CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, October 25, 2009

Afiq tak balik rumah???

semalam aku ditugaskan menjaga lauk kenduri-puri kat surau.. spt biasa kul 1.30 pagi baru aku nak gi lepak sana.. sesampai nye aku kat sana.. MAK AII ramainye pulak orang yg nak tunggu lauk kenduri kat surau nie... aku pun gumbira.. sekali aku pergi rupa-rupanye:

  • puak-puak nie tgh hurung seorang budak umur 8 tahun
  • yang tengah makan roti canai 2 keping + nasi putih ngan lauk gulai kawah yg baru masak...
aku heran gak apa hal pulak laaa bebudak nie lepak surau gak pagi2 buta nie... giler ramai ahhh siap ngan polis 1 patrol car laaa ader sekali dalam kejadian nie.. aku pergi aje kat budak nie... LAAAAA si Afiq rupanye membe anak aku daa.....

terus aku terflashback...
"pernah sekali tu aku gi hantor anak aku gi taska, budak si Afiq nie ader kat depan taska ngamuk gila babi punye siap tendang2 pintu, sampai cikgu tak kuasa dah nak layan.. aku pujuk gak budak si afiq ngan kuasa ilmu penenang tahap 15 aku.. ok jalan gak laaa jalan gak la pujukan aku.. tu yang aku ingat sangat MUKA BUDAK nie.. "

back to reality...
lepas makan geng2 jemaah yg lain nie cuba laa pujuk korek ceriter kat afiq nie.. apasal tak nak balik umah?? tak takut ker?? dan afiq jawab simple jerr.... afiq takut balik nanti abah rembat ngan besi!!!!... (Gulppppp - tertelan air liur aku) tapi kekadang antara rasional dan logika kita yg dah tua berakal nie pun kena bertenang dan mencari kebenaran jugak... ye laaa budak2 nie sifatnye memang dia tak gheti menipu bila dia ketakutan tetapi kekadang bebudak nie jugak benda yang tak gheti menipu nie bila dia nak menceritakan ketakutan dia kekadang OVERSHOOT projection pun ader bila diorang berceriter...

aku ingat nak jadi hero gak semalam tapi pasal geng2 otai tempat aku lagi pantas dalam mencari kaedah nak hantor dia balik,, MAKA tau laaa kami umah budak si afiq nie kat maner... tanpa berlengah lagi dengan sifat hamba mu yg penuh rendah hati dan tawaduk, maka beramai-ramai laa aku pergi ke rumah si afiq nie.. ye laaa kena hantor dia balik gak.. gila ngko nak suh aku jaga dia sensorang kat surau tu, buleh kut takde hal.. polis pulak tak leh simpan prosedur dia kalu jumpa budak hilang, kena buat report lepas tu kena hantor jabatan kebajikan... ishhh kesian lak aku dengor cam tu... mungkin pasal benda nie jadik kat surau kut tu yang dipermudahkan segala kesukaran masalah nie, dilembutkan hati budak siafiq nie untuk bagitahu umah dia kat mana dia...

masa sampai kat umah afiq nie cam keadaan yang agak SENTAP telah berlaku, mak dia yang kluar dulu pakai baju tido ajee... nasib baik takde lampu kat belakang kain akak tu kalu tak cfm jadi wayang kulit dah pagi tu... (hahahahahahahha).. lepas tu baru bapak dia keluar pakai TOWEL KECIK ajee ngko.. gila ahhh... badan agak SASA kira walaupun boroi sikit nampak memang bapak siAfiq ade main dumbbell gak laa zaman muda-muda nie.. tapi kalu ajak aku one by one takde hal lagi.. belum tentu... buleh makan aku walaupun aku main jinglebell je zaman memuda aku... (hahahahhahaha)

tapi masa nie LOGIKA takde dalam situasi seterusnye.. korang bayangkan kalu korang yang dah anak, lepas tu anak korang tak balik umah kul 2 pagi baru balik ngan kena escort ngan polis ngan beberapa penduduk kampung yang prihatin..
APA KORANG AKAN BUAT?????

kalu standard criter filem melayu ker, cerite cerekarama musti si mak budak akan kluar sambil menangis-nangis mendayu-dayu terus pergi kat anak dia,KITA PELUK, KITA CIUM dan kita pasti akan tanya.. kenapa fiq lari dari umah?? kenapa fiq tak sayang kat mak ke tak balik umah?? jangan buat camnie kat mak lagi fiq!!.. mak risau tak tido malam fiq mengenangkan ko mana laaa anak aku tak balik umah nie! (huk,huk,huk, huk)

yang nie mak bapak AFIQ buat pulak
dengan penuh ketenangan siIbu kluar tanpa membuka pintu pagar (kira kami satu group ngan afiq duk kat luar) dan (mak afiq ngan bapak afiq yg pakai towel kecik duk blah dalam) rasa cam nak main badminton acara beregu la pulak...

perbualan bermula dengan ceriter yg mana afiq nie tak balik umah dari maghrib tadi laa sehingga kini.. bla, bla, bla, bla.... (nie anak kat luar nie tak peluk tak apa.. tapi yg pastinye afiq nampak benar akan ketakutan dimukanye seumpama didepannye ada satu pasangan MAK LAMPIR ngan PUAKA NIANG RAPIK yg menunggu masa sahaje untuk membaham siafiq nie - ishh ngeri siut......) aku bab2 kenapa afiq lari dan sterusnye aku tak nak cerite laa bcoz for me that one is up to them to decide nak buat apa walaupun hati nie agak panas mendidih dan juga timbul rasa kesian dengan situasi afiq.. its the line already cannot cross wooooo....

CUMA aku nak tekankan kat sini IF THIS THINGS happen to US?? nak buek camno tu...
anak-anak kena marah gak, tapi level marah camne dan kaedah guna pakai mana kita nak applied kat sini....
korang bayangkan laaa BETAPA rebel nye si afiq nie larik dari umah dalam umur y sebegitu muda (berpotensi untuk direkrut menjadi anggota reformasi ataupun jadi komando msia) agak tinggi tahap kengerian siafiq nie bila berhadapan ngan mak bapak dia....
apa masalah budak siafiq ni sampai sanggup lari dari umah, kita kena kaji kenapa dan mengapa dan macam mane nak elak dari berlaku lagi....
tapi yang pastinye aku memang SENTAP ngan kejadian pagi tadi.. mungkin sedikit sebanyak mempengaruhi kaedah guna pakai aku dalam nak mendidik anak2 aku pulak....

padan laaa uztas slalu pesan
sebelum nak pukul anak bacalah bismillah dulu
lepas pukul peluk pulak sianak tu
masa peluk cerite la kenapa budak tu dipukul
dan sebelum tido gi laa cium kiss sekali cerite sorry to hit you son but have to (wahhh cakap omputeh gitu)


antara bait-bait kata yang masih lagi terngiang2 kat kepala otak aku
  • acik, afiq takut laaa.. afiq nak duk surau buleh tak, besok pagi afiq balik laaa..
  • memula afiq dah kena rotan, lepas tu tali pinggang, last sekali yg afiq tak tahan afiq kena besi ngan abah...
  • acik, afiq lapar laa, afiq makan dulu ye habiskan roti canai nie sebelum balik
dan juga antara bait-bait KATA BANGANG yang juga masih lagi terngiang2 kat kepala otak aku
  • ala afiq balik aje, nanti abah musti takut pasal acik nie bawak pistol (sambil tgn menunjuk kearah polis yang duk kat situ)
  • afiq nak duk surau ok gak, buleh gak afiq tengok-tengokkan lauk kenduri nie
  • macam sedap aje gulai kawah yg afiq makan tu, acik pun nak makan gak laaa....

TAPI yang pastinye pagi tu TETAP afiq akan kena rembat ngan bapak dia.
  • pasal berdasarkan keadaan bapak dia yg bertowel kecik je (kecik giler siutt asal boleh aje bapak dia sarung time-time tu gak) masa tunggu kat depan rumah ngan mak dia muka agak keletihan, aku rasa musti baru nak main ngan mak afiq...so sudah POTONG STIM
  • tapi sebelum blahhh bapak dia hulur tangan nak salam ngan kitaorang dan tangannye agak basah... Erghhhh.. diorang lain perasan ke tak, ke aku sorang je yg rasa kebasahan itu.. (KhiargHhhhhh Tuihhhhh 5x sungguh)

9 comments:

Anonymous said...

sapa yg bersalah?..

muse said...

i feel like nak TEMBAKKKKK!!!! TEMBAAAAKKKKK!!!! Mak bapak dia... Boley??? *emo ini ok*

hazimi said...

hmmm.. aku panas dgn bapak dia pakai towel tu.. apa salahnya..kain senonoh sket.. pakai towel pagi pagi buta..

kalau mak dia yg bertowel kecik tuh.. aku panas dgn kau plak mox..tak ambik gambar.. hahah

m.o.x said...

Tapi TETAP BAB tangan bapak dia basah aku tak leh lupa sampai sekarang.. Hampeeehhh sungguh...

m.o.x said...

nak tembak buleh, tapi lepas tu sapa yg nak jaga BUDAK BERTUAH tu??

mak dia kalu pakai towel kecik TERUS TERANG aku cakap ngan ko mie.. aku lari tak sanggup nak tengok.. hahahahahahah

Ibram Al-Banjari said...

wan, rugi betul la...masa kejadian tu aku baru jer balik dari surau....kalau tak aku dapat tengok wayang free...hehehehehehhe..hidayat katqa sheikh kholil

Azizi Jaafar said...

Wang, pandai mu tarik kenkawan utk baca cerita mu.., buat cerita sket kat email, pastu letak link kat email... jom la belajaq cara yg lebih baik utk ajak org buat baik.. seribu satu makna ayat aku ni.. wakakaka.

Admin said...

tak ada ringkasan ke?

-- myblog.materazi.com

m.o.x said...

bisa-bisa ayat ko jie weh... hehehhee... insyallah. buleh selit nanti aku selit

ko nak ringkasan apa lagi, ko hingat aku kerja dewan bahasa pustaka ke ape?? hahahahhaha