GOD (thanks god for that) aku pun signal ke kiri, waive my hand and slowly aku menyelit masuk ketepian highway... to be honest i dont know what happen behind me ONCE i menyelit masuk but i do heard some screetching there and there looks like they're avoiding something. i only can say THANK GOD FOR that also.. "Alhamdulillah" maka terdampar lah aku di tepian lebuhraya ini...

(9.30 p.m)
TO BE Honest, aku sebenarnye tak berapa kisah dah bila2 bab-bab breakdown nie pasal i'm used to it already (Ya Allah, bukannye aku takabur tapi pasal dah slalu kena so aku rasa tenang sikit menghadapinye... jgn ko murkai aku...) so after parking cantek punye exactly atas aku ader flyover yg pergi ke Sri damansara tu... (Siap ader bebudak lepas kat atas lagi ngko.. siap tanye.. "Bro, ok ke bro??" aku jawab: "OK takde hal....") 1st thing to do i'll take out my phone terus...
- aku call akak ngko just said to her i'm stuck go and fetch adam ngan ammar dulu... pasal aku no worry i know how to settle it...
- i starting to calculate Hmmmm who i'm going to call for RESCUE now... tapi kalu malam breakdown nie aku tak takut sangat coz i know a lot helping hand outside there in standby mode.. so i decided to call one of my closed neighbour AJI ZALI (sila refer criter dendang anak selangor - ya orang yg sama)

so masuk BAB mintak tulong kat orang nie aku agak syahdu sikit.. korang bayangkan laaa aku call cakap ngan aji.. terus dia cakap
"Ok Wan.. ko kat mana sekarang, ko tunggu situ aku Kluar SEKARANG...." aduhhhh... hisshh mana aku nak dapat lagi neighbourhood camnie sekarang.. aku S.E.N.T.A.P terdiam, terasa akan kebesaran ya allah yg membuka kan hati untuk orang menolong aku di kala aku susah.. Amin ya allah... amin... ye laaa mana laa tahu orang baru lepas makan malam kan ngan kluarga malas gak nak kaco...

So... rescue is on the way so what i'm going to do now???
Situasi: Di tepi highway, seorang diri menantikan pertolongan malam semakin kelam, keadaan trafik semakin lengang dan aku terus berada disitu memerhatikan masa berlalu pergi.. mint demi minit terus berlalu... kalu laa ader laptop ku bersama aku malam tadi cfmm banyak dah benda yg buleh aku coretkan.....

aku semakin bengong dan idea datang mencurah-curah mana harus ku lemparkan ini smua.. hmm ya thru sms... so what i do is i've naturally sent this mesage to all my colleagues requesting for any chat maybe just to fill in the blank.... msg sound like this:

"I'm stranded at the highway now. My bike breakdown. Waiting for rescue now and boring waiting. Got nothing to do so msg you all with greeting 'HI'......."

once i sent this msg than not within a minit berderu-deru msg masuk ke henpun ku... hahahah.. now i already got something to do.. antara msg2 yg masih aku ingat masuk kat henpun aku

"Hahahahah.. padan muka mu natang, tu laaa dok bayar zakat lagi...." heheheh.. bisa..bisa...
"Uikss,, camner jadi cam tu??"
"Ho maner mu, ader orang rescue dok lagi nie???"
"Tunggu my fren, helps is on the way.. apa yg penting: KErjasama" (background lagu wonderpet)
dan many more yg maner ak tak sempat nak jawab pun ader.. hahahahhaha....

terus aku mengarut dan mengarang sms utk memenuhi masa lapang ku... dapat ku rasa aku seperti orang lain malam tadi umpama Ramli ms yg tgh mengochestrakan kumpulan muziknye, atau umpama Rahim razali yg tgh mengarahkan filem produksi nye atau juga umpama seorang HAMBA ALLAH yg berfikir kepada mu allah.. sesungguhnye banyak yg aku bicarakan dalam hati antara ko dan aku Ya Allah....

sms demi sms aku lontarkan, terima kasih aku ucapkan pada mereka2 yang sudi melayan karenah aku malam tadi, sesungguhnya aku benar-benar buntu pada waktu itu.. (Wahh ayat novel gitu.. hahah) dan akhirnye...

(10.20 p.m)
Dari belakang aku dapat dengarkan bunyi HILUX yg aku nantikan mengHONkan ke arah aku.. dalam hati Hmm rescue is here already... final sms to all my sms member and my wife saying that i'm ok and on the way now.. so my journey to ALAM HEIGHT continue....
(bab angkat mutor nak aku criter gak ker?? hahaha tak yah ahhh... terus pergi ending lah yerrr.... hahahahaha)



.........................................................................................................................................................................

malam tu yang pasti penuh dengan kemusykilan dan persoalan-persoalan yg tak mungkin akan terjawab..
tapi yang pastinye aku redha dan akur dengan ujian mu tuhanku Ya Allah.. so final conclusioon..

kepada Aji Zali, bak dan syakil:
Trima kaseh atas pertolongan anda.. god bless and only god will repay you all...

kepada pelayan sms aku malam tadi:
thanks for layan aku semalam.. god bless and god will not repay your phone bill for sms me.. pls take note on that... hahahha

kepada Tuhanku yang maha satu:
trima kaseh kerna membukakan satu dimensi baru dalam pemikiran ku.. Amin.. akan ku terus berkarya untuk itu...

Tuesday, October 13, 2009

Budak-budak sekarang KURANG HAJOR.....

ader skali tu aku duk tunggu anak jiran aku habis training berenang kat Shah Alam Aquatic Park.. kira si Syakil nie cemerlang gak laaa bab-bab berenang nie... wakil Selangor pegi SUKMA rasanye... kat Shah Alam group swimmer yg glamer cam group "Anak Air" dan ader lagi satu ntah aku tak hingat..

geng2 swimmer nie korang tahu laaa kalu udah dari kecik dah main gym ngan berenang berkilo-kilo meter.. badan sekor-sekor cfm mantap punye.... so one moment aku tgh tunggu kat kedai makan kat tepi kolam aquatik tu sambil membelakangi satu group budak yg juga tgh tunggu family dia gak kut... Maka..

Budak A: Amcam body? ader shape dah naik??
Budak B: Nah tgk nie (Sambil angkat t-shirt yg dia duk pakai..)
Budak A: PERghhhhh.. Dah ADER 6 pACKS TUUUUuuuuuuuuuu..

Aku terus TERASA: (Dlm hati - KURANGGG HAJOR BEBUDAK NIE tak gheti langsung nak respeck pakcik2 yg dah tua dan BOROI nie......)

Hampehh, dan aku terus meninggalkan meja makan itu dgn kasarnye..
dan Bebudak tu smua TERCENGANG-CENGANG dibuatnye........

Sunday, October 11, 2009

DENDANG ANAK SELANGOR

Petang tadi aku gi kenduri kawin neighbour aku.. aku kira rapat gak aaa ngan aji zali nie.. udah aku anggap cam abang long aku pun ader.. dier buat kenduri utk anak buah dia.. tapi pasal dia nie legend kira dia jugak laa tu yg pakai baju batik sambut tetamu tadi tu... kenduri kawin kat meru tepi main road, nasib baik ader geng2 RELA jaga.. ok gak laa traffic... aku sampai-sampai jerr.. aku dihiburkan dengan satu koleksi lagu unsur2 ketuhanan dan juga usik mengusik pengantin...

aku hingatkan lagu dari kaset ker, cd ker.. last-last aku pegi kat stage dier.. MAKKK AIIIII satu gerombolan budak-budak mlayu kita berbajut-shirt hitam tgh main instrument ngko... mereka mengelarkan diri mereka kumpulan "DENDANG ANAK - SELANGOR" to be honest aku tak pernah dengor satu pun lagu dari GROUP nie... tapi ader sentap jugak laaa diorang punye lagu... dari awal sampai sudah.. aku tunggu jugak kalu group nie main lagu JAMAL ker, lagu MAWI ker.. tapi TETAP maintain nyanyi lagu smua cam ciptaan mereka sendri jerr...

muzik instrument smua complete, dari lead guitar ker rebana ngan gendang complete laahhh.. muzik pun smooth jerr easy listening.. vokalis ader 2 orang budak muda.. (Ishhh kalu aku kenal laaa grooup nie dari kg mana, cfm aku offer diri join depa nie main muzik) tak berat tak ringan, ader pengisian dan melody diorang gubah. well memang sedap laaa.. takpe biar aku gi carik info pasal group nie.. aku dipahamkan group nie memang under Selangor state govt punye under badan kesenian la kut... memang merata group nie pergi satu malaysia buat show konsep depa nie...

dah.. aku pun dah sanggap dah nie...kalu aku rajin, diulang sekali lagi kalu aku rajin, nanti aku carik dalam you tube pasal group nie..

Ok salam

SNIPET utk hari ini...

Peribahasa Utk Hari ini: Dekat bau taik, jauh bau wangi...
Maksud: Benda bila dah takde depan mata, baru lerr terasa kehilangannye...


Cth pengunaan yg betul
Mcm criter tom and jerry.. asyik bergaduh jerr.. cuba nanti dlm satu episod tom tu mati ker, jerry tu balik kg kejap ker.. musti salah sekor tu cakap dalam hati...
"Ishhh, mana dia pi nie.. udah takdak pulak.. nie baru betul dekat bau taik, jauh bau wangi"


Cth pengunaan yg salah

Satu hari diSogo kat kaunter minyak wangi...
Jurujual: Ok bro.. bro nak beli minyak wangi bau mcm maner bro.. Bau kayu, fresh or??
Tukang beli: aku nak yg Dekat bau taik, jauh bau wangi...

Semua TERDIAM.. (Part 2)

Satu Malam - Dikedai makan kat Kolam air Masin kat Sg. Janggut, Jeram
(Tahun 2007 pulak)


Macam biasa kalu neighbour aku gi mancing waktu malam, aku biasa gi ikut jadi drebar.. yg best nyer kat kolam mancing nie dier punye kedai makan.. tukang masak dia HABAQ HANG.. shhedaaapp giler bab masak ikan siakap yg baru tangkap dari kolam....

aku pun amik port angle cantek punye, ikan siakap masak 3 rasa ngko.. fresh-fresh gitu baru naik neighbour aku tangkap kat kolam tadi... sambil-sambil tunggu tu.. aku perhatikan laa orang-orang kat situ..
Aku: Hmmm.. penuh gak malam nie... 5 meja.. smua penuh nie... kat kolam takde ler ramai sgt tadi..kat kedai pulak yg ramai.. (sambil berkata didalam hati..)

5 minit kemudian...

Aku: Laaa.. ada live bola MU vs BOLTON, padan laah ramai orang standby mode jee kat meja makan...

dan ketika itu, bro neighbour pun aku sampai gak kat meja
Bro zali: Haa mana, x siap lagi siakap tadi ker?? aikk.. alamak ade live ker.. ok laa break jap aa mancing.. aku nak tgk MU kalah malam nie... HAHAHAHAHAHHA...
Aku: Hek'eleh.. belum start lagi bang..
Bro Zali: Ok.. kita tgk sapa yg kena nanti... Eh.. mana si Wahab???
(Wahab nie datang sekali ngan kitaorang tadi, agak tua orangnye.. pendek2 katik dan pelopor perkataan "APA BARANGGGGG" kat area umah aku)
Aku: Ntah,, bukan ngan abang ke tadi....
Bro Zali: Takde pun...

So, game pun ON ler.. mcm biasa laaa MU musti titik bolton punye...
30 minit berlalu dan score sudah MU 2 - Bolton 0 dan ketika itu si Wahab nie datang kat meja kitaorang ngan muka sengih-sengihnye dan berlagaknye sambil berkata dalam VOLUME yg agak kuat juga, sampai smua orang jeling-jeling gitu...

Wahab: La MU main.. Apa BAArraaaNNngggg woi... ERIC CANTONA TAK MAIN KER MALAM NIE????????????

aku dan juga bro zali terus tersedak, terkujat, muka kami terus ketat mendengorkan statement wahab tu.... ketika tu juga aku perasan bahawa

SEMUA TERDIAM buat seketika...................zzzzzzzzzzzz... dan lepas tu HAPER LAGI.. masing terus GELAK GILER H1N1 laa.... 'HAHAHHAHAhhAHAHAhhahhahHAAHHAHhHAHAHAH"

aku pun gelak laa ngan bro zali tapi dalam hati duk maki gak nie..
Aku: Kimak punye wahab, buat malu aku jee cakap kuat2.. dah laa duduk sebelah aku jee....
wahab pulak tanpa rasa bersalah datang kat abang zali siap tanye, pasal aper orang gelak kat dia.. bro zali pun apa lagi..
Bro zali: WOI BANGANG, Cakap lawa konon.. mana ader dah Eric cantona main sekarang.. tu zaman 90-an.. cakap lawa konon.. sekarang zaman RONALDO laaa mangkuk..... hahahahahahahahahHAHAHahhAHhHAHAH

dan seterusnye laaaa episod pada malam tu di terusi ngan GELAK NGILAI KETAWA pengunjung yg datang memerhatikan gelagat si wahab maka aku terus la maki wahab dalam hati ku...... "Hampehhhhh.. Hamppehhhhh sungguh wahab nie...buat malu orang kampung je"


# Wahab kini tak dapat di kesan, sejak dia membawa teksi part time,, maka susah dah kami nak jumpa dan juga dengar perkataan "APA BARANG" di area umah kami...

Semua TERDIAM...... zzzzzzzzz Lepas tu smua gelak guling2 gila H1N1 punye..

Satu malam- dikedai Kopi SMAH Cafe (tahun 2008)
Cam biasa lepas balik dari surau mesti singgah kedai minum kena teh dulu.. kena lak masa tu ade GAME BOLA ngko... MANCHESTER UNITED vs ARSENAL... HOh pasal aku nie penyokong tegar MU aku pun apa lagi amik vip seat laa depan sekali.. habis smua geng2 main dam haji pun aku halau ke tepi..

5 minit berlalu.. O-O lagi...
10 minit berlalu.. Hmmm O-O lagi..
Tetiba minit ke 43... : GOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL.. (natang goh fabregas score..)

Aku: Allah Hu akbar.. kena doss M.U.
(Arghhhhhhhh.... aku tunduk ke bawah sambil tangan kananku memegang kain pelikat ku dan tangan kiri-ku memegang Kopiah ku.... terus aku berjalan ke Pokok Pinang depan kedai sambil mengetuk-ngetukkan tangan aku ke batang pokok pinang tu...)
"Dushh.. dushh.. dushhh - bunyi batang pinang dipukul"

Dan ketika itu juga lah kedengaran suara dari Din Gas.
Din GAS: hohhh.. GOOOOLLLLLLLLLLLLLLL laagi weiiii..... HAhahahahahahah...

Aku pun memalingkan muka ku ke screen TV itu kembali sambil berkata didalam hati.. "Aduhhhh kena lagi sutir MU malam nie... natang sungguh...... arghhhhh"
Dan seraya dengan itu juga aku dengar si Rock (tokey kedai) menjerit kat arah si DIN GAS...
Rock: Woiii din.. tu bukan gol baru laaa, itu REPLAY gol si fabregas tadi la......

Maka...
SEMUA ORANG TERDIAM seketika....... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz DAN LEPAS TU APA LAGI.. smua orang pakat GELAK TAK HINGAT PUNYE.. siap guling-guling atas jalan ngko... "hahahahahhahahahahahahahhahaha" bengong sungguh si Din GAs nie... cilake sungguh habis terKUNTUM sekejap aku.. bengong laaa gol replay dia ingat 2nd gol arsenal.... "HAhahHAHAhahahAHAhAhHHHHHAHahAHHAHAHHA"


# utk pengetahuan smua, Din Gas kini masih lagi kekadang singgah kedai rock.. tapi bila bab gol.. dia sudah lagi tidak menjerit seperti kebiasaannye... hahahahhahaha

Aku: (TERDIAM........)

Senario 1:
dlm kreta on the way balik dari beraya, sedang syok layan lagu kat radio TETIBA ader sebijik Accord potong sayur kreta aku...

Aku: (Sambil Terkejut) Kimakk kreta nie!@#!@##@#!
Anak Aku: Ayokkkk.. baba mencarut...
Aku: (TERDIAM...........)


Scenario 2:
masih lagi dalam kreta dah nak sampai umah mak aku dah nie.. bawak slow dah nie pasal ader selekoh tajam kat depan nie.. tetiba sebijik RXZ mat rempit buleh amik Corner Baring ngko kat selekoh tu.. sipi lagi nak head to head ngan aku...

Aku: YA Allah, gila budak nie amik lap kat sini..
Anak aku: Ishh baba nie cakap tuhan gila....
Aku: (TERDIAM.....)

Scenario 3:
udah sampai umah mak aku... mak aku tgh masak, adik aku pulak tgh tido kat bilik dia... anak aku apa lagi terus serbu bilik pakcik kesayangan dia laaa... tetiba..

Anak aku: Baba, bising laaa bunyi criter pak uda nie.. cam slalu dengar kat bilik babah jerr...
(Aku pun terus masuk bilik adik aku.. hampehh adik aku pasang criter blue tapi dia tertidur..)
Aku: (TERDIAM...)

Friday, October 9, 2009

aRRRrrghhhhh..... (pasal aper aku slalu masuk lambat opis)

aku cam biasa pepagi lepas semayang subuh kalu ngantuk tido laa kejap.. lepas tu bangun laa aku selaku khalifah allah untuk melaksanakan aktivitinye.. smuanye bermula ngan

7.30 pagi - gi hantor anak sulong aku gi sekolah agama dulu
lepas hantor balik leeer aku gi ronda2 bawak ammar (anak bongsu aku) gi kedai ROCK (kedai kopi terbaeeekkk di tpt aku nie) utk makan roti canai kalu die teringin... kalu tak gi kedai acheh belilaa apa yg patut (biasanye banyak yg tak patut... hahahahha)

8.00 pagi - udah balik umah, aku check lerrr apa benda yg buleh aku buat.. agak2 ader baju nak kena sidai aku sidaikan lah siap2. karang kering cepat senang akak ngko nak lipat.. maner pinggan mangkuk yg belum basuh aku settlekan laah.. semak mata memandangnye.. tak pun aku layan tom and jerry ngan ammar kalu smua dah settle selepas buat susu dia... layan punye layan...

8.30 pagi - biasanye time2 nie aku dah start capai towel gi mandi campur "YA QADZIAL HAJAT" lagi.. dalam 5 minit, 10 minit ker... udah aku settle aku soh laa pulak si ammar gi mandi pulak sebelum aku hantor gi taska dier duk sana... so budak kecik nie pun mandi lerrr... udah lap smua.. sikecik nie gi amik baju piilih sendri. ha elok laa tu.. aku pun teruskan lah ngan usaha memantapkan pemakaian baju kerja aku...

9.00 pagi - aku masuk kul 10 pagi dan nak gi opis journey lebih kurang 45 minit naik skuter (susah hidup bersamaku) so biasanye dlm 9.15 cantik dah kena blahh dah dari umah.. so this period biasa lerr turun bawah carik tag kerja lerr.. my purse (udah buruk dah niee.. kena cari paul smith punye purse ganti nie.. hahaha) my watch, ring, bangle (opss dah lama dah tak pakai) minyak rambut smua siap.. amar pulak duk rilek jee tgk tom and jerry kat tv lagi.. gua cool lagi... and when...

9.15 pagi - waktu nie nak kluar umah dah.. dah siap pakei jaket alpine star aku dah nie. aku pun panggil lerr anak bongsu aku.. "Ammar, jom baba nak gi work nie..." dan ketika itulah kluar lah ayat keramat nie...

"BABA, AMMAR NAK BERAK DULU laaaa..."


aku pun: "AAARrrrrrrrGGGGHhhhhhhhhhhhHHHHH" maka terlewat lagi la aku gi opis ari nie... sampei lerr opis plus 10 or 15 minit past 10..... boss pun jeling, aku pun buat laa derk aje which i best at...... hahahahha

budak bertuah kesayangan hamba nie...